fbpx

[Video] Ali ljudje verjamejo rezultatom javnomnenjskih anket o Golobu? “To so spet muhe enodnevnice, nekajkrat smo se že “nasračkal”!”

Foto: Nova24TV

V oddaji Glas ljudstva je novinarka Nova24tv spraševala mimoidoče, kaj menijo o javnomnenjskih anketah in o tem, ali te prikazujejo realno sliko. Odgovori so si različni, večina vprašanih pa tovrstnim anketam ne verjame. Glede na to, da se vsako leto izkaže po končnem rezultatu sodeč, da so ankete prirejene, se volivci tega tudi v večini zavedajo. V zadnjih nekaj tednih lahko spremljamo, da se po istem vzorcu kot že nekaj let lansira “nov obraz”, a ljudje so to spregledali: “To so spet muhe enodnevnice, nekajkrat smo se že nasračkal“, je bil eden izmed komentarjev.

Vprašanja, ki jih je tokrat ljudem na ulici postavljala novinarka Aleksandra Jug, so se glasila: “Menite, da javnomnenjske ankete prikazujejo resnično sliko razpoloženja med volivci?”, “Marjan Šarec je imel pred leti na anketah več kot 30 odstotkov, dobil jih je le 13. Menite, da ista usoda čaka Roberta Goloba?”, “Menite, da bo trenutni vladi zaupan še en mandat?”.

Žal mi je, ampak nisem prepričana v to
“Ne vem, koliko verjamem, mi penzionerji nič ne verjamemo”, “ne verjamem, vsake volitve nekaj obljubljajo, naredijo pa nič. Od tistega deset procentov, če naredijo”, “nič ne verjamem, pa še malo manj, zato ker lažejo vsepovprek in kradejo”,
“ne verjamem, ker se mi zdi, da je to vse prirejeno“, so odgovori na vprašanje, ali verjamejo in zaupajo javnomnenjskim anketam. “Žal mi je, ampak nisem prepričana v to. Opažam, da moraš več misliti s svojo glavo,” je dejala gospa.

Nekateri sicer niso prepričani, kako odgovoriti na vprašanje, pravijo, da naj bi bile pravilne, nekateri pa so bili začudeni, zakaj naj ne bi bile ankete točne, “mislim, da kar ljudje povedo, to tudi mislijo”, se je glasil eden izmed odgovorov. “Kar verjameš, ti nič ne pomaga. Govorijo vse sorte, človek pa se mora po svoji vesti odločiti. Stroka je vseeno toliko pametna, da pove, kar je res, in jaz se tega držim”, pa je dejal gospod.

Kakšna usoda čaka Goloba?
Spomnimo, da je imel Marjan Šarec pred leti na anketah več kot 30 odstotkov, dobil jih je le 13. Vprašanje za mimoidoče se je glasilo, ali menijo, da ista usoda čaka Roberta Goloba. Veliko ljudi je dejalo, da ga sploh ne pozna, “ne poznam Goloba”, “zanj sem slišal, vsak naj dela to, kar zna, sicer ne vem, ali on zna ali ne zna”, “težko kaj napovem, saj je to zame novo. Bomo videli, kako se bo izkazal do konca”, težko bi vam kaj rekla, čakam, kaj bo, pa bo”, so nekateri negotovi odgovori.

Nekateri so prepričani, da nima nobene možnosti, ostali pa so dejali, da je to še en nov obraz, muha enodnevnica. “Pri nas je ta statistika, da vedno novi obrazi prosperirajo, čeprav se potem vedno izkaže, da to ni to”, “ne vem, a so to spet muhe enodnevnice, nekajkrat smo se že nasračkal“, “če bo šel v politiko, bo dobil. Vsak nov je dobil, od Cerarja, Šarca in še ta bo gotovo dobil 25 odstotkov glasov sigurno”.

Menite, da bo trenutni vladi zaupan še en mandat?
Pri tem vprašanju je zaznati nekoliko negotovosti. Nekateri pravijo, da bodo še en mandat zagotovo dobili, “se mi zdi, da bodo dobili še en mandat”, “vse je v Božjih rokah”, “vse je možno”, “mislim, da bo, ker ima dovolj volivcev”, se je glasilo nekaj odgovorov. Gospa je mnenja, da je takšen scenarij zelo možen, a da ji vlada ni preveč všeč, “drugače dobro delajo, ampak mi ideologija ni všeč”. Spet drugi so kritični, so dejali, da so petkovi kolesarji, nekdo pa je dejal: “Upam, da ne. Ne znajo se obnašati, primitivci” in dodal, da lahko to izrežemo iz prispevka. A pri nas vsako mnenje šteje in ni cenzure, prikažemo tako, kot so volivci dejali.

Sara Kovač