[Video] Dr. Tamara Griesser – Pečar: Vsak odpor proti okupatorju izven partizanov so komunisti razumeli kot izdajstvo!

Dr. Tamara Griesser - Pečar (Foto: posnetek zaslona)

V oddaji Beremo je bila tokrat gostja zgodovinarka dr. Tamara Griesser – Pečar, ki je med drugim spregovorila o strategiji bana Natlačna, o Rožmanovem procesu, spregovorila pa je tudi o krepitvi jugonostalgije, ki smo ji priča v Sloveniji v zadnjem času.

Voditelj Metod Berlec je v tokratni oddaji Beremo na Nova24TV gostil zgodovinarko dr. Tamaro Griesser – Pečar, ki je študirala najprej na Ameriškem kolidžu v Parizu, potem pa zgodovino in anglistiko na Dunaju. Leta 1973 je bila promovirana v doktorico znanosti pri prof. dr. Richardu Plaschki z disertacijo Stališče slovenske deželne vlade do Koroške 1918−1920 in je avtorica številnih prispevkov in monografij. Marca 2004 ji je papež Janez Pavel II. podelil odlikovanje Pro Ecclesia et Pontifice, za monografijo Razdvojeni narod: Slovenija 1941−1945, ki je najprej izšla v nemščini, pa je leta 2005 prejela nagrado Antona Gindelyja na Dunaju, ki jo podeljuje Inštitut za Podonavje in Srednjo Evropo. Sodelovala je tudi pri nekaj mednarodnih projektih, kot so The Impact of National Socialist and Fascist Rule on Europe (European Science Foundation), Haus der Geschichte, Dunaj, bila je članica avstrijsko-slovenske zgodovinske komisije, sodelovala pri javni tribuni Zločini totalitarnih režimov v Bruslju 2008 in pri diskusijah “Double-Memory” v okviru Evropske unije v Berlinu, kjer je nastopila skupaj z Joachimom Gauckom. Leta 2007 se je habilitirala kot docentka na Univerzi v Mariboru, kjer predava novejšo slovensko zgodovino. V Študijskem centru za narodno spravo je med letoma 2009 in 2016 uspešno vodila raziskovalni program Nasilje komunističnega totalitarizma v Sloveniji 1941−1990. Od leta 2017 vodi programsko skupino, ki izvaja raziskovalni program Zgodovinsko-pravni vidiki kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin na slovenskem ozemlju v 20. stoletju, ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Je članica sveta javnega zavoda Študijskega centra za narodno spravo, akademskega sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika in sveta Zbora za republiko.

Tako kot je bil legitimen boj proti okupatorju, je bil tudi legitimen boj proti revoluciji
Glede tragičnega obdobja druge svetovne vojne je voditelj Berlec gostjo vprašal o knjigi Razdvojeni narod – Slovenija 1941 – 1945, s katero je želela predstaviti vse vojaške organizacije, obveščevalne službe, policijo in sodstvo na obeh straneh v tem obdobju. O knjigi je povedala: “To idejo je pravzaprav imel pokojni Jože Bernik, ki me je nagovoril pri predstavitvi Rožmanovega procesa na škofiji in potem bil to skupni projekt z zgodovinske strani moj, s pravne strani pa od pokojnega profesorja Dieterja Blumenwitza.” Pri tem se ji je zdelo pomembno prikazati, da v Sloveniji v tistem času ni delovala le t. i. narodnoosvobodilna stran, pač pa je tudi tradicionalna stran imela številne paravojaške enote, pri čemer je izpostavila npr. narodno in sokolsko legijo, ter četnike, ki pa v Sloveniji sicer niso bili močni.

Voditelj Metod Berlec in dr. Tamara Griesser – Pečar v oddaji Beremo na Nova24TV (Foto: posnetek zaslona)

V Sloveniji so delovale tudi raznorazne obveščevalne službe, ki so obveščale tako našo vlado v Londonu kot zaveznike. Pri dejstvu, da je prišlo do notranjega spopada med Slovenci, moramo po njenih besedah upoštevati, da “sta bila dva nivoja, najprej okupacija in boj proti temu, kar je absolutno legitimna zadeva, drugi nivo pa revolucija, ki je sprožila državljansko vojno. Tudi boj proti revoluciji je absolutno legitimen in pri tem potrebno je razumeti, da je bilo prebivalstvo v zelo težkih okoliščinah.” Kot primer izpostavlja kraje na Notranjskem in Dolenjskem, kamor so en dan prišli ropat in zažigat Italijani, naslednji dan pa partizani, ki so počeli popolnoma enako, nato pa so se maščevali še tistim, ki so bili Italijanom prisiljeni dati živila in opremo: “Iz tega razloga so na teh območjih nastale samoobrambne enote, t. i. vaške straže.”

Vsak upor proti okupatorju izven partizanov je bil v očeh komunistov izdajstvo
Griesser – Pečar je spregovorila tudi o preimenovanju protiimperialistične fronte v osvobodilno fronto, kar se je zgodilo šele po razpadu pakta med Adolfom Hitlerjem in Josifom Stalinom: “Imperializem je stopil nazaj, čeprav je bil še vedno prisoten, ker fašizem je bil, kot pravi Edvard Kardelj samo izraz imperializma. Bili so odvisni tudi od krščanskih socialistov in še okoli petnajst skupin je pristopilo k osvobodilni fronti, kot tudi stara pravda in ženska zveza, ki sta bili izločeni zaradi različnih gledanj na jugoslovansko državo. Taktično so bili odlični” Pod vodstvom Kardelja in njegovih pajdašev pa se je komunistična revolucija pričela hitro razvijati po spremembi vrhovnega plenuma v narodnoosvobodilni odbor, pri čemer so v 2. členu monopolizirali odpor: “Vsak upor, ki je izven OF oz. partizanov, je bil v očeh komunistov izdajstvo. Sprejeli so tudi zaščitni odlok, ki je opredeljeval kaznovanje.” Tako so po besedah Griesser – Pečarjeve že med vojno komunisti delali sezname ljudi, ki se jih je bilo potrebno znebiti, od maja 1945 do januarja 1946 pa je bilo umorjenih prek 14 tisoč ljudi.

Foto: Twitter

Cerkev je ostala edina organizacija, ki si je komunisti niso uspeli podrediti
Čas druge svetovne vojne je bil prelomen tudi za Cerkev na Slovenskem. Medvojno ravnanje ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana je še danes za del Slovencev sporno. Negativno podobo o njem je ustvaril sodni proces avgusta 1946, zgodovinarka Pečar – Griesserjeva pa je skupaj s Francetom M. Dolinarjem leta 1996 izdala knjigo Rožmanov proces, o kateri je povedala sledeče: “Delala sva za generalnega državnega tožilca Antona Drobniča, ki je želel spraviti revizijo procesa, a mu ni uspelo, je bil pa zaradi procesualnih razlogov proces razveljavljen. Ugotovila sva, da je bila Cerkev sovražnik št. 1 vse do osamosvojitve, ker je niso mogli dobiti v svoje kremplje. Prav tako je bila hierarhično vezana na Rim in tako vrha Cerkve niso mogli doseči. Notranje ministrstvo je posledično Cerkev označilo za hrbtenico opozicije.” Po njenih besedah je škof Rožman prve mesece molčal, a se je zavzemal za duhovnike, ko pa so pričeli moriti po stanovanjih katolike, je to javno obsodil. Ker je bila večina Slovencev katolikov, so ga skušali pridobiti na svojo stran, a Cerkev umorov ni mogla odobravati.

Foto: Monika Šivic/ Demokracija

Krepljenje jugonostalgije, čaščenje Tita in postavljanje jamborjev je nezaslišano
Za konec je gostja komentirala krepljenje jugonostalgije v zadnjem času, čaščenje diktatorja Josipa Broza Tita in postavitev jamborjev okoli Ljubljane: “To je nekaj nezaslišanega, mi nismo imeli lustracije in prav včeraj sem bila pri bratrancu, katerega hčerka je končala osnovno šolo, kjer sploh niso obravnavali druge svetovne vojne. Tudi na univerzo prihajajo študentje brez znanja zgodovine.” Po njenem mnenju se goji to neznanje, po drugi strani pa so še živi protagonisti prejšnjega režima in njihovi nasledniki, ki se z vso močjo borijo proti razkritju zločinov iz časa druge svetovne vojne. Poudarila je tudi na nepluralnost medijev, razen redkih izjem: “Tudi to prispeva k temu, da Slovenija drvi nazaj s perspektive z Dunaja. V Sloveniji ne funkcionira ne sodstvo, ne šolstvo, ne upoštevajo se odločbe ustavnega sodišča in s tem propada pravna država.”

J. Ž.

 • sem dokaj

  Prav nič ne pogrešam bivše juge, hudo pa mi stori uvažanje jugo navlake in manir, ki jih čedalje težje prenašam.

  • Vera

   Tisti ,ki so z ladjo 31.10. leta 1991odpluli iz koprskega pristanišča se vračajo nazaj z družinami vred v našo državo,ker jim naši neizvoljeni državniki to omogočajo .Še huje pa je to, da jih že čaka stanovanje in dobro plačane službe, čeprav večina nima zadostne izobrazbe .

   • totex39

    Za njih ne velja izobrazba samo, da so “naši”in jim je vse omogočeno kar Slovencu nikoli ne bo. Res žalostno in hkrati zaskrbljujoče.

   • sem dokaj

    Naši neizvoljeni državniki so čisto navadni izdajalci brez ponosa, brez ljubezni do domovine, brez spoštovanja domačega ljudstva in jezika. So čisto navadni deževniki brez jajc in hrbtenice, pa, da ne bo žaljivo do živalic, ki koristno opravljajo svoje delo na domači zemljici.

   • Janez Pavel Kanc

    Kje si to traparijo kupila, ovca?

   • macon

    Junaki so prišli iz bosanske vojne po oficirsko penzijo. V Srbiji je polkovnik dobil kakih 300 EUR, tukaj 1500. Dovolj je bilo, da je predložil zadnjo plačilno listi (eno!) in so mu izračunali penzijo. V Srbiji so naštepali kar ene ogromne zneske na zlagane plačilne liste.

    Danes se poserjejo na Slovenijo in svinjarijo po njej, kjer le morejo. Verjetno tudi na tem forumu.

    • RATATA

     Le en rez bi bil potreben.
     Argument je popolnoma jasen!!
     Ne pripada pa fertik!
     Ga ni boga, da bi se mu kdo źalil!

     • macon

      Vso bando s polkovnikom Aksentijevićem na čelu, ki je v Bosni napredoval v general majorja bi morali nemudoma izgnati oziroma jim soditi zaradi vojnih zločinov. Sigurno ni napredoval v general majorja, ker je poveljeval kuharjem in skladiščnikom.

      Normalna družba bi najprej raziskala, kaj je počel v Bosni, tukajšnja udbovukojebina pa je jugoslovanarsko in velikosrbsko barabo sprejela odprtih rok.

     • RATATA

      Težko gledam in spremljam vse to in vsakič mi je žal, da preveč vem.
      Me skrbi, da si bom enkrat iztaknil oči kot Ojdip, ko je ugotovil, da je z lastno materjo ….. matr!
      Tumastega folka imamo na tone!!

   • Janez Pavel Kanc

    Ne fantaziraj!
    Pokaži enega, ki je odpotoval z ladjo in se je kasneje vrnil!

    Raje zamenjaj plenico, da ne boš dobila vnetja.

 • ZatonMesecnikov

  V Franciji, je imela vsaka predvojna stranka svoj “odpor”. Najbolj znani so Makijevci, zaradi serije Alo Alo. Komunisti niso ustanovili odpora v času od zasedbe Francije Junija 1940 do napada na Sovjetsko zvezo, Junija 1941. Ustanovili so ga šele po tem datumu.

  Komunistični Francoski partizani so postali najbolj znani zaradi obračunavanja po umiku Nemcev, v obdobju, ki se uradno imenuje “rdeči teror”. Iskali in likvidirali so “izdajalce in kolaborante”. tragedija je, da se danes slovenska pravoverna zgodovina sklicuje ravno na to obdobje, s svojim prislovičnim “vsegliharstvom”. Češ povsod je bilo enako.

  Pa ni res, ko je De Gaulle prišel v Pariz, je takoj zagrozil vodstvu francoske komunistične partije z aretacijo, v kolikor s svojim početjem ne prenehajo.

  • Hamid Begic

   Spet te…..tvoje nebuloze. :)

   PS: Se ne naveličaš?! :)

   • ZatonMesecnikov

    Tvoji Borci se že 70 let ne naveličajo šopanja Udbice…

  • Dada

   Resnica z De Gaullom ni bila taka. Tudi v policiji in drugod so poiskali izdajalce jih streljali. Še leta po vojni je trajalo, da so prenehala “kaznovanja, to delo so prevzela sodišča., Teh enot, ki so izvrševali hitre obsodbe jim nikoli niso sodili. Nič ni bilo čez noč.

   • ZatonMesecnikov

    Midva se vedno bolj strinjava Dadice;

    #Tudi v policiji in drugod so poiskali izdajalce jih streljali.#

    Drži, vseh skupaj je bilo sojeno in usmrčeno 750. Velika večina za pomoč pri judovskih transportih. na 40 milijonov.

    kaj pa Borci ZZB? 15.000 na 1,5 milijona? So kakšni zapiski sojenj Dadice? Da pregledava problematiko?

   • SIMON ROZIC

    da..da..da… kdor nič ne ve, kdor nič ne zna, ga
    vsak nategne, goljufa ! Zagrabi že eno dobro, poučno
    francosko zgodovinsko knjigo in jo preglodaj od začetka
    do konca, pa se ti mogoče kaj posveti, če ne, ti itak ni pomoči!

  • SIMON ROZIC

   Res je, samo to dopovej našim Yugokomunistom! …kot bi govoril v prazen pisker !

   • samotoje

    Ujetnikom rdečih pajčevin ne moreš nič dopovedati. Normalni ljudje, mladi ljudje bi to morali vedeti, razumeti. Grozljivo, koliko neznanja je med ljudmi, ki so oz. naj bi bili izobraženi (vsaj do določene mere). Nekateri so celo prepričani, da bi Reich zmagal, če ne bi bilo partizanov.

    • SIMON ROZIC

     …so še danes prepričani in v šolah tudi tovariši in tovarišice tako
     učijo zmedene bodoče geje in lezbijke….in barabe vsake vrste!

     • samotoje

      Stvar je taka, da so šole kot Tit Turnšek. Preden bo njemu kliknilo, da ni več leto 1980 (recimo), ga bo že Matilda spakirala. Zato so tu knjige, Pričevalci, oddaje, predvsem pa dokumenti, verodostojni, nemogoče jih je ovreči ali zanikati.

 • Luckyss

  Dr. Tamara Griesser – Pečar: Vsak odpor proti okupatorju izven partizanov so komunisti razumeli kot izdajstvo!

  Da prisežeš okupatorju, se mu pustiš obleči, obuti, plačati, oborožiti in skupaj z njimi pobijaš izključno svoj narod …je res precej čuden način “boja proti okupatorju”
  Res ste neverjetni kaj ste v svojih bolnih glavah sposobni sproducirati…Ni čudno da se avtor tega zmazka ne upa podpisati ;(
  In ne mislim odgovarjati na replike, ker mi je bilo slabo že ob branju “članka”

  • Hamid Begic

   Ti to bereš?! :)

   PS: Samo naslov se preleti. :)

   • ZatonMesecnikov

    Slovenski Levičarji in Srbi = dva oka u jednoj glavi…

  • ZatonMesecnikov

   Ni mogel biti takrat vsak Komunist, lakiass. saj to je razumljivo menda. vsak Komunizem ima svoj Antikomunizem…

   če so razvite demokracije na zahodu dopuščale, da se vsak vključi v svoj odpor, hkrati s političnimi prepičanji, so slovenski Borci ZZB vsak alternativen odpor kaznovali s smrtjo. Tigrovci, Plavogardisti…

   • Luckyss

    Samo toliko da te popravim….”Plavogardisti” so bili slovenski četniki (okrog 300 mož), ki so odkrito sodelovali z Italijani in Nemci, ter bili podrejeni neposredno Draži Mihajloviću…

    • ZatonMesecnikov

     Verjetno je podatek, da so sodelovali z Italijani in nemci od rdečegardistov?

     70 let stara zgodba? Vaš Brko Stanovnik je naprimer Tigrovce še leta 2005 označil za angleške špijune, katerih likvidacija je bila upravičena.

     ne pozabi, da so Draži nekaj let nazaj postavili spomenik v Ameriki.

     AMPAK ITAK TE TO NE GANE, SAJ JE BILA VAŠA PROTIIMPERIALISTIČNA FRONTA USMERJENA PROTI aNGLEŽEM IN AMERIČANOM IN NE PROTI NEMCEM…

     • Vojvoda Šarec.

      Ko pride do stanja= sovražnik mojega sovražnika je zaveznik, se ne ve, kdo pije in kdo plača…

    • montyamp

     Ne oglašaj se če nimaš pojma , budalo .

     • Ivo Vodovnik

      Kulturo ti je pa krava požrla, tako grdo se izražaš?

    • macon

     Plavogardisti so bili kraljeva vojska v domovini, legitimizirani tudi od Anglo-Američanov in po Angeli Vode se edini niso znašali nad civilisti.

  • SIMON ROZIC

   Hamid je s teboj! Oba sta enako misleča osla!

  • macon

   Blablabla, TIGR so bili pred komunističnim uporom in komunisti so jih pretežno pobili. Prva vaška straža pa je nastala konec pomladi leta 1942, leto po okupaciji in po 1000-2000 od komunistov pobitih Slovencih.

   Oboje je komunistična veleizdaja Slovenije in slovenstva, ker so se šli brutalni boj za oblast za vsako ceno.

   Tvoje klanfanje ni vredno nič. Kako se matrate delati iz primitivnih boljševikov brezmadežne angelce, vi levi ste vsi ušli iz inštitucij za umsko bolne oziroma iz vrtcev.

  • slosin

   ja 25.000 pobitih slovencev s strani partizanov je pa res malo čuden način boja proti okupatorju…pa uvajanje komunizma med okupacijo je tud pohvale vreden način boja proti okupatorju…seronja…

  • Slavi

   Samo slovenski komunisti in revolucionarji so tako množično in kruto pobijali “izdajalce”, ki večinoma niti niso bili, ampak so se le branili pred maščevalnimi hostarji in revolucionarji, Rusi npr. so streljali v tilnik in so žrtve takoj umrle, “naši” so pa celo žive žrtve metali v jame, jih neusmiljeno pobijali iz razrednega sovraštva, niso jim privoščili groba pa še svojcem so prepovedali žalovanje in prižiganje sveč. Tako so zastraševali sorodnike, da si še danes kakšni preživeli ne upajo govoriti o tem.

  • FORT WORTH

   Kaj takega lahko zapise popoln kreten-analfabet, ki ne pozna resnicne zgodovine.
   Nasi ljudje enostavno niso hoteli komunizma, njihovega nasilja, ropanja in pobijanja. Niso bili zagovorniki krvave bratomorne revolucije, po stalinovem receptu.
   To so bili ljudje svobodnega duha, z zahtevo, da bo njihova takratna in bodoca Slovenija del razvitega sveta, ne pa del nekih sovjetskih klavcev in primitivcev !!

  • Janez Kepic-Kern

   AH?
   Cela leta – rabiš, se zdi,
   da kaj dojameš ? Se zdi.
   t.i. KP STALIBISTIČNI PARTIZANI – SO NESODNO MORILI
   PREDVSE – SONARODNJAKE = SLOVENCE,
   KI SO BILI PROTI VKP/b STALINIZMU V – SLOVENIJI. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S.
   PROTI OKUPATORJU
   SO SE BOLJ MALO – “BORILI” ITD.

 • Slovenec

  Pravilno je napisala.

 • montyamp

  Komunistični partizani pobijejo več Slovencev kot okupatorjev .
  Komunistični partizani pobijejo več neoboroženih kot oboroženih .
  Komunistični partizani pobijejo več ljudi po vojni kot med vojno.
  Potomce komunistične neobvladljivo izkrivljene in neuravnovešene hunte mladičev ,
  CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE SOCIALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIČKE VUKOJEBINE MURGLOSRBOYUGOSLOVENIJE , imamo mi danes na oblasti.
  Zato drvimo iz bankrota v bankrot in hlapčujemo bivšim okupatorjem .
  UDBOVSKA DECA so s krivosodjem rak rana države .

  • Ivo Vodovnik

   Koliko pa šteješ let?

 • xtc

  Težava je v tem ,daso največji izdajalci naroda ravno komunisti in socialisti.

 • Mitja Mazini

  tudi taktična kolaboracija je izdajstvo. Tudi čebi sedaj kakšen janrz sodeloval pri razprodaji narodovih interesov je kolaborant.

 • Povprečen Državljan

  Zgodovino imamo,kakršno pač imamo.In za nazaj je ne moremo spremeniti.Prižgimo svečo in podajmo si roko.Dovolj je bilo.

 • Big Bird-Veliki Tič

  Wannabe zgodovinarka Tamara Griesser – Pečar !!!

  • RATATA

   Wannabe veliki tič… če si ceu qrc si zaenqrc!

 • RATATA

  Pol se pa pejt….!
  Par mandelcov kot so danes mesec, kordiš, tomićka, brglezbika, fajonka, prašičminister…. in küćan / vidmar (ta je sam zase v intervjuu povedal, da do svojega štiridesetega leta še ni nič delal), so prepričali in uspeli.
  Po pomorih so enostavno naredili spisek hiš in stanovanj, ki jih želijo zase in za svoje ministre (še v maju 1945.).
  Potem pa marš na firme in posestva, podružbiti vse, lastike pa nagnat, potapret, pobit…!! In tu isti in njih potomci ter nasledniki, slavilci te krvave revolucije so še danes na položajih!!
  Ba “oni” strani, bi pa inštituirali o narodni spravi(???)!!!

 • RATATA

  V Sloveniji ne funkcionira ne sodstvo, ne šolstvo, ne upoštevajo se odločbe ustavnega sodišča in s tem propada pravna država.”

 • Slavi

  S hvalo diktatorju in nekdanji partijski državi le provocirajo in z lažmi vzgajajo mlade, intimno pa seveda še predobro vedo in se zavedajo zločinskosti medvojnih in povojnih komunistov.