fbpx

[Video] Aretirali nasilneža! Direktor PU Ljubljana Vrečar predstavil ugotovitve preiskave v povezavi z nasilnimi protivladnimi protesti 5. novembra 2020!

Foto: SPS

Na današnji spletni novinarski konferenci je direktor Policijske uprave Ljubljana predstavil do sedaj izvedene policijske aktivnosti in ugotovitve kriminalističnih preiskav v povezavi s protestnim shodom, ki se je v četrtek, 5. novembra 2020, odvijal na območju Ljubljane in so ga varovali policisti PU Ljubljana. Od takrat pa do danes sta ves čas potekala intenzivna kriminalistična preiskava in zbiranje obvestil glede vseh vrst nasilnih kaznivih ravnanj na četrtkovih izgredih.

Po besedah mag. Stanislava Vrečarja so policisti in kriminalisti v preiskavi ugotovili več kot 30 kaznivih dejanj, opravili več ogledov krajev kaznivih dejanj, kjer je bilo zavarovano več kot 70 sledov, z več kot 100 osebami je bil opravljen razgovor z namenom pridobitve koristnih informacij za odkritje storilcev in kaznivih dejanj, pregledanih je bilo za 280 GB posnetkov in fotografij, z več kot 150 osebami je bil opravljen razgovor z namenom pridobitve videoposnetkov. Pri preiskavi intenzivno sodeluje več kot 70 kriminalistov in policistov.

Do sedaj smo tako z veliko vloženih ur dela in izredno angažiranostjo preiskovalcev uspeli preiskati naslednja kazniva dejanja in prekrške:

  • uvedenih je bilo 81 prekrškovnih postopkov zaradi kršitve določil Zakona o nalezljivih boleznih,
  • 37 prekrškovnih postopkov zaradi kršenja javnega reda in miru,
  • 8 prekrškovnih postopkov zaradi kršitev Zakona o osebni izkaznici, 2 postopka zaradi kršitve Zakona o javnih zbiranjih in 3 postopki zaradi nedovoljene uporabe pirotehnike.

Govorec na novinarski konferenci, mag. Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana (foto: PU Ljubljana)

Na Okrožno državno tožilstvo Ljubljana smo podali kazenske ovadbe zoper:

  • 4 osebe zaradi kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 3 mesecev do dveh let);
  • 4 osebe zaradi napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 6 mesecev do treh let) in
  • 2 osebi zaradi kaznivih dejanj sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje (za to kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od 3 mesecev do dveh let).

Pri enem izmed osumljenih je bila 4. decembra 2020 tudi izvedena hišna preiskava in bo zoper osumljenega še dodatno podana kazenska ovadba, da je kot vodja skupine izvršil dve kaznivi dejanji in sicer sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje in storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju. Na hišni preiskavi so bili zaseženi tudi materialni dokazi, da je storilec storil očitana mu kazniva dejanja, zavarovane in zasežene so bile tudi spletne vsebine in elektronske naprave, kjer bo sledilo še zavarovanje podatkov, preiskava in vrednotenje podatkov.

Tekom preiskave so bile v javnost posredovane tudi fotografije najbolj nasilnega osumljenca več kaznivih dejanj, ter osebe, ki bi lahko dala koristne podatke o teh kaznivih dejanjih. Prejeli smo veliko posnetkov, fotografij in informacij za kar se vsem, ki so jih posredovali, iskreno zahvaljujemo.

S skrbno analizo posnetkov in fotografij, s strokovnimi ogledi krajev kaznivih dejanj in zavarovanimi dokazi, pa tudi z opravljenimi številnimi razgovori in forenzičnim preiskavami smo včeraj skupaj s policisti PU Maribor na podlagi pridobljene odredbe pristojnega sodišča izvedli hišno preiskavo pri 26-letnemu osumljencu na območju Maribora, prav tako pa zbirali obvestila od več različnih oseb.

Na hišni preiskavi so bili zaseženi iskani predmeti, ki so pomembni za dokazovanje kaznivega dejanja in pa prepovedana droga konoplja, ter pripomočki za uživanje.

Omenjeni 26-letnik je utemeljeno osumljen storitve več kaznivih dejanj in sicer:

  • dveh kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, s tem, da je enega policista med postopkom z drugo osebo brcnil v hrbet in mu povzročil lahke telesne poškodbe. Proti drugemu policistu je vrgel steklen predmet, ki je policista lažje poškodoval po roki,
  • kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, saj je brcnil stojalo in novinarja, ki je spremljal dogodke, tako da se je poškodovalo stojalo,
  • kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe s tem, da je pritekel do drugega novinarja, ter ga tako močno udaril v hrbet, da je padel po stopnicah in se lažje poškodoval, in
  • kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe s tem, da je pritekel do fotoreporterja in ga pričel brcati ter udarjati po telesu dokler ni padel po tleh. Pri tem je fotoreporterja huje poškodoval.

Osumljenemu je bila zaradi storitve teh kaznivih dejanj odvzeta prostost in bo tekom današnjega dne priveden pred preiskovalnega sodnika. Osumljenec je bil tudi že v preteklosti obravnavan za nasilna kazniva dejanja.

Kriminalistične preiskave z vsemi temi preiskovalnimi dejanji še niso zaključene, saj se še naprej ugotavlja vpletenost nekaterih oseb v navedena kazniva dejanja, katera so storili kot organizatorji ali neposredni izvrševalci nasilnih kaznivih dejanj. Preiskava poteka pod usmerjanjem in intenzivnim sodelovanjem z ODT Ljubljana. Pri vseh navedenih kaznivih ravnanjih pa je pomembno, da so se osumljeni četrtkovega protesta udeležili z namenom izvajanja nasilnih izgredov in ne-mirnega izražanja svojih stališč. Poudariti želimo, da bo policija v tovrstnih primerih vedno storila vse potrebno in da bo uporabila vse svoje resurse, da odkrije storilce tako nasilnih kaznivih ravnanj.

Vir:PU Ljubljana