[Video] Hoivik: Vlada je ujetnik nevladnih organizacij

Poslanec SDS Andrej Hoivik Vir: (Družbena omrežja)

Vodja Inštituta 8. marec je ob zmagi na referendumu o vodi bila prepričana, da je zmagala volja ljudstva. Koliko bo od te volje ostalo te dni, ko se v Državnem zboru sprejema “fotovoltaični omnibus zakon”, boste v nadaljevanju presodili sami. Zakon bo namreč omogočil postavitev fotonapetostnih in vetrnih proizvodnih naprav na vodnih zemljiščih in vodovarstvenih območjih, kjer to po trenutni zakonodaji eksplicitno ni dovoljeno. Zakaj že se je tresla Slovenija, ko se je sprejemala novela zakona o vodi v času reformne vlade Janeza Janše?

Pojasni poslanec SDS Andrej Hoivik, ki na Twitterju zapiše: “Ko je šlo za gradnjo kolesarskih stez in hišic ob vodnih površinah — VIK in KRIK. Ko se na jezera, vod. območja, kmet. površine inštalira fotovoltaika brez omrežja, vse TIHO.”

Predsednik vlade želi s predlogom zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije “solarizirati” Slovenijo. Zakon je skoraj v celoti namenjen pridobivanju električne energije iz sončnih elektrarn, medtem ko je ostalim virom energije posvečene bore malo pozornosti.

K razpravi se je vključil poslanec SDS Andrej Hoivik, ki je izpostavil, da zakon, ki ga podpira koalicija počne ravno to, proti čemur so se predstavniki Levice in SD borili pri referendumu o vodah.

“Posledice spremenjenega zakona, prvič, ogrožanje površinskih in podzemnih voda, drugič, nove gradnje na vodnih in priobalnih zemljiščih, tretjič, gradnja objektov, ki niso v javni koristi in niso javno dobro, četrtič, povečanje možnosti za privatizacijo dostopa do vode in petič, poslabšanje poplavne varnosti,” je nevarnosti zakona naštel Hoivik.

Ob tem pa je hkrati izpostavil še posebnost odnosa med nevladnimi organizacijami in vlado. Ravno tisti dan so bili predstavniki Inštituta 8. marec v Državnem zboru, v katerem je koalicija skoraj izglasovala brezplačna kosila za otroke v šolah, a brez zagotovljenih finančnih sredstev. “To je v resnici ta vlada, ujetnik Inštituta 8. marec, Glasu ljudstva in teh nevladnih organizacij, ki jih pa sedaj prefinjeno s tem zakonom obidete,” je razložil.

Ali se v zloglasni (ne)vladni organizaciji strinjajo s predlogom zakona, ki uvaja spremembe, proti katerim so se borili nedolgo nazaj, še niso obvestili javnosti.

Gal Kovač