[Video] Fekalije v Blejskem jezeru!? Je kopanje v njem še varno?!

Foto: Printscreen

Splošno znano je, da je ustrezna kakovost vode izjemnega pomena za turizem. Glede na to, da pa je turizem izjemnega pomena za gospodarstvo države, onesnaženost morij in jezer pa ima negativne vplivne na zdravje domačih in tujih obiskovalcev, je nujna skrb za kakovost voda. Posnetek, ki se je že pred časom pojavil na družabnem omrežju Facebook in prikazuje, kako se svinjarija izliva v Blejsko jezero pod Hotelom Park, je zaskrbljujoč. Še posebej v času kopalne sezone. 

Tako domačini in turisti so lahko ob izlivanju fekalij upravičeno jezni, saj je zaradi neodgovornega ravnanja pristojnih ogroženo zdravje kopalcev, še huje pa je, da se s tem uničuje življenjski habitat v jezerih.

Blejsko in Bohinjsko jezero najbolj obremenjena
V razpravi Dejana Cigaleta o vplivu turizma v slovenskem alpskem svetu je mogoče prebrati, da je stanje jezer v slovenskem alpskem svetu manj ugodno, večjih obremenitev pa sta deležni Bohinjsko in Blejsko jezero. Bolj obremenjeno je Blejsko jezero, ki se že od začetka devetdesetih let uvršča med zmerno onesnažena jezera.

Takole se, na ogled vsem mimoidočim, domačinom in turistom, sredi kopalne sezone, izliva svinjarija v jezero pod hotelom Park, torej v centru kraja. Trije taki izlivi so na tem delu. Za to opravičila enostavno ni!

Gepostet von Boštjan Gerdej am Montag, 13. Juli 2015

Blejsko jezero, ki je nastalo ob umiku bohinjskega ledenika, predstavlja biser slovenskega turizma, zato ne čudi, da je tako vabljivo za kopalce v vročih dneh. Če pa ne bomo sami skrbeli za varovanje narave, ne bo nihče drug namesto nas in zato ne sme biti nikakršnih izgovorov za malomarnost, ki ima lahko negativne vplive na zdravje. Seveda pa niso samo jezera tista, ki v poletnih mesecih privabljajo kopalce, ampak tudi morja. V Sloveniji imamo sicer res majhen delež morja, saj se obala razteza le na 46 kilometrih ob Tržaškem zalivu, a je prav tako tudi skrb za čistost morja nujnega pomena.

Hana Murn