fbpx

[VIDEO] Minister Klemenčič spet vinjen v parlamentu? Glede na očitke se lahko zgodi tudi to

Goran Klemenčič (Foto: STA)

Mastni zaslužki, sprenevedanje o premoženju, kršenje človekovih pravic, zloraba pooblastil in še nespodobno obnašanje v parlamentu. Verjetno bi še lahko naštevali, a to je le nekaj besednih zvez, ki jih lahko zapišemo ob imenu trenutnega ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Neverjetno, kako dolgo se lahko ministrskega stolčka oklepa nekdo, ki ima toliko masla na glavi. A tako je, ko ti predsednik vlade, iz neznanega in marsikomu nejasnega razloga, še vedno zaupa.

Le dan nas še loči od nastopa pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča v državnem zboru, ko bomo lahko poslušali njegove izgovore, glede jasnih argumentov, ki dokazujejo, da bi moral oditi. Glavni tokratni argument pa bo zavajanje javnosti glede ravnanj Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v primeru suma pranja milijarde evrov umazanega iranskega denarja prek Nove Ljubljanske banke (NLB).

A posvetimo se še nekaterim drugim argumentom, ki jasno nakazujejo, da Klemenčič enostavno ni primeren za ministra in bi jih morali vsaj malo upoštevati tudi poslanci, ki bodo odločali o njegovi usodi. To bo sicer že deseta interpelacija proti članom vlade Mira Cerarja in prva, uperjena proti ministru za pravosodje, Klemenčiču.

Plemenski konji in žena
Malo bolj podrobno bomo o Klemenčičevem premoženju spregovorili v nadaljevanju, tokrat pa naj spomnimo na zgodbo o plemenskih konjih, s preprodajo katerih naj bi se ukvarjala Klemenčičeva žena Nina Zidar Klemenčič. Koliko natančno zasluži z rejo in prodajo konj, od ministra nismo uspeli izvedeti. V obzir pa lahko vzamemo dejstvo, da lahko plemenski konj stane tudi 100 tisoč evrov in več. Veliko pa njegova žena zasluži tudi na račun našega, davkoplačevalskega denarja. V času, odkar je njen mož minister, je od javnega sektorja (po podatkih KPK) prejela 241.105,62 evra.

Foto: STA

Delo v KPK
Kot predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije je Klemenčiču kar nekajkrat, milo rečeno, spodletelo. Najprej moramo omeniti slavno nezakonito poročilo, s katerim je Klemenčič skupaj s kolegom Rokom Praprotnikom zrušil vlado Janeza Janše leta 2013. A kasneje se je izkazalo, da je zlorabil svoja pooblastila za dosego političnih ciljev in ravnal celo nezakonito, na kar je opozoril njegov naslednik Boris Štefanec. Sporočilo je namreč objavil, še preden so se predsedniki strank glede tega sploh uspeli izjasniti. Posledica tega poročila je bil sicer nepreklicen odstop celotnega senata KPK, a kaj, ko je bila nepopravljiva škoda že storjena. Klemenčič pa jo je po vrhu vsega odnesel brez praske in bil kasneje nagrajen prav s položajem ministra za pravosodje.

Opozicijska komisija, ki preiskuje banke in jo vodi dr. Anže Logar (SDS), pa je odkrila, da je prek NLB v času, ko je bil Klemenčič sekretar na notranjem ministrstvu in pozneje šef KPK, iz Irana na zahod dve leti potovala milijarda evrov, o čemer je bil Klemenčič kot šef KPK tudi obveščen. Z namestnikom, ki je prišel iz Sove, danes pa je državni sekretar na pravosodnem ministrstvu, sta policijo o spornem dogajanju obvestila tako po tihem, da so tam vse preslišali.

Foto: STA

Premoženje
No, kot šef KPK se je Klemenčič intenzivno ukvarjal s premoženjem predsednikov političnih strank, ob tem pa je spretno skrival svojega.

Z Nova24TV smo že pred letom dni prosili ministra, da razkrije svoje in ženino premoženje ter njune dohodke v zadnjih treh letih. Podatkov nismo dobili. Klemenčič tako rad veliko govori o razkritju premoženja drugih, ko pa bi to moral storiti on, raje stisne rep med noge. Vse, kar smo dobili, je bil aroganten odgovor tiskovnega predstavnika Boštjana Lajovica, ki nam je dejal, naj zadevo “poguglamo”. No, tudi Googleov brskalnik ni seznanjen s Klemenčičevim premoženjem. Namesto tega pa smo našli številne članke, ki govorijo o dvomu v njegovo poštenost in premoženje. Več kot očitno je, da z ženo nimata čiste vesti. S predlogi o razkrivanju premoženja se zgolj širokousti, sam pa ima veliko za skriti.

Neprimerno obnašanje v parlamentu
Kot da njegova nezakonita dejanja niso dovolj, pa si je minister privoščil še izpad pred poslanci državnega zbora in glede na to, da so sejo prenašali v živo, tudi pred celotno Slovenijo. Februarja letos je bila petkova seja državnega zbora hkrati tudi seja, na kateri je minister Klemenčič pokazal, da trezen v tej vladi ne more več delovati. Ob njegovem nastopu so se na družbenih omrežjih usuli komentarji, ki so opozarjali, da je Klemenčič zvrnil kar nekaj kozarčkov preveč, to pa so dokazovale tudi vonjave, ki so se širile okoli njega.

“Vladni zakoni ne pijejo vode. Minister Klemenčič očitno tudi ne,” je tvit, ki povzame Klemenčičevo grotesko. Ogledate si jo lahko v nadaljevanju.

Klemenčičev tast 85-letniku prebil čelo in ga podrl na tla
Franc Zidar, samooklicani lembergški graščak, tast pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in oče odvetnice Nine Zidar Klemenčič, je leta 2014 napadel in grdo poškodoval takrat 82-letnega sovaščana. Tekla je kri! Bilo je 4. junija 2014 popoldan, ko je Martin Štimulak v bližini gradu Lemberg z dvema delavcema polagal žično ograjo na rob katastrske meje zemljišča, ki ga je kupil pred leti. Ograditi je želel pašnik. Tako pripoveduje Martin Štimulak, danes 85-letni upokojenec, ki lahko hodi le s pomočjo palice: “Stal je na brežini nad menoj, kričal je, da je to njegova zemlja. Nisem hotel govoriti z njim. Obrnil sem mu hrbet in tedaj me je “speklo po glavi“, tolkel me je in mi prebil čelo, nato me je podrl na tla, da sem padel po bregu navzdol.” Franc Zidar, danes obdolženec kaznivega dejanja …

Foto: Škandal24

Kar je pri vsem skupaj najbolj skrb vzbujajoče, pa je dejstvo, da si premier Cerar pred vsemi dejanji, ki niso vredni ministra, zatiska oči. Ne samo, da je ministru spregledal izpad pod vplivom alkohola (ali kot se je izgovoril minister sam “elektronske cigarete”), prepričalo ga ni niti njegovo sporno ravnanje v preteklosti. Zato se je na velik šok odločil, da ga celo nagradi in ga predlagal za komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope. Zgodba, o kateri si lahko rečemo samo: “Saj ni res, pa je.”

B. V.