[Video] Nova24TV je bila na rušilcu ameriške mornarice USS Porter, ki ga je obiskala tudi novoimenovana ameriška veleposlanica Lynda C. Blanchard

Ameriška veleposlanica Lynda C. Blanchard in kapetan korvete Craig Trent na krovu rušilca USS Porter (foto: Ivan Šokić, Nova24TV)

Slovenijo je te dni obiskal rušilec ameriške vojske USS Porter, ki ga je ob nastopu funkcije ameriške veleposlanice v Sloveniji obiskala tudi novoimenovana ambasadorka Lynda C. Blanchard. Kapitan ladje je nad obiskom Slovenije navdušen, mornarji pa so tridnevno izkrcanje v Luki Koper lahko maksimalno izkoristili za izhode na prosto.

Rušilec ameriške mornarice USS Porter, ki je del 6. flote ZDA, se te dni zadržuje v Luki Koper. Obseg njegove misije lahko variira glede na okoliščine, a glavna naloga je varovati Evropo in Izrael oziroma ameriške interese na stari celini.

Rušilec USS Porter razreda Arleigh Burke je peta ladja ameriške mornarice, ki nosi ime komodorja Davida Porterja in njegovega sina, admirala Davida Dixona Porterja. Portret mlajšega od Porterjev je možno videti tudi na samem mostu rušilca.

Čeprav peta ladja s tem imenom, ki ima relativno kratek čas delovanja, pa je USS Porter vse od leta 1999, ko je uradno nastopil “službovanje”, že večkrat videl boj. Od januarja do julija 2003 so sodelovali v operaciji Iraška svoboda, kjer so v začetnih stopnjah iraške vojne z raketami tomahawk bombardirali Irak.

Leta 2007 je USS Porter 28. oktobra napadel in potopil dva gusarska čolna ob somalijski obali, potem ko je prejel klic na pomoč tankerja MV Gloden Nori, ki je postal tarča gusarskega napada. A vse ni bilo samo rožnato. Leta 2012 je Porter v Hormuški ožini trčil v tanker MV Otowasan, ki je prevažal nafto. Zaradi nesreče je bil s položaja poveljujočega častnika umaknjen kapetan fregate Martin Arriola. Popravila ladje pa so stala 700 tisoč dolarjev.

Rušilec sodeloval v napadu na Sirijo
Od leta 2015 je mornariško pristanišče v Roti v Španiji domači pristan ameriškega rušilca, skupaj s še štirimi bojnimi ladjami šeste flote pa patruljira oborožena z balističnimi raketami, s čimer naj bi nudili podporo poveljniku šeste flote, ki je zadolžena za varnost v Mediteranu in ob priliki vse do Baltika.

Pod palubo rušilca USS Porter (Foto: Ivan Šokić, Nova24TV)

Zanimiv pregled zgodovine ameriškega rušilca se konča z bojno operacijo v Siriji, kjer so leta 2017 v povračilo za domnevni kemični napad, za katerega naj bi bile odgovorne uradne sirske oblasti, zbombardirali vojaško zračno bazo Shayarat v Siriji. To je bila poteza predsednika Donalda Trumpa, ki so jo predsednikovi nasprotniki v veliki meri podpirali.

Kapetan korvete Craig Trent na krovu rušilca USS Porter (Foto: Ivan Šokić, Nova24TV)

Trenutni poveljujoči častnik USS Porterja, kapetan korvete Craig Trent je službo na ladji nastopil po bombardiranju Sirije.

Na krovu rušilca USS Porter služi okoli 300 mož, med njimi naj bi bilo okoli 70 žensk, ki po besedah kapetana korvete Trenta zasedajo vse položaje – tako častniške kot nečastniške. Patrulje ameriške mornarice po navadi trajajo štiri mesece, USS Porter pa je s trenutno misijo začel v avgustu, tako da imajo pred seboj še tri mesece na morju. Na programu imajo veliko urjenja in vojaških vaj z zavezniškimi državami.

Glede samih bojnih nalog je bil Trent bolj skop z odgovori. Na vprašanje, ali bi lahko parametri njihove misije vključevali tudi vkrcanje na iranske tankerje, kar je v zadnjem času postalo stransko opravilo britanske mornarice, je odgovoril, da to ni izrecno njihova misija, a bi lahko v določenih okoliščinah obsegala tudi kaj takega.

Trent je še povedal, da so pri obisku Slovenije imeli veliko sreče, zaradi česar so lahko maksimizirali prosti čas posadke in “uživali v Sloveniji, uživali v gostoljubju, kulturi, hrani in vseh lokalnih znamenitostih”.

Močan simbol skupnega doprinosa k regionalni in globalni varnosti
Ameriški rušilec je obiskala tudi novoimenovana ameriška veleposlanica Lynda C. Blanchard, ki je nagovorila zbrane. “Imeti ameriški rušilec v pristanišču je močen simbol trajnega bilateralnega obrambnega razmerja in skupnega doprinosa k regionalni in globalni varnosti članic zveze Nato.”

Rušilec USS Porter v Luki Koper (Foto: Ivan Šokić, Nova24TV)

Zbrane je nagovorila tudi državna sekretarka Nataša Dolenc, ki je opozorila, da se obrambni minister Karl Erjavec trenutno nahaja na obisku v Koloradu.

Ivan Šokić

 • Branislav Valter

  Ba rušilcu ameriške mornarice USS Porter so bili tudi Kucan, Roter in Zemljaric.
  Blanchardova jim je obljubila da bo Janso za usesa ker Jajo ni priden.

  • Janez Kepic-Kern

   KDAJ
   nas boš zapustil Ti ?
   Kaj že pomemeni
   ZDA izraz “WORTHLESS PIECE OF SLIME” ?
   tI SI S FLORIDE
   – . PA TO VEŠ.
   Nekoč je tako rekel en CIA šef za enega mafijca,
   Ki ga je verjetno CIA – kar pospravila.
   Tisti šef CIE – je o tistem mafijcu rekel – ” o njem ni vredno govoriti,
   , ker je bil “WORTHLESS PIECE OF SLIME”
   Kaj je to “SLIME”? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

   • Branislav Valter

    Meni je tole za ubijanje casa
    1/2 mislim resno, 1/2 se zezam to pa zato ker vi to jemljejo smrtno resno.
    Je pa res da s tem izgubljam prevec casa, zato bom pisaril manj.

    • Imperial Commando

     Zakaj kar cisto ne odnehas, itak ni nikoli nic pametnega od tebe, same lazi o tvojem lajfu v USA in drkanje na titota. Worthless POS.

     • Branislav Valter

      To je dobra ideja.
      Polno bom zaseden od terja naprej. V poned 2 septembra je federal holliday.

  • Steiermark

   Ali tvojega kučkota morda ni zaznati na fotografijah, ker je tako majhen da se je enostavno zgubil v mišji luknji? Rotarja in zemljariča pa itak s pospešenim korakom spremlja Matilda….zato tudi njiju ni za videti, ker se pridno skrivata….

   • Branislav Valter

    Kucko je poniknil v tvojo malo smrdljivo vaginico ki je sicer nihce drug niti ne povoha.
    Stara si in moskim nezanimiva.
    Sprijazni se s tem.
    To da si stara in grda ni Titova krivda.

    • Steiermark

     Takšna smrdljiva golazen, kateri pripadaš ti in tvoj pritlikavi stric ter ostali pedofilso pederastični rdeči iztrebki, se lahko izgovarjate o vsem, kako “nočete”, resnica pa je povsem drugačna: takšna kot je o lisici in o kislem grozdju…..ko grozdja ni dosegla je izjavljala, da ga ne mara, ker je kislo. Ti in tvooji smrdljivi pedofilsko pederastični titovi iztrebki, pa bi radi žalili vse druge, ki pač ne padamo na vašo prostaško primitivnost in izprijenost! Ti raje skrbi, da še bo kakšen kratkonogi zmene ali kakšen drugi titov pionirček, pedofiliranec, se sploh zmenil za tvoj smrdljivi anus in tvojega venezuelskega travestita! Itak si pa sam povedal, da so tvoji otroci vsi transseksualci, po tvojem kopitu – isto kot ti in tvoji “tovariši” po svetlem vzoru pederajzla in pedofila, množičnega morilca, s posušenim……Še na to te bom opozorila: tvoje izrazoslovje je identično tvojim velikim vzornikom, titovim podganam, kardeljanskemu pederastu in posiljevalcu ter mizarskemu vajencu matijeti, ki so ob posiljevanju in ubijanju uporabljali najbolj nizkotne in prostaške ter žaljive fraze, kate znate samo vi – titova drhal, iztrebki samega satana!

     • Branislav Valter

      Ja in????
      Bla, bla, bla…..
      Nemcurji ste izgubili vojno. Doletela vas je PRAVICNA KAZEN…. Hitler in taki kot ti ste postali hrana podganam.
      Amen….

     • Steiermark

      Žal imaš prav, postali smo hrana vam, titovim rdečim morilsko pedofilskim podganam! Vas podgane, pa čaka “nagrada”, kot je doletela vašega jp tita, največjega pedofila in množičnega morilca, pri vašem gospodarju satanu! Fuj, gnoj satanistični!

     • Branislav Valter

      .Nemcurji kot Steiermark so izgubili vojno.
      DOLETELA JIH JE PRAVICNA KAZEN TAKSNA KOT DOLETI IZDAJALCE VEDNO IN POVSOD.
      Lajanje v luno vam ne bo pomagalo. Ste bili pac porazeni…. JEBI GA, LIFE IS A BITCH, ALSO IN THE USA….
      POSLE JEBANJA NEMA KAJANJA.
      STE PAC LUZERJI.. WHO DA FUCK CARES…..

     • Steiermark

      bebče, nekdo, ki je Štajerc (štajerci pa smo nemškega izvora in bili kot taki tudi prepoznani in smo to tudi ostali, pa če je vam ćefurskim pritepencem prav ali ne, vse do hinavske okupacije maistra s srbsko pomočjo…)nemore biti nemčur, če razumeš pomen besede – v kar pa močno dvomim, ker titovi ćefurski podtaknjenci, pionirčki, ki so kot 9 letni dečki okusili “sladko” radost pedofila, ki vas je obdeloval in vam tudi duševne in duhovne rane zadal, da si še do danes niste opomogli, pa si tudi nikoli neboste, ker vam že Matilda trka na vrata! In takšni pionirčki, tudi s štokholmskim sindromom ste pač postali “prostovoljne” bitch……. also, telebani, žal mi je za vas, da se enostavno nemorete pobrati s tal in lezete vedno bolj pod površino zemlje……k svojemu gospodarju satanu, ki se vas veseli!

     • Branislav Valter

      Si vzela tablets?
      Tezko je hcerkam prostitutk kot je bila tvoja mama. Ko je tvoja mati bila prestara je v prostitucijo silila tebe. V rit so te fukali potrebni moski. Sedaj si tudi ti prestara in se vsem gnusis. Se v usta se ti noce noben posrat…. rit pa imas od JEBANJA tako razsirjeno da ti drek in prdci uhajajo 24/7.
      Denarja za plenice ni….
      Satan pa nestrpno caka da te Matilda poslje v pekel… to bo veselo v peklu ko za tvojo skurbano materjo prides se ti gnojni izmecek…

 • Janez Kepic-Kern

  TO JE – RES VESELA NOVICA !
  ŠALA

  VESELA NOVICA – RESNO – VESELA NOVICA
  Ta
  Ok e- portal NOVE24TV – DOKONČNO – Z A P U Š Č A – F.TUNEK !
  Več v nadaljevanju.
  Razlog za njegov – DOKONČNI – ODHOD – F. TUNEKA
  IZ TEH komentarjev
  je
  – njegova POSTARANOST
  in ker
  – MU NIČ NE PLAČUJEJO .
  Dobil pa je – dobro POSLOVNO idejo !
  Baje
  bo ustanovil

  – društvo “ex KP, ZK JAMRALNICA”

  za penzionirane ex KP, ZK – je, ki jih je kot vemo “žal” veliko.
  NJEGOVA POSLOVNA IDEJA
  – SE MENI OSEBNO – ZDI – ZELO – OK. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • samsara

  “…a glavna naloga je varovati Evropo in Izrael oziroma ameriške interese na stari celini.”

  Lepo povedano dejstvo, da so ZDA “izraelska gorila”. Skupaj z VB in SA pa tvorijo globalno os zla.
  Pa Evropo nam spotoma varujejo… ROFL! Predvsem z netenjem lokalnih vojn v tretjem svetu in generiranjem migracij, ki zdaj že izdatno “plemenitijo in bogatijo” evropsko stvarnost in nasploh civilizacijo.

 • sodnikisozločinci

  God bless America: https://www.youtube.com/watch?v=qNbIY5rDHmI

  ko bi le bila to tudi slovenska himna!

 • Claudio Moro

  ZIVEL JANEZ JANSA! ZIVELA PRIJATELJSKA ZDA!!!

 • neuralinkn1

  Škoda, da niso parkirali v Piransko uvalo, me zanima, če bi jim hrvati hodili žnarat kot našim vodnim miličnikom.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!