fbpx

[VIDEO] Državni zbor RS brez glasu proti potrdil poročilo o pranju denarja v NLB – zdaj so na vrsti organi pregona

Državni zbor je na včerajšnji seji brez glasu proti potrdil poročilo preiskovalne komisije o zlorabah bančnega sistema v zadevi pranja denarja #IranNLBgate. Afero, ki razgalja kriminalno dejavnost slovenske politične levice v letih 2009 in 2010, bodo odslej preiskovali organi pregona. 

Slovenska kritična javnost, ki je sicer že navajena zakulisnega izčrpavanja Nove Ljubljanske banke in drugih sumljivih poslov odgovornih, je bila pretresena ob informaciji, da je NLB v letih 2009 in 2010 oprala skoraj milijardo dolarjev umazanega denarja iz Irana, države, ki je bila v tem času pod mednarodnim embargom. Kljub ignoranci dominantnih medijev in dela politične levice, ki so skupaj želeli največjo afero v zgodovini države pomesti pod preprogo, je komisija, ki jo vodi odlični poslanec dr. Anže Logar, poročilo sprejela brez glasu proti.

Predsednik komisije Logar je pojasnil, da je na ta primer naletela preiskovalna komisija, ki jo vodi, ko je križala različne dokumente, ki so jih pridobili od Banke Slovenije, Urada za preprečevanje pranja denarja in na podlagi zaseženih dokumentov NLB. “Naleteli smo na primer, ki si ga človek zdravo-razumsko težko predstavlja, da se lahko zgodi, ob vsem nadzoru in ob tako pomembni instituciji kot je NLB, ki mora imeti notranje kontrole. Ker primer vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, smo pripravili delno poročilo in dokumente posredovali Komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, s prošnjo, da pridobi manjkajoči del dokumentacije, na podlagi katere bomo lahko sklepali o razsežnostih tega problema,” je pojasnil Logar.

Predsednik komisije Anže Logar (Foto: STA)

To so trije največji krivci, ki so dobro vedeli, kaj se dogaja
V času, ko se je to dogajalo, so največjo slovensko banko NLB vodili Marjan KramarDraško Veselinovič in Božo Jašovič“To so trije predsedniki uprav, ki so bili očitno dobro obveščeni o tem dogajanju,” je povedal Logar. “Vse dogajanje bo podrobneje opisano v poročilu, ki ga pripravlja naša preiskovalna komisija,” je še zatrdil Logar, ki opozarja, da omenjeni primer presega meje Republike Slovenije.

Zdaj je vse v rokah organov pregona, ki so bili v preteklosti resnici na ljubo izredno neuspešni pri pregonu gospodarske, finančne in bančne kriminalitete. Do zdaj namreč ni bil obsojen niti en bankster, čeprav so bili v javnosti večkrat predstavljeni izrazito sumljivi primeri nezavarovanih kreditov, podeljenih po politični ali prijateljski liniji, konec koncev pa smo morali njihova kriminalna dejanja večkrat sanirati kar davkoplačevalci. Samo z zadnjo dokapitalizacijo leta 2013 smo v banke v denarju in državnih vrednostnih papirjih, odpisu podrejenih instrumentov ter vrednosti prenosa slabih terjatev iz državnih bank na Družbo za upravljanje terjatev bank vrgli preko 5 milijard evrov.

C. Š.