[Video] Evropski poslanec Zver ob dnevu državnosti v Pučnikovi dvorani v Bruslju: Slovencem je uspelo ustanoviti svojo lastno državo, saj je imela v pravem trenutku na pravih mestih prave ljudi, pa tudi prave prijatelje v tujini

Foto: M. Z.

V spomin na 25. junij 1991, ko sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, je evropski poslanec dr. Milan Zver v stavbi Evropskega parlamenta v Bruslju organiziral manjšo slovesnost. 

Dogodka, ki je potekal v konferenčni dvorani dr. Jožeta Pučnika, so se poleg evropskih poslancev Romane Tomc in Franca Bogoviča udeležili tudi Tanja Fajon, Irena Joveva in Klemen Grošelj ter mnogi drugi Slovenci.

Slovesnost je s slovensko himno otvoril Moški pevski zbor iz Kočevja, potem pa so zbrane poleg Zvera nagovorili še ostali evropski poslanci. Poleg počastitve Dneva državnosti je bila slovesnost namenjena tudi spominu na dr. Jožeta Pučnika, izjemnega demokrata in očeta slovenske državnosti, po katerem je bila pred letom dni v Evropskem parlamentu poimenovana konferenčna dvorana.

Foto: M. Z.

Foto: M. Z.

dr. Pučnik ključna figura slovenske in evropske zgodovine
Ime dr. Pučnika je neločljivo povezano z obstojem slovenske države, saj je Pučnik predstavljal ključno figuro slovenske in evropske zgodovine in kot je dejal njegov sin Gorazd Pučnik, je bil dr. Pučnik “ponosen Slovenec in ponosen Evropejec, ki je sanjal Slovenijo v Evropi”.

Poslanec Zver je zbrane spomnil, da je Slovencem uspelo ustanoviti svojo lastno državo, saj je imela v pravem trenutku na pravih mestih prave ljudi, pa tudi prave prijatelje v tujini. “Slovenija leta 1991 ni nastala slučajno, namreč kot etnični organizem je slovenski narod obstajal že dolgo pred tem, o tem pričajo Brižinski in drugi spomeniki”, je poudaril Zver. “Če želimo Slovenijo ohraniti za naše zanamce, potem se moramo truditi tudi za obstoj Evropske unije”, je še dodal.

Po končani slovesnosti so se zbrani odpravili proti slovenskemu spomeniku na Schumannovem krožišču, ki stoji med zgradbo Sveta EU in Evropsko komisijo, pred katerega so položili cvetje v barvah slovenske zastave. Pevski zbor pa je še pred spomenikom zapel nekaj slovenskih pesmi.

Foto: M. Z.

H. M.

 • Vojvoda Šarec.

  Lepa slikca. V slogi je moč. Pozitivno Slovenci z optimizmom zrimo v prihodnost.
  Čeprov se ne udeležujem volitev so mi EUposlanci všeč.

  • ZatonMesecnikov

   V tzujini se Slovenec praviloma drugače obnaša, kot doma. le tukaj delu slovencev pade rdeča koprena čez oči.

   • Vojvoda Šarec.

    S Slovencem ni nč narobe. Vedno pa najdeš procente ljudi, ki se radi kregate-pametujete brez končnega epiloga. To je za vas hobi oz odvisnost.

   • Vojvoda Šarec.

    Malomešcani niste za velike projekte.Vam je domena nerganje in metanje polen pod noge sposobnim.

    • ZatonMesecnikov

     Če 2 milijardi minusa letno na državnem nivoju smatraš za sposobnost, potem imam opravka z isto mentaliteto, ki je nekoč pokopala Jugo…

     • Vojvoda Šarec.

      Napisal za podobne in zate osebno.

   • Vojvoda Šarec.

    V Tujini so si vedno pomagali med sabo ne samo Slovenci..ampak tudi Slovenec Hrvatu, Bošnjaku, Srbu, Makedoncu…

    • ZatonMesecnikov

     Ta srečna skupnost, polna pomoči eden drugemu, si je kaj hitro skočila v lase….

     Hebeš prijaznost in prijateljstvo, če pa nož potem potegne, ko mu kaj ni všeč…

     • Vojvoda Šarec.

      Ti ne zaupaš Hrvatu?

     • ZatonMesecnikov

      Nimam slabih iskušenj z njimi balkanče…

 • ZatonMesecnikov

  Zver, daj jih zatoži malo v Bruslju. Šengenska meja je kot švicarski sir.

  Daj kaj od sebe, sedaj ko si dobil glasove!

  • Vojvoda Šarec.

   Si v razredu bil vedno toži baba?!

   • ZatonMesecnikov

    V razredu sem bil vedno najmočnejši. Drudi so tožarili mene.

    poleg tega imam raje hansa za gosta tukaj, kot pa Abdulalaha z nemško tablico na avtu….

    • Vojvoda Šarec.

     Najmočnejši na gobcu.

 • Garbage man

  Zver je kurbir, na katerega se je obesila kurba, ki si želi čimveč denarja.

 • Olga101

  Slika z Jovevo?!! Njeni uničujejo Slovenijo in ogrožajo Slovence!? Uvajajo zločinski komunistični totalitarizem!!!!? Šengenska meja je nezavarovana in luknjasta kot švicarski sir, uničujejo zasebno šolstvo, zdravstvo…
  Zver se pa sonči s tepko?! Kje sta poštenje in načelnost??? Zdaj razumem, zakaj Zver ni naredil NiČ, ko je bil Janša zaprt! Sramota!

 • igor

  Saj je res. Ampak nekateri sosedi danes stegujejo lovke po nasem ozemlju. Ne dovolimo Tajaniju da nam jemlje Slovensko Istro, in ne Orbanu, da si prilasca Prekmurje. Tudi Hrvat nam ne bo jemal, kar nam je arbitraza dodelila.