[Video] Mati očetu ne pusti stikov s hčerko: V celoti odpovedala pravna država

Slika je simbolična. Foto: iStock

Raziskovalni novinar Nova24TV Luka Svetina se je v najnovejšem prispevku za oddajo Drugorazredni posvetil tragični zgodbi očeta, ki mu mati kljub odredbam sodišča vztrajno preprečuje stike s hčerko. Ob tem je izpostavil problem feminiziranega sodstva, ki bolj kot za zakon skrbi za materina čustva.

Janez Urankar je imel pred 12 leti nezakonsko hčer z Makedonko, ki je prišla v Slovenijo s pomočjo tako imenovane “poslovne poroke”, s katero je lahko pridobila stalno prebivališče v Sloveniji. “Ko je izvedel, da je poročena,” pripoveduje Svetina, “je med njima počilo,” a zaradi otroka naj bi Urankar želel stik z njo še naprej ohranjati, česar pa si ni želela ona.

Družinsko sodišče je kasneje Urankarju določilo normalne stike, a mati o tem ni želela slišati. Še naprej je oteževala stike med Urankarjem in njegovo hčerko. Sodišče je namreč določilo Urankarju vsak drugi vikend s hčerjo in enkrat v sredini tedna.

Za krivo zlonamernega onemogočanja uresničitve izvršljive odločbe glede mladoletne osebe jo je spoznalo tudi ljubljansko okrajno sodišče, ki je materi zaradi tega izreklo pogojno zaporno kazen. Urankar pa ob tem opozarja, da ne glede na vse odločitve več sodišč, mnenj CSD Ljubljana in ostalih sodnih izvedencev situacija še naprej ostaja nespremenljiva. Primer se vleče po sodiščih, prehaja iz rok v roke, sodišče mater vedno bolj spoznava za krivo, a ta se za to ne zmeni. Sodišču pa, se zdi, niti ni do tega, da bi mater dejansko tudi prisililo v spoštovanje sprejetih sodb.

Zaradi odtegnitve stikov s hčerjo prišlo do odtujitve
Tako po vsaki sprejeti sodbi Urankar mogoče uspe navezati stike s svojo hčerko za nekaj tednov, mogoče nekaj mesecev, dokler se ti spet ne prenehajo in je potrebno ponovno začeti podajati ovadbe pri policiji in sprožati nadaljnje pravne ukrepe.

Janez Urankar (Vir: Nova24TV)

Dolgo časa Urankar sploh ni vedel, kje mati njegovega otroka prebiva, saj se je nenehno selila. Ko jo je kontaktiral glede stikov, mu je rekla, da hčere enostavno ne more videti. Zdaj, ko so bili zaradi posledične dolgoletne odtujenosti od očeta ponovno uvedeni stiki pod nadzorstvom in v prostorih CSD, pa mati spet ni pripravljena pripeljati hčere. Domnevno naj bi trpela za poporodno depresijo. Očim pa naj bi skrbel zanjo in zato svoje pastorke ne more pripeljati na stike z Urankarjem.

Kot je povedal Urankarjev odvetnik Žiga Podobnik, se “v družinskih zadevah srečujemo z raznoraznimi situacijami. Bom rekel, ekstremnih situacij, kakršna je ta, res ni veliko oziroma ta izstopa po zapletenosti in po odločitvah, ki so morda res težko razumljive”.

R. O.

 • garfi

  še en dosežek leWiČĆarjev feminizacija poklicev
  poleg radikalnih feministk

  • kraljica vesolja

   Take žleht babe si sami zbirate, ker so pač sisare al pa fukare, pol pa jokcate. Naj vas shebejo in poberejo vse, če ste že tok zabiti vi, moški.

   • garfi

    kraljica zabita

   • borko

    a ja?

 • Franc Šink

  Poporodna depresija ne traje 12let . Ali pa je z pomočjo slovenskega državljanstva,pripeljala svojega moža.

 • AlojzZ

  Resnični primer iz življenja:

  Razveza in mati “ugrabi” otroka, to je fantka in punčko. V času srednje šole pripelje očetu oba otroka in reče, da jih ne zmore vzgajati. Punco smo še spravili do poklica in življenja, fanta pa nismo uspeli. Nekaj “zaslug” pri fantu ima tudi šolski sistem, ki favorizira ženske-psihopatke. Slednjim bi bilo treba prepovedati dostop v bližino šol, kaj šele dovoliti poučevanje oziroma, kar pač delajo v šoli.

 • Nšo-či

  Zdi se, da je res bolana. Zato vsi malce zamižijo, namesto, da bi pomagali. Boga deklica. A na CSD ju pa nimajo nobenega terapevta?

  • Matija Mataja

   Csd ja. Tam ne rešujejo problem. Obratno.

   • Nšo-či

    Vsak otrok ima pravico do ljubezni in sanj. Zato so bili ustvarjeni C SD ji in ne za premetavanje papirjev.

 • Matija Mataja

  Milijonkrat videno v naši državi. Propad sistema.
  Taka država bolje, da crkne.
  Feministična lgbt leva sodrga nam je natrosila strupa v korenine.

 • Lon Wolf

  Na CSD Maribor je po upokojitvi bivšega generalnega direktorja stranka SMC nastavila novo gen. direktorico, brez otrok, brez…, brez…, tam se dogajajo stvari o katerih si nihče ne upa javno spregovoriti?
  CSD je postal servis za vzdrževanje večinoma ne-slovenskih otrok, katerih starši večinoma nikoli niso ničesar vplačevali v socialno blagajno in so v večih državah EU prejemniki socialnih transferjev. Stvari so ušle provsem izpod nadzora, ker se uslužbenci bojijo za službe in lastno varnost…

 • xtc

  Teh primerov je veliko več,kot je pripravljen priznati odvetnik,gre za sistemsko težavo ,ko sodišča in CSD ji sistemsko ščitijo matere,ki nagajajo s stiki,kljub vsem sodbam in še čemur pa ne izdajo nobenih kazni niti ukrepov,preprosto si podajajo stvar,nabavljajo nove izvedence vsi služijo in razpravljajo tako dolgo,da pride do otrokovih let,ko mati pridno dnevno nabijajočr doseže ,da otrok sam lahko izrazi voljo alui želi stike ali ne in da se njegova volja nato na sodišču upošteva in sodišče z CSD jem si tako opereta roke stikov ni treba več in primer izgine iz miz,ker se ga tako rešijo z zavlačevanjem in neukrepanjem-gre za dobro vtečen sistem sprege sodišč in CSD,kjer vsi delajo “najboljše v korist” otroka ampak vedno tako ,da so stvari take,da ni treba nič storiti-in da ni treba odgovarjati.
  Ko bodo sprejeti zakoni ,da sodnik-sodišče in CCSD,ki izdanih sodb oz. odločb ne bodo mogli izpeljati v roku 6 mesecev,kaznovani z zakonom z par deset tisoč za odgovorne sodnike in soc. delav ke in sodišča ter CSD je po par sto tisoč bodo zadeve hitro stekle in če ne drugače,bodo staršem ,ki nagajalio hitro pobrali otroke,ker bodo sicer oni plačevali kazni,dokler ne bo tako,pa bo šlo kot gre in še slabšalo se bo.

  • Nšo-či

   Otroke lahko le spremljamo skozi življenje, ne moremo si jih pa lastiti. Sila ne bo prebudila tovrstnega razmišljanja v ljudeh.

   • palačinka

    …od nju ejdž filozofije še noben otrok ni bil preskrbljen..in…ni dovolj zgolj “spremljanje” človeka,ki se mu reče otrok,skozi življenje…še vse kaj drugega je potrebno,da postane samostojen ……ti najbrž nimaš otrok…zato…

    • Nšo-či

     Imam in to 3. Se ti zdi spremljanje lahko opravilo? Sama sem imela z brezpogojnostjo veliko dela. Starejši je že samostojen in uspešen. Čas, ki mi ga uspe preživljati z otroci je najlepši. Pri delu, v operi, na koncertu, na potovanju. Neizmerno lepo jih je opazovati.

 • Miro Jereb

  Sam občutil na svoji koži. Poslal sem vse v PM ker je to boj z mlini na veter. Babje sodnice se sploh ne zavedajo da kradejo otroke očetom. Da ne govorim o dolgotrajnih postopkih ko se ti morda stiki z tvojim 5 letnim otrokom odobrijo ko je le ta star 18 let….JJPMater.

  • kraljica vesolja

   Ja, kva si pa taki pamža delu, čist prov ti je, če si zabit.

   • Miro Jereb

    V bistvu maš prou.

  • Inaz

   Stvari so tudi obratne. Očetje hodijo ob 10-tih zvečer na vrata, češ da imajo pravico videt otroke, pa jih odpeljejo takoj po šoli in pripeljejo, ko je čas za spanje, saj jih ne brigajo njihove šolske obveznosti, vsak evro, ki ga plačajo kot preživnino, je preveč, saj jih večina nima pojma o stroških, ki jih ima mati z otroci. Če se mati z vsem tem ne strinja, je pa zlobna in preprečuje stike. Ko pa otroci odrastejo in so uspešni, si pa prilastijo vse zasluge.

 • teser

  Oddaja prikazuje zgolj eno stran zgodbe. Običajno je treba slišati obe strani, da si ustvariš mnenje.
  V oddaji je gospod prikazan kot žrtev vsega mogočega…vsi delajo vse narobe (CSD, sodišče, šole..).
  Iz oddaje je moč razbrati, da je bil podan sum na fizično nasilje in pedofilijo. Takoj ko se pojavi sum na ti dve stvari je potrebno otroka nemudoma umaknit v varno okolje.
  Žal je ta oddaja samo še ena od mnogih, ki enostransko prikazujejo zgodbe, starši pa izkoriščajo otroke za svoja ”prepucavanja”. Najkrajšo pa potegnejo prav otroci in tukaj je potrebno vključiti CSD, da izpolni svojo vlogo za dobrobit otroka.