fbpx

Osebni spomini na najpomembnejši dan naše države: Ivan Oman in Tone Krkovič

Ivan Oman (foto: Nova24TV)

Bil je zgodovinski dan, najpomembnejši dan za našo državo. Dan, ko je več kot 88 odstotkov Slovencev jasno povedalo, da želi živeti v samostojni in neodvisni državi Sloveniji in ne več v Jugoslaviji. Dan, ko je bil slovenski narod resnično enoten in so glasno odmevale besede Jožeta Pučnika: “Jugoslavije ni več, Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo.”

Ljudje se plebiscita spominjajo na različne načine. Nekateri kot evforičen dan, drugi kot dan, ko so se utrujeni od naporov boja za slovenski narod lahko končno odpočili. Kako se spominja plebiscita, smo vprašali starosto slovenske osamosvojitve Ivana Omana, svoje spomine pa so z nami delili tudi drugi pomembni akterji osamosvojitve Slovenije.

Ivan Oman: Čakal sem, dokler ni bilo preštetih milijon glasov
“Takrat nas je bila kar lepa druščina v Cankarjevem domu in smo čakali na rezultate,” se plebiscitarnega dne spominja Oman. Pravi, da se jasno spomni koroških Slovencev, ki so prinesli za ta dogodek miniaturo knežjega kamna.

“Čakal sem, da je bilo preštetih milijon glasov, da sem lahko rekel, da je stvar jasna in da smo se Slovenci odločili za samostojno državo,” je o napetem čakanju na rezultate povedal Ivan Oman.

Oman pravi, da se je potem usedel v avto in se odpeljal domov. Takoj je poklical brata, ki živi v Torontu v Kanadi, in mu “povedal rezultat plebiscita. Tako kot jaz je bil tudi on vesel”.

Za enotnost se je bilo treba močno potruditi
“En teden mučnih razprav, prepričevanj, dokler ni tudi takratna opozicija razumela, da je bilo treba biti zraven,” je o naporih za razpis plebiscita povedal Oman. Pravi, da je bil narod enoten zato, ker je bila enotna politika.

Na vprašanje, ali bomo še kdaj tako enotni, je Oman odgovoril, da so politične razlike v demokraciji nekaj popolnoma normalnega in razumljivega. “Kjer mora biti vse enotno, tam nekaj ne štima,” je o svojem odnosu do enotnosti dejal Oman.

“Zdaj čakamo, da se kaj takega zgodi, potem pa bomo spet enotni, vsaj v tistih stvareh, ko je treba biti enoten,” meni Oman glede tega, ali bomo še kdaj tako enotni.

Božič, praznik novega upanja, in plebiscit o samostojnosti nekako sovpadata
Oman je poudaril, kako lepo sovpadata božični praznik in praznik plebiscita ter odločitev za samostojno državo. Božič kot praznik kristogeneze in evropske kulture in naš slovenski praznik kot začetek samostojne države. “Vsem želim lepo praznovanje božiča in ponosno praznovanje samostojnosti slovenske države,” je vsem državljanom voščil Ivan Oman.

Sanje niso dovoljene samo en dan
Tone Krkovič
, eden od pomembnejših osamosvojiteljev, je povedal, da ne smemo nasedati nesmislom kot je ponovna ženitev z “mrličem” Jugoslavijo. Apelira tudi, da trdneje stopimo na temelj, ki smo ga položili pred petindvajsetimi leti, saj naša prihodnost potem ne bo vprašljiva.

“Sanje niso dovoljene samo en dan, kot so vas plavšali včasih. Sanje so dovoljene vsak dan, danes in tudi jutri,” je o besedah prvega predsednika Slovenije dejal Tone Krkovič.

Jasno je treba povedati, kdo je bil za in kdo proti
Aleš Hojs
, predsednik društva VSO, je povedal, da je potrebno postaviti ogledalo temu, kaj se je resnično dogajalo v času slovenske osamosvojitve. Treba je jasno povedati, kdo je bil za in kdo proti, je prepričan Hojs. Pravi, da so v društvu VSO razkrili že cel kup zgodovinskih dejstev, ki so v ljudeh zbudili domovinska čustva, da so vedeli in da so ponosni, da imamo lastno državo.

A. R.