fbpx

[VIDEO] Anže Logar: Kako naj organi, ki jih vodijo ljudje, vpleteni v #IranNLBgate, vlivajo zaupanje v preiskavo bančne luknje?

dr. Anže Logar, poslanec SDS (Foto: Nova24TV)

Anton Žunič, Goran Klemenčič, Darko Stare, Marjan Fank, Harij Furlan. Vse to so imena, ki so v posmeh koalicijski pogodbi glede preiskave bančne luknje, je prepričan poslanec Logar, ki je v državnem zboru želel dobiti vsaj kakšen odgovor od predsednika vlade na temo bančne kriminalitete. A Cerar o konkretnih imenih ni želel govoriti, zatrjeval je, da vlada dela vse, kar lahko.

Prvi dan oktobrske seje državnega zbora so bila na dnevnem redu tudi vprašanja predsedniku vlade Miru Cerarju. V imenu poslanske skupine ga je zastavil Anže Logar, pri čemer se je oprl na naslednji zapis v koalicijski pogodbi: “Za zagotovitev povrnitve zaupanja v finančne inštitucije, nadzorne inštitucije in inštitut pravne države je potrebno opredeliti odgovornost za nastalo bančno luknjo in zahtevati odškodninsko ter materialno odgovornost članov uprav ter nadzornih svetov dokapitaliziranih bank.”

Grda realnost
“Velika naloga na začetku koalicijskega sporazuma, vemo pa, da je realnost vse prej kot takšna, sedem mesecev pred potekom roka trajnosti te koalicije,” je dejal Logar in nato izpostavil nekaj bistvenih težav, ki so dejansko v posmeh koalicijski pogodbi glede preiskave bančne luknje.
  • V kabinetu predsednika vlade je zaposlen Anton Žunič, podpisnik milijonske pogodbe o odpravnini za Marjana Kramarja (NLB).
  • Pravosodni minister je Goran Klemenčič, ki je bil takrat šef KPK in je bil seznanjen z milijardnim pranjem denarja v NLB, pa o tem ni obvestil ne tožilstva, ne policije.
  • Na istem ministrstvu je zaposlen tudi Darko Stare, ki je bil šef preiskav na KPK.
  • Na čelo policije je vlada postavila Marjana Fanka, ki je bil v času preiskovanja pranja denarja pomočnik direktorja uprave kriminalistične službe.

“Kako naj organi, ki jih vodijo osebe, ki so bile v času teh malverzacij na funkcijah, ki bi morali opraviti svoje naloge, pa jih niso, zdaj vlivajo zaupanje in novo vero v preiskovanje in vladavino prava ter delo organov pregona pod vašo vlado in izpolnijo koalicijsko zapoved, ki ste jo dali v tem koalicijskem sporazumu?” je bilo vprašanje Miru Cerarju.

Vlada dela vse in nič?
Cerar je v odgovoru zatrdil, da vlada dela vse, kar lahko, da bodo storilci odkriti in sankcionirani. Tudi policija po besedah premierja dela in obravnava različne tovrstne sume kaznivih dejanj. “Tako da, tukaj zadeve so zdaj predvsem v rokah državnega tožilstva in šle bodo, upam, čim prej do sodišč, kjer bodo obravnavane pred sodišči in kjer bo prišlo do končnih razsodb,” je dejal.

Poslancu Logarju je nato očital, da je želel preusmeriti svoje vprašanje na konkretne ljudi, za katere sam verjame, da opravljajo svojo nalogo odgovorno. Hkrati se je izgovoril, da je njegova vlada prišla na oblast po tem, ko je bančna luknja že obstajala, odločno pa so se lotili tako preiskave bančne luknje, kot tudi sistemskih sprememb in ukrepov.

Ko Cerarju zmanjka časa
Poslanec Logar je premierju nato ponovno pojasnil, da je normalno, da se poraja dvom, da bodo določeni ljudje uspešno opravljali svojo (odgovorno) funkcijo, če pa so bili pred tem vpleteni v neke druge posle. Nato je Logarja zanimalo, kaj konkretno je vlada sploh naredila v povezavi s primerom pranja denarja in ali minister Klemenčič še uživa premierjevo zaupanje.

Cerar je dejal, da za resen odgovor nima dovolj časa, je pa ponovil, da ni res, da se vlada s tem problemom ne ukvarja. “Kot veste, sem tukaj že državnemu zboru pojasnil, da pričakujem in sem tudi naložil pristojnim organom, da ukrenejo vse potrebno, da se te zadeve dodatno raziščejo. Tako tudi menim, da je zelo dobro, da potekajo vse tri preiskave oziroma zasliševanja pred tremi komisijami državnega zbora, ne nazadnje tudi pred vašo, ki je že opravila kar nekaj dobrega dela, kajti tako bomo skupaj, vlada, državni zbor, vsi nosilci, tudi pristojna ministrstva zaokrožili sliko,” je dejal Cerar in nato še dodal, da zadeve glede bančne luknje niso več v pristojnosti vlade, saj so bile večinoma že predane državnemu tožilstvu.

Razočaran, ker ni prejel nobenega odgovora na svoja vprašanja, je Logar zaključil z besedami predsednika vlade, s katerimi je šel na volitve: “Za zmago zla je dovolj že to, da dobri ljudje ne storijo ničesar.” “Zdaj, če smatramo, da so v vladi dobri ljudje, se zdi, kot da do zdaj na področju bank, pregona bančne kriminalitete niso storili ničesar ali zelo malo,” je sklenil Logar.

B. O.