[Video] Modrosti Tanje Fajon: Sprva proti testiranju otrok, zdaj bi rada uvedla brezplačno testiranje

Tanja Fajon (Foto: STA)

V oddaji Kdo vam laže je voditelj oddaje Boris Tomašič komentiral pobudo Tanje Fajon, ki so jo podpisali tudi  Milan Brglez, Irena Joveva, Klemen Grošelj ter Ljudmila Novak, in jo naslovili na ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Prebivalcem Slovenije želijo namreč omogočiti brezplačne covid teste za prehajanje meja. “Res so socialno čuteči, hvale vredno dejanje. Lepo, da tako skrbite za državljane, to je res velik strošek za družino. Ampak, cepljenje je pa zastonj in takrat ne rabiš testiranja za prehod meje,” je dejal Tomašič.

Tomašič še nadaljuje, da ti modrijani skrbijo za slovenske državljane, ki ne morejo na morje. “Dajte jih raje pozvat, naj se gredo cepit, pa bodo lažje prehajali meje.” In spomnil, da so ti isti ljudje bili proti testiranju otrok in “porivanju paličic v možgane”. “Sedaj pa se zavzema, da bi jih kar brezplačno testirali in jim tlačili palčke v nos. Dajte začet razmišljat. Če se kdo ne želi cepit, naj se testira, če pa se ne želi testirat, pa naj bo doma,” je kritičen Tomašič.

Ne glede na teorije zarote je cepljenje koristno, je prepričan voditelj oddaje. “Lahko vam povem, odkar sem cepljen, mi signal od telefona bistveno bolj dela. Ta čip, ki ti ga vsadijo, pomaga pri signalu. Tam, kjer prej ni delalo, sedaj vse dela. Povsod mi vleče 5G, to se splača vgraditi,” je ciničen Tomašič.

Predstavniki “neodvisnih” institucij zaskrbljeni nad demokracijo v Sloveniji
Na RTV so poročali, da so predstavniki štirih “neodvisnih” državnih organov svojo zaskrbljenost nad demokracijo in pritiski na vladajoče politike izrazili s pismom. To je Komisije za preprečevanje korupcije, Računskega sodišča, Varuha človekovih pravic in Informacijskega pooblaščenca. “Torej javil se je Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča, ki v prostem času, brez dovoljenjem delodajalca, malo za zraven zasluži 250 tisoč evrov. Javil se je tudi predsednik KPK, Robert Šumi, ki je verodostojen, saj je v odločbi ugotovil, da ni nič narobe, če malo za hobi predsednik Računskega sodišča zasluži še 250 tisoč evrov. Pa čeprav ne obstajajo dokazi, je Šumi prepričan, da je Vesel dobil soglasje od prejšnjega predsednika KPK-ja. Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka, zaradi katere smo imeli komplikacije okoli evidentiranja tistih, ki se želijo cepiti. Zakaj se je pa oglasil Svetina, mi pa ni jasno,” je kritičen Tomašič.

Vemo, kako je do tega pisma prišlo
Ogrožanje demokracije je komentiral tudi Brane Golubovič iz LMŠ, ki je dejal, da ni problem kritika, problem je napad na neodvisno in samostojno institucijo. “In žalostno je, da se nam po 30 letih zgodi, da se štiri samostojne in neodvisne institucije opozorijo in obrnejo na javnost pomagajte, ker imamo prehude pritiske vladajoče politike … Morda bi še verjeli, če ne bi vedeli, kako je do tega pisma “neodvisnih” institucij sploh prišlo … To je napisal Tomaž Vesel, kar smo na naši televiziji objavili, še preden je kdorkoli to podpisal,” je dejal Tomašič. “Nato je naokoli pošiljal to pismo, tudi na ustavno sodišče, ki ga hvala Bogu, niso podpisali … To ni neodvisno, če ti kdo pove, to podpiši.”

Foto: posnetek zaslona

“To je politična igra, to ni več neodvisna institucija”
Grozljivo pa je to, da se gredo takšnih manipulacij in neposrednega poseganja v politiko. “To je politična igra, to ni več neodvisna institucija,” je prepričan Tomašič. In nato intelektualec Golubovič, član nekultne stranke Marjana Šarca, pravi, da “ne gre za kritiko, ampak gre za pritiske“. “Kje je razlika? Predsednik KPK Šumi pravi, da 20 tisoč evrov na mesec ni pridobitna dejavnost. Ali ga imamo pravico kritizirat? Ker če to ni pridobitna dejavnost, jaz ne vem, kaj je!” Da o Prelesnikovi ne govorimo, “ki je iz čiste zlobe birokratsko blokirala evidence tistih, ki so se želeli cepiti. Zanjo je sploh škoda, da se pod karkoli podpisuje, ker je neverodostojna”, je sklenil Tomašič.

Anita Gužvič