[Video] Minister Andrijanič po obisku ZDA: Obisk Janše v Kijevu nam odpira vrata pri tehnološkem in podjetniškem preboju

Datum:

Gost oddaje Tema dneva na Nova24TV 28. marca 2022 je bil minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. V oddaji je spregovoril o novih biometričnih osebnih izkaznicah in odpiranju tehnološko-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini. “Slovenija je končno na svetovnem zemljevidu in to je nekaj kar smo lahko neskončno ponosni,” pa je dejal o obisku treh premierjev v Kijevu, kar nam je odprlo vrata pri tehnološkem preboju na Zahodu. Spraševali pa so se, zakaj tja ni odšel tudi Biden. Pri tujih partnerjih se je pozitivno zapisalo tudi uspešno predsedovanje Slovenije EU.

Na upravnih enotah je od 28. marca 2022 mogoče oddati vlogo za izdajo biometrične osebne izkaznice. Stare osebne se tako po skoraj 24 letih uporabe poslavljajo. Nove biometrične osebne izkaznice bodo vsebovale dva prstna odtisa in fotografijo posameznika v treh različnih tehnikah izdelave. Stare osebne izkaznice bodo ostale v uporabi do poteka veljavnosti. Oddaja prstnega odtisa bo obvezna za vse državljane, starejše od 12 let.

“Gre za revolucijo osebnih dokumentov v Sloveniji,” je nove biometrične izkaznice opisal voditelj oddaje Tema dneva Luka Svetina, s tem pa se strinja tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanički je takšno “revolucijo” napovedoval že več mesecev, saj je na novih biometričnih osebnih izkaznicah poleg vseh ostalih podatkov in prstnih odtisov tudi digitalno potrdilo, ki bo državljanom po besedah Andrijaniča omogočalo, da se bodo “bistveno lažje avtentificirali za takšne in drugačne spletne storitve, pa naj gre za spletno bančništvo ali storitve eUprave.”

Minister za digitalno preobrazbo je v preteklih dneh lobiral v ZDA, kjer je obiskal izbrane ameriške institucije in tehnološka ter spletna podjetja, kot so Apple, Google, Tesla, Meta (včasih Facebook) in Amazon. Andrijanič si želi v Silicijevi dolini že septembra odpreti slovensko razvojno-gospodarsko predstavništvo, za katero minister trdi, da če ne bo dalo željenih rezultatov v enem letu, ga bo, dokler bo on minister, nemudoma zaprl.

Andrijanič si želi predstavništva v Silicijevi dolini
Namen pogovorov s tehnološkimi velikani je bil povečanje tehnoloških naložb v Sloveniji, saj je delovna sila v Sloveniji cenejša, minister pa vidi v odprtju slovenskega razvojno-gospodarskega predstavništva tudi edinstveno priložnost za pospešitev bega možganov iz Slovenije ali, kakor temu sam pravi, bodo z omenjenim predstavništvom “slovenskim tehnološkim in drugim podjetjem in slovenskim talentom odpirali vrata na največjem trgu na svetu.”

Seveda se med obiskom v ZDA niso mogli izogniti vprašanju pomoči Ukrajini in njenim beguncem v Sloveniji ter drugod po Evropi. Ta tema je bila po njegovem prav vsakem izmed pogovorov s tehnološkimi velikani. Kot je dejal, smo lahko Slovenci ponosni, da naša država skupaj s Francijo in Poljsko Ukrajini dobavlja vso mogočo tehnološko opremo. Minister Andrijanič je vsa podjetja pozval k večji pomoči Ukrajini v obliki finančne ali tehnološke pomoči za Ukrajince in ukrajinske begunce. “Moji ameriški sogovorniki so bili naravnost navdušeni nad obiskom in se spraševali, zakaj ni šel tja tudi Biden,” je dejal o obisku treh premierjev v Kijevu, ki je odmeval tudi v ZDA,  s tem pa smo Slovenci bistveno pridobili pri prepoznavnosti.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je glede skrivanja dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

[Foto] Je anketo Ninamedie o Judih sestavil sam Joseph Goebbels?

V javnosti so se pojavila opozorila o zadnji spletni...