fbpx

[Video] Kmetijski minister prisluhnil mladim kmetom in jim predstavil strateški načrt kmetijske politike

Obisk Ministra dr. Jožeta Podgorška na srečanju mladih kmetov (foto: Vlada RS)

Kmetijski minister dr. Jože Podgoršek in državni sekretar mag. Aleš Irgolič sta se na povabilo Zveze slovenske podeželske mladine (ZPMS) udeležila srečanja mladih kmetov z območja Gorenjske. Namen obiska je predvsem predstavitev dela mladih v okviru delovne skupine iz določene regije, na kateri so obravnavane aktualne in najbolj pomembne vsebine s področja kmetijstva in podeželja. Obravnavanje in reševanje kmetijske problematike s ključno za mlade kmete, saj Podgoršek verjame, da so mladi prihodnost kmetijstva. 

Zveza slovenske podeželske mladine je organizirala srečanje mladih kmetov, ki je tokrat potekalo na Gorenjskem. Povabljena sta bila tudi minister dr. Jože Podgoršek in državni sekretar mag. Aleš Irgolič, ki sta se srečanja na kmetiji Rakovec, ki je bila tudi gostitelj, udeležila. Mladi kmet Janez iz omenjene kmetije je najprej dobil pohvale s strani ministra, saj je s svojo vizijo in pogumom s svojim projektom gojenja alg spirulina, prvi proizvajalec v Sloveniji, ki je pogumno stopil na konkurenčni trg. Mladi kmetje so nadaljevali s predstavitvijo svojih kmetih, izkušenj pri delu, pri razpisih in administraciji, skupaj pa so se osredotočili na svoje poglede na novo skupno kmetijsko politiko.

Spodbujanje mladih pri prevzemu kmetij in nadaljevanju kmetijske panoge
Minister je mladim kmetom predstavil zadnji, aktualen del informacij, povezan s strateškim načrtom skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027, ki je usmerjeno v okolju prijazno kmetijstvo, velik poudarek pa je tudi na pomoči mladim prevzemnikom. Pomembnost, ki jo je minister Podgoršek izpostavil pri načrtu je predvsem spodbujanje generacijske prenove nosilcev kmetijskih gospodarstev in spodbujanje njihovih odločitev pri prevzemanju kmetij in nadaljevanju kmetijske panoge, saj bi s tem zmanjšali izseljevanje v regionalna središča in zagotovili kvalitetno in lokalno pridelano hrano. Cilj načrta je tudi zagotavljanje lažjega dostopa finančnih virov mladim kmetom, saj imajo le ti večje potrebe po zagonskih sredstvih in tudi bolj izdatno ter pogumno vlagajo v svoja kmetijska gospodarstva v začetnem obdobju kmetovanja. Pri vsem tem je opomnil tudi na pomemben pomen prenosa znanja na starejše ter izobraževanja mladih prevzemnikov glede vodenja posestva in finančnih spretnosti.

Sledil obisk kmetij in obravnavanje problematik, s katerimi se srečujejo kmetje
Državni sekretar mag. Aleš Irgolič je svoj obisk začel z obiskom kmetije Pavla Hlebanje iz Srednjega Vrha nad Gozdom Martuljek, ki se ukvarja s sirarstvo. Nastanjena je na malo manj kot 1000 metrih nadmorske višine, kmetuje pa do nadmorske višine 1300 metrov. Kmetija obsega 305 hektarjev, od tega imajo 18 hektarjev obdelovalne površine, ostalo pa predstavljajo gozd in skale. Z državnim sekretarjem so se pogovorili o škodi ter možnosti širjenja kmetije v vasi, ki je spomeniško zaščitena.  Sledil je obisk kmetije, ki se ukvarja z govedorejo, prašičjerejo in perutninarstvom, pod vodstvo mladega prevzemnika Domna Gregorija, ki je sekretarja seznanil s kmetijo in izzivi, s katerimi se sooča. Kmetija sodeluje tudi v shemi Izbrana kakovost Slovenija za pridelavo mleka in govejega mesa. Obisku so se pridružili tudi člani lokalne agrarne skupnosti, ki so spregovorili o raznih problematikah, in izpostavili predvsem težave škode po divjadi, kjer je državni sekretar pozval k prijavi škode po divjadi, ker je to pogoj za povrnitev stroškov.

Tanja Brkić