fbpx

[Video] Kdo vam laže: “Vi ste nezakonito, protiustavno odvzeli poslanski mandat Janši. To je ugotovilo Ustavno sodišče, pa niste niti trenili z očesom, da bi se opravičili.”

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Na podlagi nedavnega dogajanja na Kolegiju predsednika Državnega zbora RS, kjer se je razpravljalo glede dodelitve mest nepovezanim poslancem v delovnih telesih Državnega zbora RS, je v voditelj oddaje “Kdo vam laže?” Boris Tomašič razkril duševno stanje slovenske opozicije. Najprej se je lotil vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki je med drugim povedal naslednje: “Ne gre sedaj za poslansko skupino nepovezanih poslancev, ne gre za poslansko skupino SD, gre za parlament Republike Slovenije. Ta parlament in ta vlada bosta čez par mesecev predsedovala Evropi. Sami se vprašajte, kakšen signal s tem dajemo Evropi?” Tomašič je kritično pripomnil, da je dejstvo, da Evrope ne zanima, če Janja Sluga, Branislav Rajić, Jurij Lep in Igor Zorčič. 

“Kdo vam bo verjel, ko govorite, kako naj bi bila Evropa zaradi tega zaskrbljena? Vi pošiljate grde signale o Sloveniji, lažete o slovenski vladi, pa vas to ne skrbi. Konec demokracije pa naj bi bilo, ker Janja Sluga nima mesta v delovnem telesu?,” je bil kritičen Boris Tomašič in ob tem dodal, da vendarle gre za poslance, ki so izstopili iz svoje stranke. “Poslovnik Državnega zbora RS jasno pravi, da nepovezani poslanci lahko dobijo mesta v delovnih telesih, ni pa to nujno potrebno,” je bil jasen in Hana pozval, da naj ne gre po poti predsednice SD Tanje Fajon.

V nadaljevanju se je Tomašič obregnil ob vodjo poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića, ki je povedal naslednje: “Mene zanima to, kar smo na neka način prisegli, ko smo bili izvoljeni. Torej, da spoštujemo Ustavo RS. Ta Državni zbor RS ima 90 poslank in poslancev. Če komu ne odgovarja, da imajo vsi enako pravico, samo zato, ker se mu poruši razmerje opozicija: koalicija, potem ta mogoče ne sodi več v demokracijo.” Tomašič je pojasnil, da je dejstvo, da večina odloča.

“Ni tako, kot pravi Golubović. Če ne bo tako, kot mi rečemo, je konec demokracije?! Nimate večine, ste opozicija. Golubović pravi, da imajo “ful” dobre predloge, kako bi rešili problem, ki to sploh ni? Vi to resno ali se samo šalite?” Že drugič se je namreč zgodilo, da je bil zahtevan sklic Kolegija Državnega zbora RS, na katerem se po besedah Tomašiča govorilo o problemu, ki to sploh ni problem. “Imate “izvrstne” predloge. To je tipično za levico. Bolj pameten kot oni ne moreš biti. Imajo tako učinkovite načine, kako rešiti problem, ki to sploh ni. Hvala za razsvetljenje.”

Glede na to, da je Golubović zatrdil, da je glasovanje tako pomembno, da so nekoga vozili celo iz zapora, mu Tomašič ni ostal dolžan in je pojasnil, da so tej osebi protiustavno in nezakonito odvzeli mandat. “To ste pa pozabili vi borci ta demokracijo! Vi ste nezakonito, protiustavno odvzeli poslanski mandat Janši. To je ugotovilo Ustavno sodišče RS, pa niste niti trenili z očesom, da bi se opravičili. Normalno, da so ga vozili na glasovanje, namreč vsi poslanci lahko glasujejo. Sedaj je pa katastrofa, če nimajo dodatka na plačo, ker niso predsedniki neke komisije? Gre samo za dodatke in da malo “zajebavate” koalicijo.”

To je definicija demokracije po levičarsko
Matej Tašner Vatovec iz Levice je povedal, da po njegovem mnenju razmerja, kot zahteva poslovnik, ne upoštevajo realnega stanja v delovnih telesih. “Zato jih je potrebno popraviti. To je vse, o čemer bi se morali pogovarjati,” je še zatrdil. Tomašič je poudaril, da drži, da mora razmerje v odborih odražati razmerje v Državnem zboru RS. “Obstaja pa alineja, kjer piše, da se lahko skupino nepovezanih poslancev upošteva pri razdelitvi števila mest in predsednikov. Gospod Vatovec očitno ne pozna poslovnika. Razmerja so se spremenila, ampak še zmeraj mora imeti koalicija večino. Če bi imeli večino, bi lahko izglasovali, kar bi želeli. Očitno pa je nimate!”.

V nadaljevanju se je Tomašič obregnil ob definicijo nasilja s strani poslanca Levice. Dejal je namreč, da je nasilje tudi to, da na zaprtem posvetu, nihče od predstavnikov te koalicije ne spregovori. “Nasilje je torej po njegovo, ko ne-kdo niti ne spregovori? Če predstavnik koalicije ne spregovori, je to nasilje!? To izreče nekdo z doktoratom,” je bil kritičen. Prav tako pa sej obregnil ob definicijo demokracije po levičarsko. Poslanec je namreč še dejal, da ga ne moti, kdo glasuje za, kdo proti, kdo se vzdrži. “Vprašanje je, kako lahko sploh kdo ne glasuje za?”. Tomašič je poudaril, da ga takšno razmišljanje spominja na obdobje 1943-1991. “Če bil pravi komunizem bi se to hitro “razpucalo” v kakšnem kevdru na Beethovnovi ulici. Kakšen elektro šok, water boarding.”

Foto: Nova24TV

“Mi imamo predstavniško demokracijo, parlamentarni sistem, kjer imamo parlament z 90 poslanci, opozicijo in koalicijo. Res ne gre tukaj samo za vprašanje tega, da ste določenemu odstotku ljudi, ki so za štiri poslance glasovali, odvzeli pravico, da so zastopani. Oni več nimajo svojega zastopnika. Zame gre predvsem za vprašanje delovanja opozicije, ki je ključna za delovanje vsakega parlamentarnega sistema. Vi greste s temi svojimi odločitvami na polje tega, da močnejša večina, to je koalicija po defoltu, čeprav pri nas je vprašanje, kdo je močnejši, tuka. v parlamentarni demokraciji tako, da je večina tista, ki odloča. “Vi pa pravite, da ta večina nima večine. Če nima večine, torej odloča neka druga večina. Ampak, kot vidimo temu ni tako. Kaj ste hoteli povedati?”

Glede na to, da je Han zatrdil, da je politika grda in zelo nagravžna stvar in da se lahko zgodi, da se kdaj z nekaterimi odločitvami svoje stranke ne bo strinjal, je  zatrdil Han. “Politika ne sme biti ne grda ne nagravžna,” je zatrdil Tomašič in podal prepričanje, da Han predstavlja enega najpomembnejših akterjev, dejavnikov, da je ta takšna. Glede nestrinjanja s stranko pa je Tomašič dejal, da se je to nedavno že videlo. “Govorili ste, da ni čas v lockdownu, da se zamenjuje predsednika Državnega zbora RS, potem pa je vaša stranka vložila ustavno obtožbo. Pa ko ste govorili: mi bomo glasovali, nimamo kaj skrivati, potem ste pa vi napovedali obstrukcijo. To, kar vi delate je razlog, da je politika grda in nagravžna,” je poudaril Tomašič.

Sara Kovač