fbpx

[Video] Ivan Simič: “Imate veliko zavezancev, ki plačajo 100, 200 evrov ali manj in tem bo zvišanje olajšave omogočilo, da sedaj ne bodo plačevali dohodnine”

Davčni strokovnjak Ivan Simič (Foto:Nova24TV)

Strateški svet za debirokratizacijo je vladi predlagal nabor ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Z njimi bi po besedah predsednika sveta Ivana Simiča poenostavili poslovanje in v nekaterih primerih tudi znižali davke. Vsaj del predlogov bi lahko sprejeli do konca leta. Nekateri tehnološko in informacijsko bolj zapleteni pa bi lahko zaživeli s prvim aprilom prihodnje leto. “Pri naših spremembah smo težili k temu, da spremembe čim bolj poenostavijo poslovanje, v nekaterih primerih pa tudi predlagamo nižje davke, s čimer se tudi zadeve na nek način poenostavijo,” je sporočil na vladni konferenci Simič.

Davčni strokovnjak si želi, da bi bilo proračunskega izpada čim manj, z novimi ukrepi si celo obetajo prihodke. “Prav gotovo, če gledamo obdavčitev dividend, kjer si jih veliko ne izplačuje dividende zaradi višje stopnje davka,” je poudaril Ivan Simič, ki je opozoril na problematiko visokih davkov, ki delujejo negativno na izplačevanje dividend in tako nižajo prihodke v davčno blagajno.

Če je stopnja davka nižja, to pomeni tudi višje izplačilo dividend. Ob uvedbi novega dohodninskega razreda, pa bi bilo pričakovati, da bi nas vzeli resno tudi tujci, ki bi želeli investirati in poslovati tudi pri nas. “To pomeni, da tisti z višjimi dohodki bi lahko prišli v Slovenijo in prispevali neko dohodnino,” je še dodatno poudaril Simič učinek nižjih davkov na večjo vrednost davčne blagajne in pritok tujcev z investicijami.

Glede na odziv javnosti, ljudje najbolj pozdravljajo pričakovano avtomatizacijo izpolnjevanja obrazcev v javni upravi. “Govorimo predvsem o izpolnjevanju obrazcev v finančni upravi, kjer gre za en REK obrazec, ki se bo lahko oddal konec meseca,” je avtomatizacijo obrazcev obrazložil Simič. S tem se bodo lahko zavezanci razbremenili, temelji pa na informativnem izračunu davka na dodano vrednost.

“Gre pa tudi za poenostavitve, kjer morajo podjetja sedaj poročati množico podatkov, kjer bi se lahko naredila ena baza podjetij, kjer bi lahko iz tiste baze Statistični urad in drugi črpali podatke, ki jih potrebujejo,” še opiše idejo informacijskih sprememb, ki bi pomagale zlasti podjetnikom, ki bi se tako lažje osredotočili na svoje delo.

V predlogih vključena tudi obdavčitev kriptovalut

V opoziciji je sicer veliko pripomb na ideje strateškega sveta za debirokratizacijo, zdi se da tiste najbolj leve stranke pozdravljajo to napovedano 20 odstotno obdavčitev dobičkov kriptovalut. “Pri kriptovalutah gre predvsem za to, da se zadeve poenostavijo. Da se več ne ukvarjamo s tem, eden prodal dve, tri, štiri, pet valut,” je še poudaril Simič.

Po mnenju stranke Levica naj bi omenjene spremembe predlogi na račun odpustkov bogatim, javno osiromašiti zdravstveno in pokojninsko blagajno, s čimer pa se Simič ne strinja. “Mi se moramo zavedati, da tisti, ki že ima plačo 6 tisoč evrov, plača že visoke prispevke, visoko dohodnino, kar pomeni že skoraj 50 odstotkov dohodka in glede na to, da je njegova pokojnina omejena /…/ zato ni nobenega razloga, da bi nekdo s tako visoko plačo, plačeval tako visoke prispevke,” je še obrazložil. Uvedba socialne kapice pa ni izum Slovenije, saj ima veliko držav socialno kapico.

Po mnenju Levice naj bi tudi dvig splošna dohodninske olajšave iz 3500 na 4 tisoč evrov najbolj pomagal tistim z najvišjimi dohodki, vendar to ne drži. “Tisti, ki so revni že danes ne plačujejo nobene dohodnine, kar je tudi prav. Imate veliko zavezancev, ki plačajo 100, 200 evrov ali manj in tem bo zvišanje olajšave omogočilo, da sedaj ne bodo plačevali dohodnine,” je še obrazložil Simič. Glede na progresijo v davčnem sistemu pa bodo glede na višino dohodka eni plačevali 16 odstotkov dohodnine, drugi pa 50 odstotkov dohodnine od olajšave, kar je popolnoma običajno.

Sara Kovač