fbpx

[Video] Čustveni govori na žalni seji v spomin na Davida Tasića: “David je bil vitez slovenske pomladi in slovenske osamosvojitve”

Foto: SDS

Z žalno sejo, ki je potekala v prostorih muzeja slovenske osamosvojitve, smo se včeraj poslovili od Davida Tasića. Po besedah predsednika SDS Janeza Janše je bil David simbol človeka, ki se je vedno boril za resnico. “David Tasić je bil odločen, pokončen in pogumen mož, ki je bil zaslužen za to, da je vzcvetela in se razcvetela slovenska pomlad”.

Janez Janša se je spominjal, da so pred 28 leti na prav tako sončen dan, kot je danes, spremljali odhod Jugoslovanske vojske iz slovenskega ozemlja. Takrat so se mu pred očmi odvijali prizori, ki so Slovenijo pripeljali do osamosvojitve in med njimi je bil prizor iz Roške ulice v Ljubljani, kjer so ljudje množico protestirali v podporo zaprti četverici, med katerimi je bil tudi David Tasić. Povedal je, da je Davida pred procesom JBTZ srečeval kot novinarja. Srečevali so se v kultnem baru Kava.

“Veliko smo se pogovarjali, si izmenjavali kakšne članke, si dajali kritike in vzpodbude. Vendar nisem imel priložnosti, da bi z Davidom preživel kak dan na izletu ali kosilu. Potem pa je usoda oba pripeljala v vojaški pripor na Metelkovi, kjer sva bila skupaj zaprta dva meseca in se nikoli nisva videla,” je opisal trenutek, ko ju je usoda povezala.

Foto: Robert Fojkar

Tako David Tasić kot Janez Janša sta verjela, da se leto 1988 ne more več ponoviti. Vendar se je leta 2014. Kot je povedal Janša, sta se takrat pogosto slišala in David je zaradi nuje prevzel vodenje Društva političnih zapornikov ter se ponovno vključil v aktivno zagovarjanje resnice. “David je bil simbol človeka, ki ni želel biti v ospredju, kljub temu da je bil pogumen raziskovalen novinar, ki je imel rad resnico in se zanjo boril,” je še v nagovoru na žalni seji povedal Janez Janša in zaključil z besedami: “David je bil vitez slovenske pomladi in slovenske osamosvojitve. Ohranili ga bomo v trajnem spominu.”

“Zate je bil pomemben človek. Kaj misli, kako se počuti, kaj ga teži, česa se veseli. Z veselim si se veselil, z žalostnim si bil žalosten. Bil si odličen poslušalec v pogovoru in si se trudil, da bi videl človeku v srce,” je v spomin na Davida Tasića dejal predsednik Odbora 2014 Aleš Primc in se mu zahvalil za veliko zagnanost ter delo pri Odboru 2014. Primca je pri Davidu Tasiću najbolj navduševal njegov občutek, kaj je prav in kaj narobe ter da je bil za pravico vedno pripravljen iti v boj, kot se je to zgodilo v primeru Tadeja Strehovca. “Dragi prijatelj David, naj ti da vsemogočni Bog, Bog Ljubezni in vse dobrote, po katerem si hrepenel in ga neutrudno iskal, večni mir in pokoj!” je zaključil Aleš Primc. Tudi Tone Kuntner se je s svojimi in Cankarjevimi besedami zahvalil za vse, kar je David Tasić storil, da je vzcvetela in se razcvetela slovenska pomlad.

Foto: Robert Fojkar

Foto: Robert Fojkar

Foto: Robert Fojkar

Lana Božič