fbpx

[VIDEO in FOTO] Pot mladih: Od pobude za plebiscit do 27 let sooblikovanja družbe

(Foto: SDM)

Začetki Slovenske demokratske mladine segajo v čas, ko še ni bilo samostojne Slovenije in je bila ideja o ustanovitvi neodvisne politične mladinske organizacije zelo drzna. Po besedah njihovega predsednika Žana Mahniča je SDM vedno pripravljena na nove izzive in bo za prihajajoče volitve pripravila oz. nadgradila svoj program za mlade ter tako prevzela svoj del odgovornosti do države in družbe.

Slovenska demokratska mladina je v soboto, 3. decembra 2016, v Leskovcu pri Krškem s slavnostno prireditvijo obeležila svojo 27. obletnico. Mladi demokrati iz vse Slovenije, bilo jih je več kot 100, so napolnili dvorano tamkajšnje osnovne šole.

Dogodka so se udeležili številni vidni predstavniki Slovenske demokratske stranke: generalna sekretarka SDS in častna predsednica SDM Alenka Jeraj, poslanka in podpredsednica SDS Jelka Godec in poslanka v evropskem parlamentu Patricija Šulin. Na dogodku pa sta prisotne nagovorila tudi predsednik MSS Tin Kampl in predsednik podmladka SLS Daniel Valentine.

Zbrali so se mladi, ki jim za Slovenijo ni vseeno
Zbrane je na začetku pozdravil član izvršilnega odbora SDM in predsednik odbora SDM Krško Janez Jože Olovec, ki je nosil tudi največji del organizacije samega dogodka. Dejal je, da ga veseli, da so se zbrali mladi, ki jim ni vseeno in niso pasivni opazovalci, ampak so se dejavno vključili v stranko. Spomnil je, da se je na ta dan rodil naš največji pesnik France Prešeren, ki so ga lepote teh krajev zelo prevzele in naj bi ravno na Šrajbarskem turnu, leskovškem gradu, napisal Zdravljico.

Predsednik SDM Žan Mahnič je spomnil, da začetki SDM segajo v čas, ko še ni bilo samostojne Republike Slovenije in je bila ideja o ustanovitvi neodvisne politične mladinske organizacije zelo drzna. Po njegovih besedah so bili mladi takrat drzni in njihova izhodišča so bila, da bi vsi državljani živeli v blaginji in blagostanju.

(foto: SDM)

“Čas, ki je pred nami, prinaša številne spremembe in bo na novo premešal karte,” je bil jasen Mahnič in nadaljeval, da “tudi mladi morajo biti jasni in glasni ob tem dogajanju, ko se ljudje v krizi vrednot obračajo nazaj h konzervativnim strankam.” (Foto: SDM)

Predsednik SDM in poslanec v DZ RS Žan Mahnič: “Prihodnji čas bo čas sprememb,  prepričan sem, da na bolje. Tudi za naš podmladek. Številne aktivne člane SDM smo evidentirali za poslance na naslednjih volitvah in prepričan sem, da bomo znali prevzeti svoj del odgovornosti. Pripravili bomo program za volitve, za mlade, za Slovenijo.”

Mahnič je naštel nekaj predlogov, ki jih je podala SDM tako v Državnem zboru kot izven njega, ki bi zagotovili boljše pogoje, tako za mlade kot tudi za vse ostale prebivalce naše države. Mahnič je problematiziral odhajanje mladih, predvsem izobraženih, v tujino, ker gospodarstvo pod vlado Mira Cerarja stagnira. “Konzervativci smo tisti, ki imamo prave vrednote, liberalci vrednot sploh nimajo, socialisti pa imajo vrednote popačene,” je poudaril Mahnič, predsednik odbora za obrambo v Državnem zboru RS iz vrst Slovenske demokratske mladine, podmladka največje opozicijske stranke SDS.

(Foto: SDM)

(Foto: SDM)

Častna predsednica SDM Alenka Jeraj je v svojem nagovoru osvetlila spomin na čas, ko je sama vodila podmladek, in nadaljevala, da jih je predsednik SDS Janez Janša vedno podpiral pri mnogih idejah in akcijah, ki so jih izvajali. “V podmladku smo se kalili mnogi, ki smo danes aktivno v politiki. Vsi tisti trenutki in delo dajo neke izkušnje, ki jih lahko s pridom uporabiš. Želim, da bi stremeli k temu, da boste pridobivali izkušnje in znanje za dobro delo v parlamentu,” je izpostavila Jerajeva.

3 temeljne vrednote: družina, domovina, Bog
Predsednik SDM je vrednote, ki jih danes potrebujemo, čeprav se morda mladim zdi, da so nekoliko preživele, strnil v tri besede: “družina, domovina, Bog” in dodal, da so te vrednote danes ogrožene. Katoliška vera je po Mahničevih besedah ogrožena s strani islama, domovina oz. država s strani ilegalnih migracij, s strani Rusije, nestabilnega Bližnjega vzhoda in severa Afrike ter družina s strani sprevržene LGBT-ideologije, ki ji je bil jasen signal poslan na lanskem referendumu.

(Foto: SDM)

(Foto: SDM)

Čestitke ob 27. obletnici je mladim izrekla tudi evropska poslanka Patricija Šulin. Naštela je nekaj izzivov, s katerimi se sooča Evropska unija in eden pomembnejših je ukvarjanje z mladimi. Orisala je razmere v evropskih državah, ki jih v prihodnosti čakajo volitve in druge pomembne odločitve. Izrazila je željo, da bi na prihodnjih volitvah v Sloveniji, tako na volitvah v Državni zbor kot v občinske svete, kandidiralo čim več mladih, saj imajo mladi nove ideje, znanja in širši pogled na svet, zato so nepogrešljivi in dodana vrednost na vseh ravneh politike.

Podpredsednica SDS in poslanka v Državnem zboru RS Jelka Godec: "Pomembno je, da se mladi vključite v volitve, da pozovete tudi svoje vrstnike, ki so zelo apatični, ker pravijo, da se še do sedaj ni nič spremenilo. Treba je vztrajati naprej in se boriti tudi proti padanju števila rojstev ter zavračati ideologijo, ki spreminja družino kot vrednoto, ki jo poznamo." (foto: Nova24TV)

Podpredsednica SDS in poslanka v Državnem zboru RS Jelka Godec: “Pomembno je, da se mladi vključite v volitve, da pozovete tudi svoje vrstnike, ki so zelo apatični, ker pravijo, da se še do sedaj ni nič spremenilo. Treba je vztrajati naprej in se boriti tudi proti padanju števila rojstev ter zavračati ideologijo, ki spreminja družino kot vrednoto, ki jo poznamo.” (Foto: SDM)

Poslanka se je vprašala, če je danes kaj drugače, kot je bilo pred 70 ali 25 leti, ko so mladi odhajali v tujino za boljšim življenjem. “Danes smo leta 2016 in v bistvu se zadeve dogajajo enako,” je poudarila in dodala, da doma ostaja povprečje. Izpostavila je primere mladih zdravnikov, ki so, razočarani nad korupcijo v slovenskem zdravstvenem sistemu, zapustili domovino in dejali, da se ne vrnejo nikoli več, ker ne verjamejo, da bo kdaj uspelo spremeniti stvari na bolje.

Podpredsednica Slovenske demokratske stranke in poslanka Jelka Godec je dejala, da je kot profesorica rada delala s tistimi dijaki, ki so izstopali iz povprečja, ki so mislili s svojo glavo, in izrazila prepričanje, da mladi demokrati, zbrani v dvorani, zagotovo izstopajo iz povprečja slovenske mladine.

Ideje in izzivi za prihodnost
Druženje se je nadaljevalo ob spremljavi skupine M.J.A.V. in ansambla Gala kvintet. Več kot 100 mladih članic in članov najštevilčnejšega političnega podmladka v Sloveniji pa je tako s številnimi idejami in perspektivnim pogledom v prihodnost počastilo 27 let obstoja politične skupnosti, ki se je v zgodovino vpisala že na samem začetku svojega obstoja, ko je prva predlagala plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo.

J. F.