fbpx

[Video] Analiza predvolilnega soočenja na POP TV z analitikoma: Levičarstvo Luke Mesca sega do praga salona, v katerem gradi svoje gradove v oblakih na račun svojih naivnih volivcev, na račun katerih se naokoli vozi v luksuznih mercedesih

Gosta v oddaji Tema Dneva Mitja Iršič in dr. Matevž Tomšič (vir: printscreen)

V oddaji Tema dneva na Nova24 TV sta včeraj politična analitika Mitja Iršič in dr. Matevž Tomšič komentirala predvolilno soočenje, ki se je odvijalo na POP TV. Izpostavila sta, da levici dela težave matematika ter da bi, če bi želeli doslednost, morali ob vsaki omembi SD omeniti tudi pranje iranskega denarja v NLB. “Obstajajo resni sumi, da so se s tem denarjem financirale dejavnosti od jedrskega programa do terorističnih dejavnosti,” je pranje iranskega denarja v NLB označil Tomšič. To ni bilo zgolj pridobitniško pranje denarja in za nastalo situacijo je najbolj odgovorna ravno stranka SD Dejana Židana, ki je bila takrat na oblasti.

Mitja Iršič je v uvodu izpostavil, kako se premier v odstopu Miro Cerar kiti s tujim perjem. Večino zdravstvenih reform, ki jih je Cerarjeva vlada izpeljala, so namreč začele predhodne vlade. Na soočenju se je poznalo, da je levica brez idej, edino, kar lahko ponudijo, je centralno planiranje in že preizkušena metoda vlaganja več denarja v zdravstvo. Kot je povedal Iršič, smo to že počeli a brez uspeha. Pri reševanju zdravstva se ne moremo zanašati na interventne zakone, temveč je potrebno najti sistemske rešitve.

Matevža Tomšiča po drugi strani preseneča prelaganje odgovornosti s strani donedavnih koalicijskih partnerjev. “Nekdo, ki bi tole gledal, bi težko ugotovil, kdo je sedanja vladajoča koalicija,” je komentiral njihovo medsebojno obtoževanje.

Zanimivo je videti, kako so se praktično vsi strinjali, da je v zdravstvu vse narobe, a ko je bilo treba glasovati za interpelacijo ministrice za zdravstvo, jo je koalicija SMC, SD in DeSUS kar dvakrat podprla. “To deluje kot nekakšno norčevanje iz državljanov,” je nenaden predvolilni obrat treh vladajočih strank komentiral Tomšič. To je še toliko bolj opazno, ko slišimo, da so se gospodarske razmere v državi izboljšale, čakalne dobe za določene operacije pa podaljšale kar za osemkrat. “Vodenje zdravstvenega resorja ni bilo samo slabo, temveč katastrofalno.”

Odgovornost SD za pranje iranskega denarja v NLB
Tomšič je v nadaljevanju povedal, da se v režimskih medijih ob omembi SDS uporabljajo dvojna merila, saj se ob vsaki omembi stranke omenja nesrečni kredit iz Republike Srbske. Po drugi strani se ob omembi SD nikoli ne omenja iranske pralnice denarja v NLB. Dvojna merila, o katerih je govoril Cerar v medijih, tako zagotovo obstajajo, a so prikrojena zanj, je poudaril Tomšič.

Iršič je po drugi strani izpostavil, da so volivci desnice finančno pismeni – za razliko od levice. “Luka Mesec se uči od starega LDS kadra,” kar potrjuje tudi dejstvo, da govori eno in dela drugo. Njegovo levičarstvo sega do praga salona, v katerem gradi svoje gradove v oblakih na račun svojih naivnih volivcev, na račun katerih se naokoli vozi v luksuznih mercedesih.

“Obstajajo resni sumi, da so se s tem denarjem financirale dejavnosti od jedrskega programa do terorističnih dejavnosti,” je pranje iranskega denarja v NLB označil Tomšič. To ni bilo zgolj pridobitniško pranje denarja in za nastalo situacijo je najbolj odgovorna ravno stranka SD Dejana Židana, ki je bila takrat na oblasti.

Neuravnovešen politični prostor
Iršič je še poudaril, da v slovenskem političnem prostoru dominirajo leve stranke, kar se pozna tudi v nesorazmerju povabljenih strank na soočenje. “Pet strank je z levice, tri od teh so skrajna levica, in samo dve desnosredinski stranki.” Vidi se, da je velik del levice nezainteresiran za pogovor o bančni luknji, saj se ve, da je ne samo levica sama po sebi, temveč tudi sama njena ideologija kriva za nastanek ogromne bančne luknje.

Ivan Šokić