[Video] Fotograf Tamino Petelinšek pomagal ukrajinskim beguncem, da so varno prispeli v Slovenijo

Datum:

Fotograf STA Tamino Petelinšek je pod okriljem Kolumbovih vitezov odpotoval na Poljsko, kjer je dokumentiral potovanje humanitarne pomoči ukrajinskim beguncem. S snemalcem sta se odločila, da bosta svojo pot nadaljevala v ukrajinski Lvov, ki leži v bližini poljske meje. Tamkajšnjim prebivalcem je predlagal pot v Slovenijo, a so bili v začetku nekoliko zadržani. Ko so Rusi napadli Lvov, se je 43 Ukrajincev odločilo za pot v Slovenijo v spremstvu ukrajinske zdravnice. Izvedeli smo, da so begunci že varno prispeli na cilj v humanitarno skladišče Škofijske karitas Celje v Vrbje pri Žalcu, kjer bo skupina sprva nastanjena. Petelinšek jim je v nadaljevanju uredil tudi bivanje, del teh pa že ima zagotovljeno tudi delo.

Sinoči je na pot proti Sloveniji, kamor naj bi prispel danes zjutraj, krenil avtobus s 43 ukrajinskimi begunci. Pobudnik akcije, h kateri so pristopili tudi Škofijska karitas Celje, Družina in z molitvijo pleterski kartuzijani, je fotograf STA in edini Kolumbov vitez v Sloveniji Tamino Petelinšek. Kolumbovi vitezi, ki so zgled edinosti, dobrote in bratstva v Cerkvi, družbi in dobrih delih, so ga poslali na Poljsko takoj, ko je izbruhnila vojna v Ukrajini.

Petelinšek je za Družino dejal, da so vitezi s svojim skladom za namen Ukrajine doslej zbrali že šest milijonov evrov. Na Poljskem kupujejo ves potreben material, ga zapakirajo in pošljejo na težke vlačilce, ki vozijo neposredno v Ukrajino, v Lvov. “Tam je zbirni center, kjer material presortirajo glede na potrebe, od tam pa ga prostovoljci vozijo dalje po vsej Ukrajini do končnih uporabnikov. Za to skrbijo lokalni vitezi, ki jih je na Poljskem 1800 in v Ukrajini 1600,” je pojasnil delovanje Kolumbovih vitezov.

Petelinšek je na Poljskem imel poslanstvo, da bi fotografiral, kako humanitarna pomoč pride do končnega uporabnika. Organizatorjem je tako pomembno, da zberejo dokaze o potovanju humanitarne pomoči in da darovalci zaupajo, da sredstva res pridejo do tistih, ki so do njih upravičeni. Sprva ga v Ukrajino niso želeli poslati, saj so se bali zanj.

Napotil se je v mesto Lvov v Ukrajini
S kolegom snemalcem sta se po nekaj dneh omahovanja odločila, da gresta s svojim avtomobilom mimo vseh nadzornih točk in z vodičem v Lvov, kamor so ob poljsko mejo zbežali številni Ukrajinci. Petelinšek je šel v tamkajšnje katoliško bogoslovno semenišče, v katerem so nastanjeni begunci iz vse Ukrajine – tedaj jih je bilo okrog 250. Navezala sta stike z ljudmi, ki o Sloveniji niso vedeli veliko. Ob vrnitvi domov je razmišljal, ali bi jih povabil v Slovenijo.

Tamino Petelinšek in drugi Kolumbovi vitezi (Foto: arhiv Tamino Petelinšek)

Po Petelinškovih besedah so sprva Ukrajinci bili zadržani, saj so bili prepričani, da je Lvov mirno mesto. Pravi, da so dva dni po tem, ko se je vrnil domov, raketirali vojaško bazo, ki je od poljske meje oddaljena 12 kilometrov, in dva dni kasneje še letališče. “Ljudje so se ustrašili; uvideli so, da bi bil lahko tudi center, v katerem so bili dotlej, potencialna tarča napada, saj tja vozijo vlačilci iz zahoda in gredo od tam naprej v Ukrajino, in bi lahko kdo pomislil, da je notri orožje,” je pojasnil.  Tako se je začel dopolnjevati seznam.

43 Ukrajincev se je po napadu odločilo za pot v Slovenijo, pri prevozu pa jim je pomagal grosupeljski prevoznik Prevozi Steklačič. “Zaupam Bogu, da bosta njihovo potovanje v Slovenijo in namestitev potekala tako, da bo dobro zanje. Oni pa zaupajo meni,” pravi Petelinšek. Beguncem je že uredil od 15 do 20 delovnih mest, saj si želijo delati in hočejo biti aktivni. Zagotovil jim je tudi že približno 30 namestitev zlasti v Celju z okolico in tudi Ljubljani. “V bogoslovju, kjer sem prespal tri dni, sem spoznal mnoge družine, ki so tja pribežale iz Kijeva. Tam se je torej po raketnem napadu vojaške baze nedaleč stran izoblikovala zaključena skupina 43 potnikov, ki se niso več počutili varne. Tako je stekla akcija, da smo se 22. marca lahko podali na pot,” je razložil Petelinšek.

Petelinšek je izjemno hvaležen grosupeljskemu prevozniku Prevozi Steklačič, ki je omogočil prevoz ukrajinskih beguncev (Foto: Tamino Petelinšek)

Ko je organiziral pot, si je zadal cilj, da bo beguncem zagotovil nastanitev pri družinah, ki jim zaupa in jih pozna. Prav tako je zagotovil tudi ukrajinsko zdravnico na avtobusu, ki se je takoj ponudila, da se jim bo pridružila na poti. Na Karitasu so nam sporočili, da je avtobus že varno prispel v humanitarno skladišče Škofijske karitas Celje v Vrbje pri Žalcu, kjer bo skupina sprva nastanjena.

Begunci so že varno prispeli v Slovenijo
Petelinšek je izjemno hvaležen generalnemu tajniku ŠK Celje Mateju Pirnatu, ki bo imel v enem do dveh tednov zagotovljeno hrano za begunce. V tem času bodo zaprosili za zaščito, in ko bodo to uredili, bodo dobili pravico do dela oziroma zaposlitve, osnovne zdravstvene oskrbe, otroci pa zakonsko obvezno šolanje, prvo leto seveda brez ocen. “Veseli smo, da smo sprejeli te ljudi, naše poslanstvo je, da pomagamo ljudem v stiski, kakor smo tudi v migrantskem valu med letoma 2015 in 2016 z veseljem začasno uredili zasilno namestitev. Nam je najpomembneje, da se begunci tukaj počutijo čim bolj varni in dobrodošli v Sloveniji,” nam je pojasnil Pirnat.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...