[Video] Bojan Požar za Novo24TV: Videti je, kot da tuji novinarji k nam prihajajo le zato, da potrdijo nekaj tvitov politično angažiranih novinarjev

Foto: Nova24TV

Tuji novinarji delajo le prispevke, ki potrjujejo to, kar v tujino napiše nekaj politično angažiranih slovenskih novinarjev, je v oddaji Tema dneva dejan novinar Bojan Požar. Njegov pogovor z novinarjem nemškega ARD je trajal pol ure, v štiriminutni prispevek pa Nikolaus Neumaier ni vključil popolnoma nič od povedanega. Novinarja je zanimala situacija medijev v Sloveniji, želel pa je tudi mnenje, na kakšen način naj bi se vršili domnevni pritiski premiera Janeza Janše na delo medijev. Požarja je najbolj fasciniralo to, da je novinar ves čas dajal občutek, da njegovim odgovorom niti ne verjame.

Sedanja vlada bo očitno res podrla rekord v tem, koliko se z njo ukvarjajo tuji mediji, pri čemer se je izkazalo tudi to, da za blatenjem Slovenije v tujini pogosto stojijo člani Društva novinarjev Slovenije. Stanje v Sloveniji je tokrat povzel tudi nemški ARD – katerega televizijski prispevek je bil izrazito enostranski. Še več, novinar Nikolaus Neumaier je v celoti izrezal pogovor z novinarjem Bojanom Požarjem, ki pač očitno ni odgovarjal v skladu z agendo tega tujega novinarja. Požar je povedal, da novinarju ARD že med samim pogovorom njegovi odgovori niso bili po volji, čeprav je navajal zgolj dejstva. Poleg tega novinar o slovenski medijski krajini ni vedel prav ničesar.

Zdelo se mi je nenavadno, da mi že vnaprej ni nič verjel in da o Sloveniji pravzaprav ni vedel nič – čeprav je zadolžen za države bivše Jugoslavije,” je v oddaji Tema dneva o pogovoru z novinarjem nemškega ARD Nikolausom Neumaierjem povedal Bojan Požar. Novinar namreč ni vedel niti tega, da imamo trenutno manjšinjsko vlado – med drugim ga je namreč tudi zanimalo, če bi pri nas lahko prišlo do takoimenovanega madžarskega sistema, v smislu vladanja Viktorja Orbana, ki ima sicer ustavno večino. Po Požarjevem mnenju, je tujim novinarjem sicer jasno realno stanje, vendar pa zgodbe peljejo v smeri neke določene agende. Tudi ARD je imela že več prispevkov, vendar pa so bili gosti vsakič le iz ene medijske ali pa politične opcije. Videti je, kot da tuji novinarji k nam prihajajo le zato, da potrdijo nekaj tvitov, ki jih zapisujejo novinarji kova Blaža Zgage.

Vsakič ista politična agenda, ki pa ima različne pojavne oblike, različne formate ter različne taktike in strategije
Požar je tudi pojasnil, da se sam sicer lahko odzove na vsako netočno informacijo, ki se jo izvozi v tujino, vendar pa se je izkazalo, da se tega v tujini potem niti ne objavi. Za vsem tem ne stojijo zgolj novinarji kot so Zgaga ali pa Grega Repovž, pač pa tudi neke resne politične sile, ki želijo spreminjati Evropo in svet po svoji meri. Gre pa v vseh primerih za isto politično agendo, ki ima različne pojavne oblike, različne formate ter različne taktike in strategije. Podobno se je zgodilo tudi, ko nizozemska evropska poslanka Sophie in ‘t Veld ni želela predvajati posnetka predsednika vlade Janeza Janše. Požarja je tudi fascinirala bizarna poteza ARD novinarja, ki je celo zapisal, da njegove izjave ni objavil preprosto zato, ker ni dovolj udarjal po premierju Janši. Zato se Požarju niti ni zdelo vredno, da bi ga osebno vprašal po njegovih razlogih, da ni objavil prav nobenega od njegovih odgovorov.

Sara Bertoncelj