fbpx

[Video] Nadškof Zore pri sveti maši za domovino kritičen do vladajoče politike, ki ni sposobna uveljaviti vladavine prava

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore daroval mašo za domovino (foto: Polona Avanzo)

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v ponedeljek, 23. decembra, 2019 v ljubljanski stolnici tradicionalno daroval mašo za domovino. V pridigi se je zavzel za krepitev pozitivnih vrednot in za veselje nad življenjem. Kritičen pa je bil tudi do “dela vladajoče politike”, ki “ni sposoben oz. noče uveljaviti vladavine prava ter izpolniti odločb ustavnega sodišča”.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je na maši za domovino pred dnevom samostojnosti in enotnosti spomnil, da je na današnji dan pred 29 leti vsakdanje sosledje časa dozorelo “v odločilni milostni trenutek”. Med tistimi, ki so premogli dovolj politične odločnosti in poguma, da so ta milostni trenutek spremenili v uresničenje pričakovanj, pa je Zore izpostavil letos preminulega Ivana Omana.

Ta je v časih, ko smo postavljali temelje demokratizacije in samostojnosti, jasno spoznal primernost trenutka in s pogumom človeka, ki ve, kaj hoče, in tudi kaj ob tem tvega, večkrat dajal pobude za pravilne odločitve.

Pripadniki reda Ivanovcev (foto: Polona Avanzo)

Milostni trenutek pa je zaslutilo tudi vse naše ljudstvo, je poudaril nadškof. Pred 29 leti so množice spregovorile. “Množice na Kongresnem trgu, množice na Roški. Množičen je bil tudi odziv na vabilo na plebiscit. In množična je bila odločitev, da hočemo živeti v samostojni, svobodni in demokratični državi,” je pojasnil.

Ko je bila samostojnost dosežena, pa se je ljudstvo po besedah Zoreta “spet zgrnilo vase”. Morda je to eden od dejavnikov, da politika demokratizacije ni nadaljevala z zadostno hitrostjo. “Prišli smo celo tako daleč, da del vladajoče politike ni sposoben oziroma noče uveljaviti vladavine prava ter izpolniti odločb ustavnega sodišča in se pri tem sklicuje na javno dobro,” je opozoril.

Podrt vrednostni sistem
“Podrl se nam je vrednostni sistem. Pozabljamo na temeljne vrednote naše družbe in se prepiramo okoli članov nazornih svetov in uprav in okoli projektov za prelivanje denarja tudi v zasebne žepe,” je bil kritičen nadškof.

Slovenski politični vrh (foto: Polona Avanzo)

Skupno dobro po besedah Zoreta ni najprej dostopnost vseh potrebnih in nepotrebnih stvari in tudi ne širjenje najrazličnejših, za zdravo pamet težko ali kar naravnost nesprejemljivih idej. “Skupno dobro je najprej naša narodna skupnost, njena življenjska moč, njena skrb za prihodnost, ki jo omogoča le naša skupna odločitev za življenje, za več življenja, za veselje nad življenjem,” je povedal.

Je pa zahvalna sveta maša za domovino po njegovih besedah priložnost, da se zahvalimo tudi vsem politikom in državnikom, ki se tudi na račun svojega prostega časa in družinskega življenja zavzemajo za našo domovino.

“Kritika negativnega je potrebna in pomembna”
Praznovanja pomembnih obletnic, povezanih z nastajanjem Slovenije, pa naj bodo priložnost, da bomo na novo zadihali, se odpovedali pesimizmu in individualizmu ter se veselili pozitivnih vrednot. “Kritika negativnega je potrebna in pomembna, ne sme pa biti sama sebi namen; pred očmi mora imeti dobro, negovanje pozitivnih vrednot in medsebojnega spoštovanja,” je sklenil nadškof.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore (foto: Polona Avanzo)

Maše so se med drugim udeležili predsednik DS Alojz Kovšca, zunanji minister Miro Cerar, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, notranji minister Boštjan Poklukar, minister za javno upravo Rudi Medved, varuh človekovih pravic Peter Svetina ter predstavniki nekaterih parlamentarnih strank.

STA, I. Š.