fbpx

[VIDEO] Neverjetno: Cerar ima hude probleme z matematiko – 27 kilometrov x 27 milijonov ni enako 1,3 milijarde

Foto: epa

Ne boste verjeli, a je res. Naš premier Miro Cerar je uspel izračunati, da bo kilometer proge Divača – Koper stal le “borih” 27 milijonov evrov. Glede na to, da projekt Drugi tir nima zaprte finančne konstrukcije (nihče ne ve, koliko bo stal), se čudimo, kako premier to ve. Kar pa še bolj bode v oči pa je cena projekta, zapisana v zakonu o drugem tiru. Ta naj bi stal 1,3 milijarde evrov.

No, naš premier je za 27 kilometrov proge, ki naj bi po izračunih predsednika vlade stala 27 milijonov na kilometer, ugotovil, da je to to. A če zmnožimo 27 kilometrov s 27 milijoni, pridemo do številke 729 milijonov evrov. V zakon o drugem tiru pa je vlada zapisala, da je okvirna cena projekta milijardo in 300 milijonov evrov. Kam se je torej izgubilo 571 milijonov? Oziroma, komu bo vlada podarila te dobre pol milijarde?

Kljub popolni nesposobnosti te vlade pa je vseeno zanimivo, za tiste, ki imate radi številke, kako se vse ujema. 27 kilometrov in 27 milijonov za kilometer. Lepo, skoraj pravljično, se cena za kilometer proge natančno ujema s številom kilometrov. Nekdo na vladi ima očitno smisel za matematični humor. Še bolj smešen pa je ostanek – 571 milijonov. Ta številka se natančno ujema z imenom Foruma 571. Foruma, ki je bil ustanovljen kot združenje režimskih novinarjev, ki so se zbrali, da so oblatili Janeza Janšo, tako doma kot v tujini. 571 milijonov za 571 pravovernih novinarjev. Seveda je to le šala z moje strani, a številke so neverjetne, do zadnje potankosti.

A. R.