fbpx

[Video] Bedaste in zavajajoče izjave Katičeve, ki bi preganjala vaške straže; vsakdo lahko pridrži osebo pri storitvi kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti!

Pravosodna ministrica in članica SD Andreja Katič v spremstvu paravojaških enot s katerimi v SD nimajo težav (vir: twitter)

Raje kot za lastne državljane Socialdemokrati te dni pod pretvezo, da je zelena nova rdeča, skrbijo za hordo ilegalnih migrantov, ki po Sloveniji napadajo, ugrabljajo, posiljujejo, vandalizirajo in kradejo. Ministrica Katičeva želi prepovedati delovanje vaških straž in štajerske varde, ker njihova dejanja lahko prizadenejo čustva ilegalnih migrantov. Katičeva, ki velja za veliko ljubiteljico partizanskih proslav, je pri vsem tem poskrbela, da bodo na teh proslavah še vedno lahko nosili partizanske uniforme kot “rekvizite”. Po drugi strani so “rekviziti”, ki jih uporablja Štajerska varda, “problematični”.

“Glede na bedaste in lažne navedbe ministrice za pravosodje, da varde izvajajo nezakonita dejanja ob patruljiranju ob državni meji, bi rad obrnil pozornost na določbo 160. čl ZKP, ki pravi, da lahko vsakdo, ki zaloti osebo pri storitvi kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, isto pridrži in jo nemudoma preda policiji ali organu pregona – preiskovalnemu sodniku, če tega ne more, pa takoj obvesti katerega od teh organov,” je v izjavi za Nova24TV povedal odvetnik.

“Glede na takšno veljavno zakonodajo so navedbe aktualne oblasti, z ministrico za pravosodje na čelu, bedaste in zavajajoče ter vznemirjajo državljane Republike Slovenije,” ni ministrici Andreji Katič prizanašal slovenski pravnik.

Katičeva v napad na vaške straže
Katičeva je namreč napovedala – glede na osnutke zakonskih rešitev za pregon paravojaških formacij – sankcioniranje nošenja imitacij orožja in uniform, če posamezniki, kot izpostavlja STA, “vzbujajo videz, da izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb”.

Pri ravnanju tako imenovanih “vard” naj bi bili sporni njihovo delovanje in nošenje enakih oblačil ter plastičnih igrač, ki jih imajo namesto dejanskega orožja. “Takšna ravnanja sama po sebi praviloma niso prekršek, ko pa pri posamezniku povzročijo občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, pa ima takšno ravnanje vse znake prekrška,” so zapisali pri STA.

Požvižgajo se na slovensko zakonodajo
Z drugimi besedami, slovenska oblast se boji, da bi pripadniki Štajerske varde in vaških straž, ki dejansko patruljirajo ob slovenski južni meji, prizadeli čustva ilegalnih migrantov.

Vir: Twitter

Zanimivo, kako slovenske oblastnike vedno bolj skrbi za migrante kot pa za domače prebivalce. Ko smo poročali o primeru 38-letnega ilegalnega migranta, ki je posilil eno študentko in poskušal še drugo v roku 10 dni, odkar je bil izpuščen iz zapora, so predstavniki oblasti, namesto da bi sprejeli ukrepe, ki bi kaj takega v bodoče preprečili, raje napovedali spremembo definicije posilstva.

Katičeva, ki je velika navdušenka nad partizanskimi prireditvami, kjer se udeleženci radi oblačijo v partizane in mahajo naokoli z orožjem, je že napovedala izjeme. Tako ne bo prekršek nošenja imitacije orožja ali maskirnih oblačil, uniform in oblačil, podobnih uniformi uradnih ali vojaških oseb, če so ti zgolj “rekviziti na prireditvah”.

160. člen ZKP
(1) Tistemu, ki je zasačen pri kaznivem dejanju, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, sme vsakdo vzeti prostost. Nato ga mora takoj izročiti preiskovalnemu sodniku ali policiji, če tega ne more storiti, pa takoj obvestiti nekoga od teh organov. Policija ravna po določbah 157. člena tega zakona.

Ivan Šokić