fbpx

[Video] Evropski poslanec Zver ob dnevu državnosti v Pučnikovi dvorani v Bruslju: Slovencem je uspelo ustanoviti svojo lastno državo, saj je imela v pravem trenutku na pravih mestih prave ljudi, pa tudi prave prijatelje v tujini

Foto: M. Z.

V spomin na 25. junij 1991, ko sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, je evropski poslanec dr. Milan Zver v stavbi Evropskega parlamenta v Bruslju organiziral manjšo slovesnost. 

Dogodka, ki je potekal v konferenčni dvorani dr. Jožeta Pučnika, so se poleg evropskih poslancev Romane Tomc in Franca Bogoviča udeležili tudi Tanja Fajon, Irena Joveva in Klemen Grošelj ter mnogi drugi Slovenci.

Slovesnost je s slovensko himno otvoril Moški pevski zbor iz Kočevja, potem pa so zbrane poleg Zvera nagovorili še ostali evropski poslanci. Poleg počastitve Dneva državnosti je bila slovesnost namenjena tudi spominu na dr. Jožeta Pučnika, izjemnega demokrata in očeta slovenske državnosti, po katerem je bila pred letom dni v Evropskem parlamentu poimenovana konferenčna dvorana.

Foto: M. Z.

Foto: M. Z.

dr. Pučnik ključna figura slovenske in evropske zgodovine
Ime dr. Pučnika je neločljivo povezano z obstojem slovenske države, saj je Pučnik predstavljal ključno figuro slovenske in evropske zgodovine in kot je dejal njegov sin Gorazd Pučnik, je bil dr. Pučnik “ponosen Slovenec in ponosen Evropejec, ki je sanjal Slovenijo v Evropi”.

Poslanec Zver je zbrane spomnil, da je Slovencem uspelo ustanoviti svojo lastno državo, saj je imela v pravem trenutku na pravih mestih prave ljudi, pa tudi prave prijatelje v tujini. “Slovenija leta 1991 ni nastala slučajno, namreč kot etnični organizem je slovenski narod obstajal že dolgo pred tem, o tem pričajo Brižinski in drugi spomeniki”, je poudaril Zver. “Če želimo Slovenijo ohraniti za naše zanamce, potem se moramo truditi tudi za obstoj Evropske unije”, je še dodal.

Po končani slovesnosti so se zbrani odpravili proti slovenskemu spomeniku na Schumannovem krožišču, ki stoji med zgradbo Sveta EU in Evropsko komisijo, pred katerega so položili cvetje v barvah slovenske zastave. Pevski zbor pa je še pred spomenikom zapel nekaj slovenskih pesmi.

Foto: M. Z.

H. M.