fbpx

[Video] Ljudstvo o nasprotovanju KUL nižjim davkom: “Nimam besed za levico!”

Foto: Nova24TV

“Plače niso toliko previsoke, da bi morali pobrati še več davka, samo poglejte, kakšne so cene,” je dejal eden od mimoidočih v anketi Nove24TV o glasovanju v državnem zboru, ko so stranke leve opozicije nasprotovale noveli zakona o dohodnini.

Za tokratno našo oddajo Glas ljudstva so se naši novinarji ponovno podali na ulice, kjer so želeli prisluhniti mimoidočim in slišati odzive na aktualne družbenopolitične teme. Novinarko Nova24TV, Aleksandro Jug, je uvodoma zanimalo, kakšen je komentar mimoidočih na to, da je opozicija KUL glasovala PROTI, vezano za predlog novele zakona o dohodnini, ki med drugim prinaša zvišanje splošne olajšave in s tem višje neto plače za vse. Ob tem smo lahko slišali komentarje, kot so: “jaz sem zmeraj za višje plače, saj mislim, da smo v Sloveniji zelo slabo plačani”, “sem za to, da se dvigne standard Slovencem, od najnižje do najvišje plače”, “vsi v politiki samo za sebe gledajo, to se ve”, “mogoče imajo za to razloge, težko sodim, se na to ne spoznam, so pa na splošno plače preveč obdavčene”, “plače niso toliko previsoke, da bi morali pobrati še več davka, samo poglejte kakšne so cene“, “v naši politiki vlada zmeda, levih in desnih sploh ne razlikujem”, “nimam besed za levico”, “občutek imam, da smo v nekem kaosu, to, kar je bilo včasih resnično, danes ni več”, “tisti, ki dela, naj bo za to nagrajen, vendar so tudi taki, ki delajo skoraj nič, so pa zelo dobro plačani, sistem pa na žalost to podpira”.

Veljavnost turističnih bonov je od vsega začetka aktualna tematika glede na dinamike sprememb in ukrepov zaradi koronavirusa. Zanimalo nas je torej, ali mimoidoči podpirajo odločitev vlade, ki je veljavnost bonov podaljšala do naslednjega poletja, in ali so jih že koristili.

Odgovori so bili skoraj enotni glede strinjanja s podaljšanjem veljavnosti turističnih bonov, večina jih tudi še ni koristila. “Seveda, da je prav, svojih še nisem porabila, mogoče jih bom dala sinu,” se je s to potezo vlade strinjala ena od mimoidočih. Sledili so komentarji: “nisem jih še porabila, bom pa. Je pa kar v redu, da so podaljšali veljavnost”, “prav je, da so podaljšali, to je super, nismo jih še porabili”, “podpiram podaljšanje, tiste za 200 eurov sem porabil, za 100 eurov pa še ne”, “to se mi zdi v redu, nismo jih še porabili”, “absolutno se strinjam, saj to pomaga gospodarstvu in ljudem”, “sem proti bonom, to bodo moji vnuki vračali, nisem jih izkoristil ne jaz, ne žena, ne otroci”, “se strinjam, jaz jih nisem izkoristil, so pa družine, ki nimajo denarja, in prav je, da država nekaj da”, “svoje bone smo porabili, ker ne vemo, kako bo s to situacijo, je pa pa prav, da so jih podaljšali, saj jih niso vsi mogli porabiti”, “vsakemu je to dobro prišlo, tistim, ki so jih lahko uporabili, starostniki pa ne morejo hoditi v turistične objekte, težko pridejo do tja, samo nočnina je, to je pa za upokojence premalo”, “težko rečem, ali je bilo pametno, da so jih sploh dali, ali bomo s tem še bolj zabredli v dolgove”.

Foto: Nova24TV

E-vinjete so preprostejše
Leto se bliža h koncu, s tem pa tudi veljavnost vinjete 2021. Smo krepko v obdobju digitalizacije, vendar zaradi določenih dejavnikov to med drugim povzroči tudi razkorak med generacijami. Da bi kljub temu poenostavili nakup in uporabo, je po novem omogočena tudi vinjeta v digitalni obliki. Naše zadnje vprašanje se je glede na to glasilo: “Ali podpirate uvedbo e-vinjete ali vam je bolj odgovarjala nalepka?” Odgovori so bili večinoma enotni: “nalepke so boljše, veliko starejših ne zna uporabljati tega elektronskega”, “podpiram e-vinjete, saj je bilo treba nalepke trgati dol, potem pa so tudi to zaračunali”, “se na to ne spoznam, ne morem komentirati, saj že 30 let ne vozim”, “o tem ne razmišljam, v glavnem – da, so, bomo že”, “podpiram e-vinjete, lažje bo in bolj moderno”, “sem za elektronske, ker jih ni potrebno lepiti”, “boljša je e-vinjeta, kot pa tisto praskanje dol z vetrobranskih stekel”, “mislim, da je to pametno, da bo olajšalo zadeve, tudi tistih opazovalcev na postajah ne bo potrebno imeti”, “e-vinjete so bolj praktične”, “vsekakor je treba iti v korak s časom”.

Tanja Brkić