fbpx

[Video] Glas ljudstva o ukrepih za omilitev visokih cen energentov: “Edina vlada, ki je naredila nekaj dobrega za nas, drugi nam samo jemljejo”

Foto: Nova24TV

V zadnji oddaji Glas ljudstva, posneti 1. februarja 2022, smo mimoidoče povprašali o dvigu cen električne energije. Iz odgovorov je razbrati, da je dvig cen še posebej prizadel upokojence, ki pa se veselijo energetskega bona in znižanje položnic. “Edina vlada, ki je naredila nekaj dobrega za nas. Edini nam penzionistom pomaga, drugi nam pa samo jemljejo”, je dejal upokojenec. Tudi drugi so z nasmehom na obrazih pokazali, da se veselijo pomoči, “vso mojo podporo ima ta vlada, ker so edini oni dali nekaj tudi “revežem”, vsaka jim čast”, je dejal vprašani.

Novinarka Aleksandra Jug se je ponovno odpravila na ulice in mimoidoče spraševala: “So vas dvigi cen električne energije ogrevanja zelo prizadeli?”, “Za koliko so pri vas v povprečju višje položnice za ogrevanje in elektriko?”, “Vam bo pomoč vlade koristila? Pozdravljate za 30 odstotkov nižje položnice za vse?”

Na prvo vprašanje, ali je dvig cen električne energije prizadel njihovo gospodinjstvo, je zaznati razlike med zaposlenimi in upokojenimi. Veliko zaposlenih srednjih let je izjavilo, da sicer občutijo podražitev, da pa ni “katastrofalno”. “Malo se je cena povečala, to je vse”, “vse se draži, nimaš kaj; država preveč vzame”, “ne preveč, malo se je podražilo, katastrofalno pa ne”, so se glasili odgovori.  Medtem ko so bili odgovori pri upokojencih drugačni “kar precej, za nas upokojence”, “ja zelo, sem upokojenka, in imam pokojnine komaj 500 evrov in kaj naj naredim”.

Položnice so občutno višje
Novinarka je vprašala tudi, za koliko so se zanje v povprečju povišali stroški ogrevanja in elektrike. Večina jih je odgovorila, da za okoli 15 odstotkov in da “nimamo izbire, kot da plačamo, in ostalo bo manj za druge stvari”. Upokojenka je dejala, da se ji je povečalo za 50 odstotkov, nekateri ogrevajo na drva, spet drugi ne vejo, saj plačujejo prek trajnika, “ne vem, plačam in konec”. “Za 35 procentov, kar pomeni, da bomo komaj preživeli, dokler si delal, si imel, zdaj so penzije slabe. 40 let delaš in dobiš 500 evrov”, so razočarani upokojenci.

Vam bo pomoč vlade koristila? Pozdravljate za 30 odstotkov nižje položnice za vse?
Pri tem vprašanju se je klima vidno spremenila, vsi vprašani so odgovorili, da je vsaka pomoč dobrodošla in da je ta vlada, še posebej za upokojence, naredila največ. Sigurno, da je v redu. Lažje bomo prebrodili s krizo”, edina vlada, ki je naredila kaj dobrega za nas in podpiram Janšo. Edini nam penzionistom pomaga, drugi nam pa samo jemljejo”, “sigurno, pri majhnih pokojninah se to vsekakor pozna”, “vso mojo podporo ima ta vlada, ker so edini oni dali nekaj tudi revežem, vsaka jim čast”, “to je dobro, če bojo to naredili. Dobro da nam pomagajo, če ne, ne vem, kaj bi bilo”, “to bomo videli, če se bojo držali tega. Ker bi bilo super”, “vsekakor, nam bo olajšalo zmanjšati podražitve”, “seveda, enkratno. Bolje ne more biti”.

Spomnimo, da bo vlada najranljivejšim namenila solidarnostni energetski dodatek v vrednosti 150 evrov, gospodinjstva bodo tri mesece oproščena plačevanja omrežnine za elektriko, na najnižjo mogočo stopnjo pa se bodo znižale trošarine na elektriko in pogonska goriva.

Sara Kovač