fbpx

[Video] Janez Janša: “Pred nami je čas, ko se bosta spopadla ekstrem in normalnost”

Predsednik SDS Janez Janša (Foto: Urban Cerjak)

Prihodnost Slovenije je v glavnem odvisna od tistih 50 odstotkov državljanov, ki na zadnjih volitvah niso volili. Tisti lahko zadeve spremenijo v pozitivno smer. Ali v negativno.

Avtor dr. Ivan Štuhec in avtor spremne besede Janez Janša sta 1. februarja 2018 pri svetem Jožefu nad Celjem spregovorila o knjigi Slovenija brez Patrie in Zvonov, o poteku slovenske tranzicije in aktualnih političnih dogodkih.

Knjiga Slovenija brez Patrie in Zvonov avtorja dr. Ivana Štuheca govori o ozadjih v zadevi Patria in poslovanja mariborske nadškofije. “Obe zgodbi sta bili skonstruirani za politične namene, ena za zrušitev opozicijskega voditelja in najmočnejše opozicijske stranke, druga pa za finančno zrušitev cerkve in njeno moralno diskreditacijo,” je uvodoma dejal Štuhec. Obe sta imeli velik učinek, mediji so ju pograbili kot suho zlato in predstavili kot neizpodbitno dejstvo. Snovalci obeh so bili zelo uspešni, obe sta bili v Slovenijo posredovani iz tujine, Patria s Finske, Zvonovi pa iz Italije, kar po mnenju Štuheca ni naključje.  

Izhodišče vsega je čista laž, da je neka majhna škofija naredila izgubo bibličnih razsežnosti. Lansirali so znesek 800 milijonov evrov, kar je čista laž. Alenka Bratušek je zdaj iz milijarde in pol luknje, ki so jo Zvonovi po njenem naredili v slovenskih bankah, prišla na pol milijarde. Počasi se bliža realni številki, za potrebe dosedanjih volitev je uporabljala milijardo, milijardo in pol, zdaj počasi prihaja do tiste kolikor toliko realne številke, ki je tam okrog 450 milijonov,” je pojasnil Štuhec.

Štuhec v laži vidi temelj stvari. Če bi bili vsi pošteni, bi od začetka vsi uporabljali realne številke, ne pa, da so jih napihnili. “Tudi pri Patrii je izhodišče bila laž, kar je konstanta tistih, ki nam od druge svetovne vojne naprej nenehoma lažejo, ne samo o zgodovinskih dejstvih, ampak tudi o številkah,” še dodaja avtor.

Odločitev o nakupu osemkolesnikov sprejeta že pod prejšnjo vlado
Janez Janša, ki je prispeval spremno besedo, je spregovoril o zadevi Patria, ki je pustila globoke posledice. “Jaz pri nakupu teh oklepnikov nisem imel nikakršne vloge, ne posredne, ne neposredne,” je dejal, saj je bila odločitev, da se gre v nakup osemkolesnikov, sprejeta že pod prejšnjo vlado. Vlada Janeza Janše je zgolj izpeljala postopke, minister za obrambo je nato podpisal pogodbo. Vemo, da je bil on na sodišču oproščen, Janša pa obsojen. “Ne glede na to, kaj mislim o njem, tudi on tukaj ni imel nobene vloge. Postopek je bil izpeljan verjetno najbolj transparentno od vseh ostalih. So pa bili raznorazni poskusi, da se na to vpliva in da se tudi podkupuje, ampak to se je začelo daleč, preden smo mi prevzeli vlado,” je še pojasnil Janša.

Zgodba o Patrii se je po Janševih besedah začela iz nečesa, kjer ni bilo nič, slovensko javnost pa so z njo pitali praktično 10 let. “Da ne govorim o tem, kakšne so bile posledice zame ali za mojo družino, posledice so bile za celo državo, ker je tok dogodkov, štiri volitve smo imeli v tem času, šel drugo pot,” pravi Janša, ki vrednost knjige vidi v zbranih člankih, ki so bili napisani v realnem času, ko so se stvari dogajale, ne šele po tistem, ko je Ustavno sodišče odločilo in ni bilo nikomur več treba tvegati, če se je opredelil za resnico.

“Če bi recimo 20 od kakšnih 1800 slovenskih novinarjev, ki dobivajo plačo za to, da bi poročali po resnici, delajo pa večinoma obratno, poročalo na enak način, bi bile posledice za državo vsaj pol manjše, stvari bi se prej razpletle,” je prepričan Janša, ki se strinja s Štuhecem, da je bil namen diskreditirati cerkev in največjo prodemokratično pomladno stranko, ob tem pa dodal, da je bil še eden, ki ga nismo poznali, zdaj ga pa: “V času, ko se je največ pisalo o tem, kako je cerkev kradla in malodane zbankrotirala slovenski bančni sistem, so v največji slovenski državi banki oprali milijardo evrov iranskega denarja za teroriste, za njihovo obveščevalno mrežo in nabavo sredstev za množično uničevanje. Denar so nakazali na 33 tisoč računov po svetu, kar niso mogli narediti prek kake ruske ali indonezijske banke, ker so potrebovali banko, ki je del evrosistema, našli so jo v Sloveniji. To se je dogajalo ob vednosti celotnega državnega vrha.”

Hoteli so pomesti pod preprogo …
Vendar iz dominantnih medijev o tem ni bilo slišati ene same besede, ob tem, da je za to vedelo in sodelovalo nekaj sto ljudi, pa ni bilo ene same črke o tem napisane. “Obstaja na tisoče dokumentov o tem. Ko je bila zadeva odkrita na Logarjevi komisiji, se o tem ni poročalo. Če ne bi bilo Nove24TV, Demokracije in nekaj spletnih medijev, še danes slovenska javnost o tem ne bi nič vedela,” poudarja Janša. Zadevo je obravnaval celo Evropski parlament, zato se je v kratkih vesteh tudi ta tema naposled le pojavila tudi na osrednjih televizijah. “Nič se ni zgodilo, nihče ni ovaden, obtožen, kaj šele obsojen,” je še pripomnil Janša in navedel nekaj primerov preiskovanja tega primera pranja denarja v Nemčiji, ZDA in Izraelu, medtem ko se v Sloveniji ne dogaja nič. Stvar se ne bo končala na Karavankah, zato je na levici velika živčnost in iskanje načina, kako po letošnjih volitvah ohraniti oblast in še naprej prikrivati te rabote. “Vse je dokazano, ve se, kdaj, ve se, kam, ve se, kdo, in tudi ve se, zakaj, nič ni treba ugibati,” je dejal Janša, ki je tudi član KNOVS.

Janša glavni problem za stanje prepoznava v tem, da se slovensko ljudstvo stalno pita z lažmi in propagando, zato potem tudi ljudje, ki zdravo razmišljajo, začnejo dvomiti. “Tisti, ki ne poišče še dodatnih informacij na podlagi dejstev, na koncu misli, saj so vsi isti, saj se ne bo nič spremenilo, in potem dobimo rezultat, ki je končni cilj tega početja, to je, da polovica ljudi sploh ne gre volit, in to v glavnem tisti, ki so najbolj nezadovoljni s stanjem,” pravi in dodaja, da je vsak glas resnice, ki pride do naših ušes, v časih, ko se stvari dogajajo, zato toliko bolj dragocen.

Štuhec je v nadaljevanju spregovoril o člankih novinarja Jagra, ki je v Večeru v več nadaljevanjih objavil analize, da je glavni krivec za stečaj Zvonov Nova Ljubljanska banka. Sanacijski program za mariborsko nadškofijo in banke je izvedla skupina Rothschild, ki je ugotovila, da bi bili Zvonovi na osnovi svojega portfelja sposobni to pokriti, vendar bi se s tem morale strinjati banke, ki pa so bile proti temu sanacijskemu programu. “Slovenske državne banke so hotele, da pridejo Zvonovi in s tem Katoliška cerkev v slabo banko, zato da bodo lahko o tem govorili pred vsakimi volitvami,” je poudaril.

Manipulacija s Cerkvijo
“Da smo si na jasnem, jaz s tem nočem braniti in zagovarjati napačnih odločitev tistih, ki so odločali o mariborski ekonomiji. Zato, ker, če kaj, bi morali ti gospodje vedeti, čigava je NLB, kdo z NLB upravlja, in da bodo ob prvi priložnosti udbovci naredili vse, da bodo Cerkev potegnili noter in jo pokopali. Vemo, da je bil poskus v reševanje Zvonov potegniti še ljubljansko nadškofijo,” je dejal Štuhec, vse z namenom, da se pred vsakimi volitvami manipulira z bogato Cerkvijo.

Štuhec je odprl vprašanje, ki so mu ga postavljali ves čas. Zakaj je v primeru Patria na strani Janše? “Tu ni šlo za gospoda Janšo ali njegovo stranko, tu je šlo za pravno državo. Šlo je za to, ali bomo uspeli na tem primeru ubraniti pravno državo ali jo bomo dokončno pokopali,” je odgovoril. Primer Patrie je bil eklatanten primer, kako je praktično vse do Ustavnega sodišča celotna slovenska pravna piramida funkcionirala po starem komunističnem totalitarnem sistemu.

Izpolnitev osamosvojitvenih sanj je v drugi republiki, pravi Janša, a trenutno smo v situaciji, ko moramo ubraniti prvo, ki je nastala ob osamosvojitvi s sprejetjem nove ustave, ker je ogrožena na vseh točkah. Za primerjavo je povzel tudi besede Solženicina o Rusiji, ki je formalno demokratična država: ta čas ni več niti tisto staro, ni pa niti tisto novo, je nek hibrid, kjer se vse meša in je veliko vprašanje, kam se bo razvoj obrnil. “Vidimo, kam se je v Rusiji razvoj obrnil, težko bi govorili, da je Rusija danes demokratična država, kjer enkrat zmaga opozicija, postane vlada in obratno, v glavnem so isti na oblasti, čeprav formalno imajo volitve, a da opozicija ne zmaga. Kaj naredijo? Šefu opozicije prepovejo kandidirati ali pa ga zaprejo. V Rusiji. Tudi v Sloveniji ni veliko drugače,” je dejal Janša. “Samo to, da smo vpeti v evroatlantske tokove, preprečuje, da bi v Sloveniji tudi navzven tako izgledalo, kot izgleda v Rusiji. Ali pa bi bilo še slabše.”

Po drugi strani pa je to včasih tudi krinka. Da se pri nas lahko dogaja to, kar se dogaja, se zato, ker zunaj nihče ne verjame, da se to lahko dogaja v državi, ki je članica EU, zelo težko je ljudem zunaj to razložiti. “Ena od stvari, ki je pomagala, da se razloži situacija v Sloveniji, zelo banalna zadeva, amaterski videoposnetek, ki je zaokrožil po spletu in ima nekaj sto tisoč ogledov, pa še danes vsakega tujca, ki ga pogleda, nekako prepriča, da Slovenija pa v bistvu ni tisto, kar se kaže na površini,” je dejal Janša. Gre za posnetek proslave v Stožicah leta 2013, kjer je celoten takratni politični vrh ob simbolih komunistične države prepeval partizanske pesmi.

Ni mogel verjeti, da je to možno v državi, ki je članica EU
“V času, ko je bila Patria na vrhuncu, je Evropska ljudska stranka poslala v Slovenijo misijo, da ugotovi, če se v Sloveniji res dogaja to, kar smo mi govorili, da se dogaja,” je spomnil Janša. Delegacijo je vodil nekdanji predsednik poljske vlade Jerzy Buzek, ki ima lastne izkušnje s komunističnim režimom. Ko si je ogledal nekatere stvari, govoril z ljudmi, je rekel, da si nikoli ni mislil, da je to možno. To poročilo je v delu evropskih odločevalcev spremenilo pogled na Slovenijo. “Zaradi tega potem Alenka Bratušek ni bila izvoljena za evropsko komisarko, zaradi tega Nina Betetto ni postala članica Evropskega sodišča, zaradi tega Goran Klemenčič ni postal komisar za človekove pravice, pa še marsikaj drugega je bilo drugače, do takrat pa nihče ni verjel,” je še pojasnil Janša.

Janša ne misli, da za Slovence ni rešitve. Misli, da je čudež, da ob takšni skoraj totalni obvladanosti propagande situacija ni še slabša. Omenil je anketo, po kateri 55 odstotkov Slovencev misli, da je bil Tito pozitivna zgodovinska osebnost, in podpira namero po obnovi njegovega spomenika v Velenju. “Rešitev je zgolj v krepitvi resnice. Dokler bo večina ljudi v Sloveniji pitana z lažjo in dokler večina tega ne bo mogla preveriti še na drugi strani, toliko časa se stvari bistveno, v globini ne bodo spremenile, tudi če se spremeni oblast,” je poudaril. Krepitev novih medijev, zavezanih resnici, bo spremenila razmerje sil.

V državah Višegrajske skupine vidimo, da se to da, tam so ravno tako živeli v komunizmu, morda še v trših razmerah, pa je tam danes drugače. “Pojdite danes v Bratislavo ali Prago ali Varšavo ali pa v Budimpešto, pa naredite takšno prireditev, kot je bila nazadnje v Dražgošah. V norišnico vas bodo dali,” je bil odločen Janez Janša. Tam je bila tranzicija izvedena pravočasno in v bistveno večji meri, pri nas gredo pa stvari v zadnjih letih v obratno smer. Takšen primer je govornica v Dražgošah, ki je rekla, kakšna sprava, nobena sprava ni potrebna, mi smo zmagovalci in ve se, kdo piše zgodovino. Nobenega strahu ni več, da bi moral kdo odgovarjati za kakšne zločine, zdaj je vse v njihovih rokah, nadaljujejo tam, kjer so prekinili pred tridesetimi leti. Predsednica največjega sindikata v državi pa je na protestih javnega sektorja rjovela, da so včeraj prosili, danes zahtevajo, jutri pa bodo vzeli.

“Ta ekstrem govori o tem, da so pred nami časi, ko se bo ta ekstrem spopadel z neko normalnostjo, to bo počilo skupaj, ta dva svetova ne gresta skupaj,” pravi Janša, ki napoveduje, da se bo to rešilo po neki normalni poti na volitvah ali pa bo Slovenija zapadla v kaos, ker to ni normalna smer. Prihodnost je odvisna samo od nas, nihče od zunaj nas v tem stanju, ko je prihodnost EU negotova, ne bo prišel reševati: “V glavnem je to odvisno od tistih 50 odstotkov, ki na zadnjih volitvah niso volili. Tisti lahko zadeve spremenijo v pozitivno smer. Ali v negativno.”

(Članek je bil prvotno objavljen na www.sds.si)