fbpx

[VIDEO] Cerar si pa dovoli: Tudi državljani smo soodgovorni za stanje v zdravstvu, ker si privoščimo preveč zdravstvene nege

Foto: STA

Serijski odstopi in odhodi zdravnikov pričajo o alarmantnem stanju v slovenskem zdravstvenem sistemu, opozarja poslanka SDS Jelka Godec, ki sicer srž celotne zdravstvene problematike vidi v ministrici za zdravje. Premier Cerar pa medtem poudarja, da smo za stanje v zdravstvu soodgovorni vsi. Tudi državljani in državljanke, ki smo očitno sami krivi, da zbolimo in obiskujemo zdravnike ter jih s tem obremenjujemo.

Poslanka SDS Jelka Godec se je na novinarski konferenci v imenu poslanske skupine SDS odzvala na kadrovanje zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc in ravnanje predsednika vlade Mira Cerarja, ki zgolj pozivata k odstopu vodstva UKC Ljubljana. “Mislim, da je čas, da predsednik vlade začne udejanjati svoje besede, neha pozivati in prične delati,” je poudarila poslanka in ob tem pozvala k razrešitvi ministrice Kolar Celarčeve. SDS je sicer že dvakrat vložila interpelacijo zoper ministrico Kolarjevo, obakrat neuspešno.

Premier Cerar je na seji v Državnem zboru, kjer so mu poslanci zastavljali vprašanja, spregovoril tudi o soodgovornosti za stanje v zdravstvu, kot jo vidi sam. Ob tem je presenetil z izjavo, da smo državljani za to, da zbolimo, pravzaprav krivi sami, in da koristimo več zdravstvene nege, kot je potrebujemo.

Foto: STA

Predsednik Vlade RS Miro Cerar: “Zavedam se vse odgovornosti vlade za stanje v zdravstvu in na sploh za stanje v družbi na splošno. Ampak za stanje v zdravstvu so soodgovorni tudi zdravniki, pa tudi vsi tisti, ki včasih ne potrebujemo toliko zdravstvene nege, kot si je privoščimo, ki vzamemo preveč zdravil, pa jih vržemo stran, ki hodimo kot pacienti po nepotrebnem k zdravnikom in jih obremenjujemo. Za stanje v zdravstvu je soodgovornost zelo široka.”

“Državljanke in državljani. Poslušajte. Ko govorimo o soodgovornosti. Mi vsi moramo več narediti na preventivi, na zdravem življenju. Da ne bomo toliko bolni in da ne bomo toliko v stresu,” je povedal predsednik vlade.

Samo besede, nič dejanj
Med drugim je Godčeva izpostavila stanje na ministrstvu za zdravje, saj je tam nastala največja problematika zaradi kadrovanja ministrice. Kolar Celarčeva je že na samem začetku zamenjala kar 88 članov svetov zavodov v javnih zdravstvenih zavodih in tudi določene direktorje. Glede težav v UKC pa je poudarila, da je srž problematike na ministrstvu za zdravje in v ministrici za zdravje.

Glede otroške srčne kirurgije je Godčeva spomnila, da so v SDS že leta 2015 opozarjali na to problematiko in pozvali tako ministrico kot premierja, naj zadeve uredita, a se ni zgodilo nič. Samo besede, da stanje spremljajo.

Ignoranca in izgovori
Kot glavno problematiko v slovenskem zdravstvu je izpostavila dejstvo, da se vsi samo izgovarjajo, se ne počutijo krive in ne prevzemajo odgovornosti. Kar je najhuje, pa je, da vsi skupaj ignorirajo zaskrbljene starše, ki na številne naslove pošiljajo prošnje, naj se zadeve uredijo.

“Odstopili so že skoraj vsi, ki so bili na otroški srčni kirurgiji: zdravniki, strokovna direktorica in nenazadnje dva mlada zdravnika, ki sta se šolala, sicer pa še ne izšolala na tem področju. Vsekakor je nekaj zelo hudo narobe, da se tisti, ki so strokovnjaki, ki bi lahko izvajali ta program, odločijo, da enostavno več ne vidijo perspektive v tem programu,” opozarja Jelka Godec.

Ministrstvo to rešuje tako, da poziva k odstopu generalnega direktorja in strokovno direktorico UKC Ljubljana ter hkrati ustanavlja nov javni zavod, ki naj bi ga vodil dr. Gregorič.

UKC Ljubljana je klasičen primer tega, kako slovensko zdravstvo ne deluje
Medtem se je zgodilo tudi to, da je odstopil predsednik sveta zavoda UKC, odstopili so trije predstavniki v svetu zavoda, ministrica tako nima več pod nadzorom niti tistih šestih, da bi lahko na ta način pritisnila na odgovorne v UKC Ljubljana, da se uredijo razmere v celotnem UKC, od koder eskalira problematika našega zdravstva. Danes je odstopila tudi predstojnica oddelka za možganske kapi, po nekaterih informacijah naj bi se prek tega oddelka neustrezno izvajal projekt Telekap, znotraj oddelka vladajo razkoli, različna podtikanja med zdravniki in vodstvenim kadrom. Proti predstojnikom in vodstvu UKC Ljubljana naj bi bile vložene tudi tožbe zaradi mobinga.

“V poslanski skupini SDS menimo, da je UKC Ljubljana klasičen primer tega, kako slovensko zdravstvo ne deluje. UKC je naš največji javni zdravstveni zavod in kaže na neobvladljive razmere v slovenskem zdravstvu,” je dejala Jelka Godec in dodala, da je tako v primeru otroške srčne kirurgije kot nevrološke kirurgije žalostno to, da naj bi šlo za prikrivanje smrti bolnikov, najbolj žalostno pa to, da gre za prikrivanje smrti otrok.

Ob vseh teh kaotičnih razmerah pa se predsednik vlade in ministrica mirno slikata ob odprtju novega urgentnega bloka v UKC Ljubljana, ki po podatkih zaposlenih sploh ni urejen do te faze, da bi tam lahko oskrbovali bolnike.

B. O.