fbpx

[VIDEO] Miro Cerar: ”Včasih ni nujno, da imaš pravo nad seboj, da odstopiš, če ti vsi dajo jasno vedeti, da moraš”

Miro Cerar: ”Včasih ni nujno, da imaš pravo nad seboj, da odstopiš, če ti vsi dajo jasno vedeti, da moraš. Ampak očitno ima neko politično zaledje, in to je ta politični problem pri nas. Očitno mnogim še ni jasno, kaj se dogaja, tudi tistim, ki so ga izvolili. Tu bi se on moral osramočen umakniti. Pri nas pa tega ni.” 

To je izjava predsednika vlade Mira Cerarja iz leta 2012 v zvezi s protesti proti mariborskemu županu Francu Kanglerju. Očitno je Cerar na svoje izjave pozabil, saj dobra tri leta kasneje protestnike zmerja z nestrpneži, ki se zbirajo na ”nekakšnih hujskaških shodih” in so zavedeni.

‘Neverjetno je, da župan ostaja, ko se mu mesto podira …’ 
”Moram reči, da vedno znova pridemo do problema, da ne moremo s pravom vsega reševati. Nujno bi bilo spremeniti zakon. Neverjetno je, da še danes župan ostaja, medtem ko se mu mesto podira,”
je konec leta 2012 v Studiu City dejal Cerar. Danes isti Cerar meni drugače, s tem, da se njemu ne podira le celo mesto, ampak se mu podira celotna država. Protesti so napovedani v več krajih po Sloveniji – val protestov, ki se je začel v Šentjurju, se širi tudi na Vrhniko, v Lenart, Mursko Soboto in tudi Ljubljano.

”Včasih ni nujno, da imaš pravo nad seboj, da odstopiš, če ti vsi dajo jasno vedeti, da moraš. Ampak očitno ima neko politično zaledje, in to je ta politični problem pri nas,” je predsednik vlade dejal še pred tremi leti. 

”V normalni državi bi se pod takimi pritiski moral takoj umakniti, tu pa tega ni.” 
”Stvar je popolnoma jasna, on ne bo na tej funkciji več dolgo. Gre samo zato, da ne zmore še pravi čas prevzeti odgovornosti. Napetost se zaradi tega povečuje in politična škoda, ki jo bodo tudi njegovi kolegi politiki utrpeli, pa bo vedno večja,”
je dejal Cerar in dodal, da bi v normalnih demokratičnih državah politika sama izločila take ljudi, kot so bili nekateri poslanci v tistem mandatu ali pa župan Kangler, ko gre za take pritiske. ”Tu bi se on moral osramočen umakniti. Pri nas pa tega ni,” je dejal Cerar.

Še več, zaradi njegovih izjav ga je nacionalni Val 202 decembra 2012 imenoval celo za ime meseca.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

 

Da se ne upira le mesto, pač pa cela država, je jasno tudi po nedavni anketi na RTV Slovenija, po kateri kar 85 odstotkov vseh anketirancev meni, da so protesti proti nastanitvam migrantov upravičeni.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen RTV Slovenija

Maruša Gorišek