fbpx

[Video] IZDAJALCI NARODA: Kar 60 poslancev v slovenskem parlamentu leta 1991 ni podprlo temeljnega ustavnega akta o slovenski neodvisnosti

Skupščina Republike Slovenije, 25.6.1991 (vir: Facebook)

V slovenski javnosti vlada prepričanje, da je bil temeljni ustavni akt za neodvisnost Slovenije sprejet soglasno. A kar 60 od 240 poslancev v takratni Skupščini Republike Slovenije je bilo pripravljenih zanemariti voljo ljudstva, ki se je s 95-odstotno podporo izjasnilo v prid samostojne slovenske države. Laž o takratni enotnosti pa je še vedno prisotna v osrednjih medijih, ki izkrivljajo zgodovinska dejstva.

Od 240 poslancev v Skupščini Republike Slovenije jih je zgolj 180 podprlo slovensko neodvisnost. Vseeno v Sloveniji prevladuje prepričanje, da je bil temeljni ustavni akt 25. junija 1991 sprejet soglasno. Po uradnih podatkih sta namreč zgolj dva poslanca glasovala proti slovenski neodvisnosti, 12 pa se jih je vzdržalo.

A to pomeni, da je bil dobršen del poslancev na ta tako pomemben dan odsoten. 46 poslancev je namreč ostalo doma. Edini razlog, zakaj bi raje bili odsotni, kot pa podprli slovensko neodvisnost, je, da so tudi sami nasprotovali slovenski neodvisnosti, a namesto da bi bili javno poraženi, so se raje potuhnili in zahrbtno rovarili proti neodvisni slovenski državi.

Režimski mediji izkrivljajo zgodovinska dejstva
Kakor je zapisal tudi predsednik SDS Janez Janša, laž o soglasnem sprejetju temeljnega ustavnega akta uspeva zaradi medijev, ki “to laž stalno ponavljajo in poveličujejo takratno enotnost”. Iz tega razloga bi bilo zanimivo seči v arhiv in izbrskati imena odsotnih poslancev ter jih povprašati, kaj so počeli na tako pomemben dan v slovenski zgodovini, da se niso utegnili udeležiti glasovanja.

NAJUSODNEJŠE GLASOVANJE V SLOVENSKI ZGODOVINI

ŠOKANTNI POSNETEK NAJUSODNEJŠEGA GLASOVANJA V SLOVENSKI ZGODOVINITemeljni ustavni akt smo 25.6.1991 sprejeli soglasno. Tako je vsaj danes prepričanih 99% Slovencev, ker mediji to laž stalno ponavljajo in poveličujejo takratno enotnost. Pa je bilo res tako? Seveda ne. Na spletu se je pojavil posnetek takratnega glasovanja, ki nazorno kaže, da je osamosvojitvi nasprotovalo 60 poslancev (za sprejem je bila potrebna 2/3 večina – od 240 najmanj 160 – in vsi manjkajoči, vzdržani so bili zato seveda upoštevani kot proti). Iz posnetka se tudi jasno vidi obraze (in njih izraze) nasprotnikov osamosvojitve.

Gepostet von Janez Janša am Montag, 8. Oktober 2018

Ravno tako bi se znalo pokazati, kdo so strici iz ozadja, ki si niso želeli neodvisne Slovenije, a jih to vseeno ni ustavilo, da ne bi rovarili proti njej, ko je postala neodvisna. Morda je le prišel čas, da razsvetlimo del slovenske zgodovine, ki so ga osrednji mediji zadnjih 27 let vztrajno izkrivljali.

Za slovensko neodvisnost glasovalo 95 odstotkov volivcev
Temeljni ustavni akt je bil sprejet z več kot potrebno dvotretjinsko večino. A ob tem je potrebno upoštevati, da vsega skupaj 60 poslancev, kar je takrat predstavljalo eno četrtino vseh poslancev, ni podprlo slovenske neodvisnosti, za katero se je na plebiscitu o samostojnosti Slovenije izreklo 95 odstotkov vseh slovenskih volivcev. 60 poslancev je bilo pripravljeno zanemariti voljo ljudstva. Nekaj, kar počnejo še dandanes.

Na oddelek za delo z gradivi in pošto DZ, ki ureja dokumentarno in arhivsko gradivo, smo iz tega razloga posredovali tudi novinarsko vprašanje, kako so glasovali poslanci v Skupščini Republike Slovenije o temeljnem ustavnem aktu 25. junija leta 1991. Zanimalo nas je, kdo od poslancev je podprl temeljni ustavni akt, kdo je glasoval proti, kdo se je vzdržal in kdo je bil odsoten. Ko dobimo odgovor, bomo članek dopolnili.

Ivan Šokić