fbpx

[Video] Mimoidoče v Ljubljani smo vprašali, če so zadovoljni s poročanjem RTVS: “Pristranski so. Poročanju o vladi namenijo le 30 sekund”

Foto: Nova24TV

V oddaji Glas Ljudstva je novinarka Aleksandra Jug spraševala mimoidoče, če bi se morali mediji bolj posvečati pozitivnim temam, uspehom gospodarstva in ljudi, kot pa le negativnim zgodbam (denimo protestom), ali imamo v Sloveniji dovolj pluralen medijski trg in če so zadovoljni s poročanjem nacionalne televizije. 

Mnenja okrog poročanja glede narave novic o katerih naj se poroča so deljena. Vendarle pa je bilo več tistih, ki menijo, da bi bile pozitivne novice dobrodošle. “Definitivno. Poglejte kakšna situacija je. Narod je napet, živčen, agresiven” je dejal mimoidoči, mimoidoča pa pristavila, da je včasih preveč slabih stvari, kar predstavlja vodo na mlin necepilcem.

“Na 24ur je po navadi reportaža pol ure samo kar je slabo in avtomatsko se potem ustvarja slaba volja,” je bilo mogoče slišati. Dva mimoidoča sta povedala, da pogrešata, da se pohvali uspešne ljud: “Pohvalimo tiste, ki so uspešni, ker to daje pobudo tudi drugim, da začnejo malo misliti, ne pa da se poroča o izgredih in v smislu ta je tega zmerjal. To ni za dušo. Boljše kaj pozitivnega, da človek sliši”; “Pogrešam novice o ljudeh, ki marsikaj naredijo predvsem za ranljive ljudi. Tega je premalo.”

Razdeljena so bila mnenja tudi mnenja okrog pluralnosti. Medtem, ko so nekateri zadovoljni nad stanjem, so se pojavili tudi tisti, ki so opozorili, da je poročanje nekaterih medijev preveč enostransko in enoznačno. Še posebej, ko gre za javno RTV Slovenija. Eden od mimoidočih je RTV primerjal s POP TV. “Poročajo na prikrit način, torej ne tako kot je res,” je zatrdila ena od mimoidočih, druga pa dodala, da na javni televiziji poročanju o vladi namenijo le 30 sekund. “Pristranski so. Druge informacije bom kje drugje prebrala,” je slednja še dodala.

Sara Kovač