[Video] Državni sekretar Mihelič: Po desetletju praznih obljub bomo pričeli z gradnjo avtoceste od Ljubljane do Petrine že letos

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Občine med Ljubljano in hrvaško Petrino bodo bogatejše za novo avtocesto, ki bo omogočala razvoj te regije, pretočnejši promet v času dopustov in varnejše cestne povezave. Državni sekretar Mihelič poudarja, da je šlo pri tem projektu za desetletja praznih obljub in obupa ljudi, da ta regija ne bo nikoli dobila ustrezne povezljivosti, sedaj pa se bo to z novim projektom le začelo spreminjati, saj bodo z gradnjo pričeli že letos. “Trasa, tako kot je zasnovana, sledi nekemu novemu pristopu. Celovito naslavljamo cestno povezavo od Ljubljane proti Petrini. To je seveda ambiciozen cilj za naprej, kako regija bistveno lahko pridobi, to pa terja na določenih odsekih dodatno novo umeščanje,” je dejal. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in državni sekretar na tem ministrstvu Aleš Mihelič sta danes v Kočevju predstavila nov načrt gradnje 3A razvojne osi, od Ljubljane do Petrine, ki v večjem delu predvideva povsem novo traso. Projekt ima močno podporo vlade, celotna 3A razvojna os bi lahko bila zgrajena do leta 2034, stala pa naj bi 200 milijonov evrov.

Za razliko od prejšnjega načrta, ki je vseboval le manjše spremembe, novi načrt predvideva povsem novo traso. “Zgolj v dveh letih smo premaknili veliko stvari naprej. V posameznih občinah smo začrtali stvari, jih tudi realizirali in lahko pojasnim, da to zgledno sodelovanje je z današnjim dnem nadgrajeno s tem projektom,” je pojasnil Vrtovec.

Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič pravi, da so imeli v Kočevju pred desetimi leti 1900 ljudi na Zavodu za zaposlovanje. Danes jih imajo 780. “Se pravi, 1100 se jih je v tem času zaposlilo,” je pojasnil. Deset let nazaj je po njihovih ulicah in cestah iz Ljubljane in v Ljubljano vozilo nekje okrog 60 tovornjakov dnevno. “Danes jih vozi že 180,” je še dodal. Prepričan je, da bi bilo teh še več, če ne bi imeli železniške povezave, ki so jo vzpostavili lani po skoraj pol stoletja.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec (Foto: zajem zaslona Nova24TV)

Ker je takšnih, ki v te kraje dnevno prihajajo na delo z avtom, vse več, je nova trasa ceste z obvoznicami predvidena od Lavrice, mimo Škofljice do Pijave Gorice. Od Turjaka mimo Rašice in Velikih Lašč ter nato od Žlebiča mimo Ribnice, Nemške vasi in Kočevja vse do Livolda. “Ti kraji, tako kot katerikoli drugi kraji na podeželju, so prelepi. Ti ljudje tukaj so zelo pridni gospodarstveniki, zelo uspešni, da bi jih pustili same. Tega se je ta vlada zavedala, tega smo se na ministrstvu za infrastrukturo zavedali,” je še izpostavil Vrtovec.

Po desetletju praznih obljub je ta vlada pričela s projektom
Državni sekretar Mihelič poudarja, da je šlo pri tem projektu za desetletja praznih obljub in obupa ljudi, da ta regija ne bo nikoli dobila ustrezne povezljivosti, sedaj pa se bo to z novim projektom le začelo premikati, saj bodo z gradnjo pričeli že letos. “Trasa, tako kot je zasnovana, sledi nekemu novemu pristopu. Celovito naslavljamo cestno povezavo od Ljubljane proti Petrini. To je seveda ambiciozen cilj za naprej, kako regija bistveno lahko pridobi, to pa terja na določenih odsekih dodatno novo umeščanje,” je dejal.

Foto: zajem Zaslona Nova24TV

Načrt so zasnovali tako, da bodo pričeli z gradnjo tam, kjer že lahko gradijo, kjer pa ne bodo šli po obstoječi trasi, pa se je že pričelo umeščanje v prostor. Po analizah in prognozah do leta 2067 ugotavljajo, da potrebujejo avtocesto z bistveno manj priključki, da se medkrajevni promet preusmeri na to novo cesto. “Trenutna cesta je nevarna, ni ustrezna in ravno s temi izboljšavami bomo bistveno vplivali tudi na boljšo prometno varnost, na potovalne čase,” je izpostavil in dodal, da bo takrat ta regija postavljeno v jedrno razvojno območje. Mihelič meni, da je ta vlada na podeželju pridobila zaupanje ljudi, saj se je s takšnimi projekti spomnila tudi nanje.

Sara Rančigaj