fbpx

[Video] Dr. Trampuž, vodja univerzitetne klinike Charite v Berlinu sporoča: Zadeva je resna, pripraviti se moramo na vedno ostrejše ukrepe

Andrej Trampuž (Foto: posnetek zaslona/Tarča RTV Slovenija)

“Najbolj učinkoviti so stari ukrepi, ki so jih uporabili že pred stotimi leti. To je izolacija in karantena. Karantena pomeni, da ne pridemo stik z drugimi,” je povedal dr. Andrej Trampuž v oddaji Tarča na RTV Slovenija. Ob tem si spoštovane bralke in bralci nujno oglejte videoposnetek Washington Posta, zakaj je edina rešitev za zajezitev širjenja virusa COVID-19 popolna karantena in izolacija.

Dr. Andrej Trampuž je infektolog in vodja univerzitetne klinike Charite v Berlinu. Po njegovih besedah je debata o testih in maskah popolnoma nesmiselna. “Učinki niso definitivno v testiranju, to je prav napačna smer. Tudi ni v tem, da bi nabavaljali maske. Edini učinek je v tem, da ljudje ostanejo doma, se ne družijo,” zaključuje priznani slovenski zdravstveni strokovnjak.

Bralci in bralke naj si pozorno pogledajo sledeči video, ki se nahaja spodaj. Kaže simulacijo na vzorcu 200 ljudi v treh fazah širjenja virusa COVID-19. Prva faza kaže normalno vsakdanje življenje in zelo hitro pride do okužbe vseh ljudi. Druga faza kaže omejeno gibanje, kjer se okuži 25 odstotkov ljudi. V popolni karanteni in izolaciji se okuži manj kot osmina ljudi. S tem pa lahko tudi zdravstveni strokovnjaki nadzorujejo širjenje virusa.

Dr. Trampuž zagovarja najstrožje in restriktivne ukrepe za zajezitev virusa
Dr. Trampuž zagovarja najstrožje in restriktivne ukrepe. Po njegovih besedah le takšni ukrepi zajezijo največjo zdravstveno krizo v Evropi v tem trenutku. “Zagotovo to še niso najstrožji ukrepi, tile ukrepi bodo še strožji. Zaenkrat vemo, da nobeni državi v Evropi ne zadoščajo, da bi vsaj upočasnili širjenje. Tako govoriti o vrhu trenutno še ne moremo, preden ne bomo videli, ali bo sploh prišlo do kakšnih učinkov,” zaključuje dr. Trampuž.

Med drugim pa dr. Trampuž opozarja, da je edina rešitev to, da preprečimo stike med osebami, ki se ne poznajo. V nasprotnem primeru nam sledi katastrofa neslutenih razsežnosti. “Enostavno je treba preprečit, da se prenaša od človeka na človeka. To se ne prenaša drugače, zato je potrebno dosledno ukrepati, da se ne srečata dva nepoznana na manj kot dva metra. Da se narediti še veliko stvari, od javnega prometa, do služb. Na ta način se lahko hipotetično vsak okuži, od 70 do 80 odstotkov ljudi. 60 do 70 odstotkov, mogoče 80 odstotkov se bo infeciralo, ne bodo vsi zboleli, večina bo imela blaga obolenja. Če bomo tako slabo naprej ukrepali, bomo imeli v mesecu ali dveh v Nemčiji 10 milijonov okuženih, ne obolelih,” opozarja na resne posledice dr. Trampuž.

Slovenija ima še nekaj časa, da se izogne najhujšemu scenariju
Po mnenju dr. Trampuža so ukrepi Janševe vlade korak v pravo smer. Sam opozarja, da v Sloveniji komaj prihaja čas najhujše zdravstvene krize. Med drugim je tudi povedal, da bo Slovenija pozitivne učinke čutile šele takrat, ko jih bodo čutili v Italiji. “V Italiji še ni nobenega učinka. Šele ko bo Italija lahko pokazala prve učinke, računam nekje dva tedna kasneje, da se bodo rezultati pokazali v Sloveniji. To pomeni, da bo šlo v Sloveniji navzgor, popolnoma iste težave, kot jih bomo imeli naslednji teden v Nemčiji. Podobno lahko računa tudi Slovenija z devetdnevno zamudo. Slovenija ima še možnosti, da to epidemijo še boljše prebrodi, s tem, da ljudje ostanejo doma,” svetuje dr. Trampuž.

Slovenija mora sprejeti še strožje ukrepe. Po mnenju dr. Trampuža v Sloveniji imamo še nekaj časa, da preprečimo italijanski scenarij. Na sliki krste v Bergamu v Italiji. (Foto: epa)

Debata o testih je nesmiselna, pomembno je izolirati starejše, da ne pridejo v stik z virusom
V Sloveniji so predvsem tranzicijski mediji izkoristili majhne logistične težave glede dobave mask. Po mnenju dr. Trampuža gre za ustvarjanje histerije, ki ne koristi nikomur. Pomembno se mu zdi, da dobijo maske predvsem tisti zdravniki in medicinske sestre, ki so v stiku z okuženimi.

Starejše in upokojence moramo izolirati čim prej, to je eden od nujnih ukrepov, ki jih zagovarja dr. Trampuž. (Foto: STA)

Pomembno se mu zdi, da zaščitimo starejše prebivalce Slovenije. “Pri večini to ne bo pomembno, vendar v tem kritičnem času moramo poskrbeti, da tega ne bomo prenesli na starejše ljudi. To je glavna naloga, ki jo moramo v naslednjih tednih uvesti. Pripravljamo se na to, da bomo imeli vsaj en mesec vedno hujše in ostrejše ukrepe. Maske, ko bodo prišle, pa bodo zmanjšale le prenos. Zadeva je resna, debata o testih je nesmiselna, predvsem za eno Slovenijo,” zaključuje priznani mednarodni zdravstveni strokovnjak in infektolog dr. Andrej Trampuž.

Celotni pogovor z dr. Andrejem Trampužem si lahko ogledate TUKAJPogovor se prične ob 27:22

Luka Perš