fbpx

[Video] Kar je Šarec zavozil, slovenski podjetniki sedaj rešujejo, med drugim z donacijo zaščitnih mask Shield!

Donacija mask (Foto: Nova24TV)

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec se je v zadnjih dneh svojega mandata ukvarjal predvsem z zaposlovanjem svojih kadrov, novi predsednik vlade Janeza Janša pa se je ob nastopu mandata moral takoj soočiti s pomanjkanjem zaščitnih sredstev. Situacija je najhujša v Šmarju pri Jelšah, kjer se sicer občani lahko zahvalijo županu Matiji Čakšu, ki ni podlegel žuganju s strani Pikala, da ni okuženih v občini še več. Družba Kovanec Unlimited je zato priskočila na pomoč z donacijo obraznih mask za večkratno uporabo Shield, ki jih je sprejel tajnik GZ Šmarje pri Jelšah Bojan Hrepevnik.

Ob prevzemu vlade s strani Janeza Janše se je izkazalo, da so blagovne rezerve nujne opreme, zlasti zaščitnih sredstev, prazne. Vlada Marjana Šarca pa je bila izjemno učinkovita v zaposlovanju svojih in to na točki, ko so že zapirali vrata za sabo in ugašali luči. Razpisali so 80 delovnih mest z rokom za prijavo le 3-5 dni. Najbolj zvestim pa so zagotovili visoke odpravnine v skupni višini pol milijona evrov. Koliko nujne opreme je možno kupiti za takšen denar?

Županu Čakšu, ki ni podlegel žuganju s strani Pikala, se lahko občani zahvalijo, da ni okuženih v Šmarju pri Jelšah še več
Občina Šmarje pri Jelšah je eno izmed večjih žarišč okužbe s koronavirusom. Župan Matija Čakš je že 11. marca, ko je bila potrjena okužba z novim koronavirusom na tamkajšnji osnovni šoli, sam odredil zaprtje šole in njenih podružnic.

Bivši minister, pristojen za šolstvo, dr. Jernej Pikalo, je glasno žugal županu: “Župani nimajo nobene zakonske podlage za zapiranje šol.” Župan Čakš je vztrajal pri svojem in šolo ter podružnice kljub nasprotovanju takratnega ministra zaprl.

Njemu se lahko občani zahvalijo, da število okuženih in obolelih v tej občini ni še večje. Predsednik vlade Janša je v soboto, 21. marca obiskal Šmarje pri Jelšah in županu dejal: “Od vaše odločitve se stvari po slovenskih občinah odvijajo drugače. Zanesti se je treba nase, kot ste storili vi. Za vas me ne skrbi.”

V Šmarju pri Jelšah potreba po zaščitni opremi trenutno največja
V občini smo preverili, kako deluje njihova gasilska organizacija, ki je ravno danes prejela donacijo podjetja Kovanec Unlimited d.o.o. obraznih mask za večkratno uporabo Shield. Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah združuje štiriindvajset prostovoljnih gasilskih društev (PGD), ki delujejo na območju občin Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. Donacijo je sprejel tajnik GZ Šmarje pri Jelšah Bojan Hrepevnik, ki je povedal, da jim predvsem primanjkuje osebnih zaščitnih sredstev.

Družba Kovanec Unlimited priskočila na pomoč z donacijo obraznih mask za večkratno uporabo Schield
Donator se je najprej obrnil na Gasilsko zvezo Slovenije, ker jih je poveljnik Franci Petek napotil na GZ Šmarje, kjer so očitno potrebe trenutno največje. Predstavnik donatorja je izrazil zadovoljstvo, da lahko pomagajo tistim, ki takšne obrazne maske za večkratno uporabo potrebujejo. “Z Gasilsko zvezo Slovenije odlično sodelujemo, zato smo njihovo sugestijo, komu naj doniramo naš proizvod, z veseljem upoštevali,” so dodali.

O maskah Shield smo se pogovorili s specialistom družinske medicine iz Žalca
Glede situacije je za Nova24TV spregovoril tudi specialist družinske oz. splošne medicine iz Žalca Peter Strouhal: “Naša ambulanta je do dosedanje epidemije koronavirus okužb imela nekaj kirurških mask, ki pa jih seveda nimamo več.” Ambulanta mora kljub temu poslovati naprej, sicer po spremenjenih pogojih.

Po njegovih besedah skušajo maksimalno omejiti število fizičnih kontaktov, vendar pa pri njihovem delu brez resnega pregleda včasih ne gre: “Zato improviziramo po svoje, ker so dobave s strani omejene zaenkrat samo na vstopne točke in bolnišnice in do normalizacije razmer je verjetno še daleč.”

Med rešitvami se ponujajo tudi ponudbe na spletu, vendar pa je dobava iz tujine vprašljiva in zaradi prepustnosti mej lahko traja mesec ali več: “Zato pridejo v poštev samo slovenske alternative. Med njimi sem naletel tudi na maske Shield, ki sicer ne izpolnjujejo vseh najstrožjih standardov. Vendar pa so ta trenutek za naše potrebe povsem ustrezna alternativa.”

Rok Krajnc