fbpx

[Video] Bi ministrstvo za kulturo moralo Zlatanu Čodiću, velikemu mislecu, plačevati za njegove misli?

Foto: Nova24TV

Očitali so mi nedelo. Kakšno nedelo. Prva in vsaka moja misel je delo. Gospod minister čeprav vas tukaj ni in delo je že ta misel sama,” je dejal raper Zlatan Čordić na seji odbora za kulturo.  S tem je očitno argumentiral, kako krivično je bilo, da so ga izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi. “Popolnoma nepošteno je, da ste takemu mislecu, kot je Čordić odvzeli status, ker on misli. Tudi dvakrat na dan se mu je že zgodilo, da je mislil,” se je strinjal tudi voditelj oddaje Kdo vam laže, Boris Tomašič.

Karel Erjavec se je vrnil na politično sceno, kot narodni heroj se je vrnil v poslansko skupino in rekel, gremo ven iz koalicije, a zgodilo  se ni nič. So pa pritiski hudi, na vsak način se skuša stisnit DeSUS iz koalicije, prisiliti, da grejo ven. Ampak saj poslanci niso neumni. Čeprav za Karla nisem več tako prepričan, kot sem bil včeraj,” je v sredo začel oddajo Kdo vam laže Boris Tomašič. Svojo trditev je še nadaljeval z vprašanjem, zakaj pa bi šli iz koalicije, če so na udobni poziciji, tik pred sprejetjem demografskega sklada pred dolgoročno ureditvijo pokojninskega sistema in dolgotrajne oskrbe, stvari se premikajo. Zakaj bi šli v drugo koalicijo za katero vedo, da ni sposobna narediti nič od  tega.

Tudi sovoditelj in odgovorni urednik Aleksander Rant se je strinjal, da stranka DeSUS v tej koaliciji lahko le pridobi, saj se napoveduje gradnja domov za ostarele, napoveduje se gradnja novih negovalnih bolnišnic, napoveduje se demografski sklad -torej več denarja za pokojnine in oplemenitenje tega denarja. Napoveduje se tudi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo poskrbel na eni strani za mlade družine pa tudi za tiste starejše v stiski. “Končno se dela nekaj na področju oskrbe starejših in končno se denar namenja tudi za upokojence in prav je, da se omogoči primerna oskrba za tiste, ki bodo morda na starejša leta to rabili,” je dejal.

Minister za zdravje Tomaž Gantar nekako igra igro Charlieja Browna ali po domače Karla Erjavca. Želi ustvariti pogoje za izstop iz vlade, na drugi strani pa minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek uporablja zdravo kmečko pamet, je povzel aktualno dogajanje Tomašič. “Res je sicer, da je zdravstveni sistem na koncu, da je treba nekaj narediti. Ampak vemo, da se večina teh prepovedi ne spoštuje. Ogromno dejavnosti je, ki delajo na črno. Še bolj prepovedovat nekaj, kar ljudje ne spoštujejo, je brez smisla. In zato je, po moji oceni, ta Počivalškov predlog, da se sprosti te dejavnosti oziroma naj se gre na legalen način, s tem da se ob tem blazno poostri nadzor, primeren,” je voditelj pozitivno ocenil Počivalškov predlog. Tudi Rant je prevzel to idejo, sicer ob misli, da ceni napore ministrstva, zdravstvenih delavcev in podpornih služb, oba voditelja sta se zahvalila vsem, ki se v teh časih trudijo za skupno dobro. “Vendar pa se je preveč epidemiološko gledalo na to krizo,” je pripomni. Tam kjer ni veliko možnosti za prenos okužbe, bi se dejavnosti lahko sproščale. V salonu za manikuro, na primer, je Rant navedel primer, je med dvema osebama, ki nosita masko tudi pleksi steklo, v katerem je zgolj odprtina za roko. In na tak način je zagotovo manj možnosti za prenos okužbe, kot pa če se v trgovini prerivamo za zadnji košček kvasa. Smiselno je treba dopolnit ukrepe na tak način, da bi se take dejavnosti lahko odpirale. Če bi vsi spoštovali osnovne ukrepe, bi že zdavnaj izšli iz te situacije, sta se strinjala oba voditelja oddaje.

Foto: Nova24TV

Anže Logar se je nasmejal Violeti Tomić in jo podučil
Voditelja sta omenila tudi kikse Violete Tomić, ki si si jih je privoščila na odboru za zunanjo politiko. Suvereno je namreč dejala, da je Zoran Stančič evropski komisar  -kar seveda ni, poleg tega pa je Michaela Carpenterja označila za bodočega zunanjega ministra ZDA. Na njene nesmisle je podal odlično repliko zunanji minister Anže Logar: “Sedimo na odboru za zunanjo politiko, vsaj temeljne institucije in njene predstavnike bi kot zunanji minister pričakoval da poznate, tisti ki sedite tukaj. Ker drugače je razprava nemogoča. Nemogoče je razpravljati. Jaz upam, glede na to, da so me predstavniki Levice spraševali, če sem že čestital novemu zunanjemu ministru, jaz iskreno upam, da predstavniki Levice niso čestitali Michaelu Carpenterju, ker to ne bi najbolj pripomoglo k ugledu Republike Slovenije.” No, Violeta Tomić je svoj teatralni nastop nadaljevala na odboru za kulturo, ki ga sicer vodi oziroma mu predseduje. “Vi si zaslužite interpelacijo, ker ste cinični,” je zabičala ministru za kulturo Vasku Simonitiju, ki je po nekaj urni seji imel že vsega dovolj in je odšel domov. Državni zbor je, kot vemo, zakonodajna veja oblasti, vendar pa se je tokrat postavil v vlogo sodnika. Ob tem, da vsi vemo, da zakonodajalec ne sme obravnavati posameznika, ampak predpise oziroma vse kar je kolektivno.

Odvzem statusa Čordiću je protipraven, meni Državni zbor, ki je očitno prevzel vlogo sodišča
Ta seja je namreč imela eno samo točko o enem samem človeku. Zaradi nekoga, ki je pozival k nenošenju mask, ki je napadel snemalca, ki je maltretiral direktorja NIJZ in tako naprej, so sklicali sejo, kar vse pove o njih. Seja je nosila naslov “Protipraven odvzem statusa Zlatanu Čordiću.” Samo sodišče lahko ugotovi, da je nekaj protipravno, kdo je to ugotovil v tem primeru? To kaže tudi na to, kam bi prišli, če bi se levica z večino vrnila na oblast. Kar je nekako zaznala tudi celotna koalicija, ki je naredila obstrukcijo in zapustila sejo. Seja je bil zato nesklepčna, zato ministru res ni bilo več treba tam sedeti. Toliko o tem, kako je Simoniti “brutalno” zapustil sejo.

Foto: Nova24TV

Ni vsak, ki se poserje na stopnice umetnik, ali pač, po mnenju Levice?
Je pa minister Simoniti na prvem delu seje pojasnil, da Ministrstvo za kulturo ni socialna ustanova in ni narejeno zato, da bo vsakemu umetniku oziroma vsakemu, ki se ima za umetnika, plačevala socialo. Za to je namenjeno ministrstvo za delo, družino, socialo in enake možnosti. V primeru plačevanja prispevkov, pa gre za privilegij, ki je podeljen zaradi izjemnih kulturnih dosežkov v slovenskem prostoru in za slovensko kulturo. V kolikor je to avtomatizem, je Rant še povzel besede ministra, potem pa je to nezaslužen privilegij, v primerjavi z vsemi ostalimi. Če si ta privilegij zaslužijo prav vsi delavci in delavke v kulturi, kakor jih rada imenuje Tomićeva, ali si ne bi potem takšnega privilegija zaslužili tudi vsi delavci in delavke na ostalih področjih? Ali so samozaposleni v kulturi avtomatično vredni več od vseh ostalih samozaposlenih, ki si morajo sami plačevati prispevke? Po kakšnih merilih, če očitno ne gre za izjemne dosežke? “Napačno je dojemanje, da naj bi bilo plačevanje prispevkov pravica samozaposlenih v kulturi. Gre za privilegij. Ustvari, naredi, bodi dober, bodi vrhunski, država to nagradi. Te stvari je treba urediti, ampak še enkrat, ni vsak, ki se poserje na stopnice umetnik,” je dodal Tomašič.

Matematične inštrukcije za Sukičevo
Voditelja sta imela tudi lekcijo iz matematike, ki sta jo namenili poslanki Levice Nataši Sukič. Ni namreč znala izračunati, koliko je neto mesečnih dohodkov ob 20 tisoč evrov bruto letnega priliva, ob tem da se seveda upošteva tudi 4 odstotke davka. Sukičeva je izračunala, da je to nekaj malega čez tisočaka na mesec, v resnici pa je kar krepko čez tisočaka, in sicer tisoč šesto evrov. Zneska za prispevke v tem primeru ni treba odšteti, saj jih plača država. Kakorkoli že, Sukičeva je mnenja, da tak znesek za umetnike pomeni, da praktično živijo na pragu revščine, sta opazila voditelja.

Celotno oddajo si lahko ogledate na spodnji povezavi, kjer boste med drugim izvedeli, da si tudi Zlatan Čordić vsake toliko časa vzame dopust in, več kot očitno, pač ne misli.

Sara Bertoncelj