fbpx

[Video] Peter Golob iz Dobre države o tem, kako se s korupcijo izgubi tretjina slovenskega državnega proračuna: “V Sloveniji imamo veliko težavo, da se politika pregona preveč osredotoča samo na preganjanje malega kriminala, ne preganja pa kriminala belih ovratnikov.”

Vodilni kandidat Dobre države na parlamentarnih volitvah Peter Golob (vir: STA)

Dobra država je v sredo, 22. maja 2019, v Ljubljani organizirala predstavitev trajnostne razvojne platforme za Slovenijo in Evropo ter predlogov potrebnih sprememb zakonodaje, ki bi zagotovile večjo demokratičnost volitev v Republiki Sloveniji. Spregovorila sta predsednik stranke Bojan Dobovšek in vodilni kandidat Peter Golob.

Na predstavitvi je spregovoril vodilni kandidat Dobre države za evropske parlamentarne volitve Peter Golob, ki je po pisanju STA izpostavil, da glavna tema njihove stranke še naprej ostaja boj proti korupciji, a je ob tem pozornost namenil tudi potrebi po trajnostnem razvoju ter migrantski krizi.

“Namesto izkoriščevalskega, brezbrižnega kapitalizma moramo sprejeti korekcije sistema in nove oblike upravljanja ter poleg ekonomske komponente poskrbeti za socialno in ekološko osnovo sistema, dejansko skrb za okolje, naravna bogastva, zaščito ljudi, rastlin in živali, vse skupaj na podlagi realnih predpostavk brez sanjaškega fanatizma,” je povedal Golob, ki je opozoril, da se mora Slovenija “v praksi v dnevnem delovanju državnih organov in posameznikov soočiti s spoznanjem, da sta njen razvoj in ne nazadnje tudi samostojnost odvisna od ohranitve naravnega okolja”.

“Dobičke na račun onesnaženja okolja je potrebno usmeriti v izboljšanje življenjskega okolja na vseh področjih,” so izpostavili pri Dobri državi, saj “zavedanje o ekološki problematiki pomeni preživeti in ohraniti svet za mlade”. 

Nesposobno tožilstvo
Koakor je povedal Golob za Nova24TV, “imamo v Sloveniji veliko težavo, da se politika pregona, ki jo vodi tožilstvo, preveč osredotoča samo na preganjanje malega kriminala, ne preganja pa kriminala belih ovratnikov”. Kot primer tega je Golob izpostavil TEŠ6 ter stanje v slovenskem zdravstvu. “Na veliko se krade – bom kar ta izraz uporabil – pri javnih naročilih iz zdravstvene blagajne,” je povedal Golob in opozoril, da ni nobenih sankcij.

Koliko so na skrite bančne račune prejeli “sodelavci” AAG, da so odstopili od pritožbe proti gradbenemu dovoljenju za TEŠ6? (Foto: Wiki)

“V pravu vemo, kam to vodi,” je povedal Golob in pojasnil, da poznamo generalno in specialno prevencijo. Ideja generalne prevencije je, da s tem, ko zapreš nekaj največjih storilcev, vse druge prepričaš v bolj pošteno delovanje, po drugi strani pa specialna prevencija preganja samo majhne kriminalce. Rezultati v Sloveniji pa so očitni, “naše tožilstvo pa očitno ne deluje tako, kot bi moralo”.

V Dobri državi obravnavajo korupcijo kot krajo javnega denarja za zasebno korist, kar razžira temelje družbe. “S korupcijo se izgubi tretjina slovenskega državnega proračuna,” so povedali v Dobri državi, ta denar pa bi se lahko po njihovem mnenju nato namenil za pokojnine, zdravstvo, mlade in ceste. Ob tem so še izpostavili potrebo po več preventivnega nadzora nad tokovi denarja, za dosego tega pa je po njihovem mnenju izredno pomembno “kredibilno, neodvisno raziskovalno novinarstvo”.

Da bi rešili migrantsko krizo, se mora Evropa obnašati bolj evropsko
“Migracije nastajajo zaradi zgodovinskih, kolonialnih, gospodarskih in podnebnih razlogov. Urejati jih je potrebno proaktivno, ne samo gasiti ‘požare’, ko se ti zgodijo,” menijo pri Dobri državi. V stranki so ob tem povedali, da se je treba z migrantsko krizo soočiti na treh ravneh, to je v državah, od koder migranti prihajajo, v tranzitnih državah ter v ciljnih državah. V prvih je potrebno urediti razmere, da ostanejo migranti doma, tranzitne države je potrebno razbremeniti, saj so trenutno izpostavljene tako varnostnim kot političnim tveganjem, v ciljnih državah, ki migrante sprejmejo, pa je potrebno sprejeti ukrepe za integracijo.

Golob je za Nova24TV povedal, da se v Sloveniji tega lahko lotimo z okrepitvijo južne meje iz EU-sredstev ter uradniki Frontexa. “Druga stvar je, da se EU začne obnašati bolj evropsko in preneha z vojaškimi intervencijami v naši južni soseščini.” Kot je izpostavil Golob, te vojaške intervencije destabilizirajo države izvora in ustvarjajo nove migrantske tokove. Kot tak primer je Golob izpostavil Libijo.

Potreba po večji zastopanosti neparlamentarnih strank
Za Dobro državo predvolilna kampanja v Sloveniji ni demokratična, saj “luknje v zakonodaji omogočajo lastnikom medijev, da te zlorabljajo v svoj zasebni namen”. Iz tega razloga so se pri Dobri državi zavzeli za spremembo zakona o RTV Slovenija in medijske zakonodaje, ki bi tako javne kot zasebne medije prisilila, da vsem strankam namenijo enako pozornost, namesto da bi jih ločevali na parlamentarne in neparlamentarne.

Kandidati za evropske poslance (od leve proti desni) Patricija Šulin, Peter Golob in Urša Zgojznik ter voditeljica Marjanca Scheicher.

Tako predsednik stranke Bojan Dobovšek kot Golob sta za Nova24TV potrdila, da se je njuna stranka soočala s tako imenovano medijsko blokado. “Moram reči, da smo bili kar presenečeni nad tako močno medijsko blokado,” je povedal Golob. “Ne samo z zasebnih strani, ampak predvsem z javne RTV Slovenija, ker oni vendarle so javni zavod, ki je financiran s strani gledalcev, zato nas čudi, da so nas tako sistematično spregledali.”

Ivan Šokić