fbpx

[Video] Nova24TV je bila na rušilcu ameriške mornarice USS Porter, ki ga je obiskala tudi novoimenovana ameriška veleposlanica Lynda C. Blanchard

Ameriška veleposlanica Lynda C. Blanchard in kapetan korvete Craig Trent na krovu rušilca USS Porter (foto: Ivan Šokić, Nova24TV)

Slovenijo je te dni obiskal rušilec ameriške vojske USS Porter, ki ga je ob nastopu funkcije ameriške veleposlanice v Sloveniji obiskala tudi novoimenovana ambasadorka Lynda C. Blanchard. Kapitan ladje je nad obiskom Slovenije navdušen, mornarji pa so tridnevno izkrcanje v Luki Koper lahko maksimalno izkoristili za izhode na prosto.

Rušilec ameriške mornarice USS Porter, ki je del 6. flote ZDA, se te dni zadržuje v Luki Koper. Obseg njegove misije lahko variira glede na okoliščine, a glavna naloga je varovati Evropo in Izrael oziroma ameriške interese na stari celini.

Rušilec USS Porter razreda Arleigh Burke je peta ladja ameriške mornarice, ki nosi ime komodorja Davida Porterja in njegovega sina, admirala Davida Dixona Porterja. Portret mlajšega od Porterjev je možno videti tudi na samem mostu rušilca.

Čeprav peta ladja s tem imenom, ki ima relativno kratek čas delovanja, pa je USS Porter vse od leta 1999, ko je uradno nastopil “službovanje”, že večkrat videl boj. Od januarja do julija 2003 so sodelovali v operaciji Iraška svoboda, kjer so v začetnih stopnjah iraške vojne z raketami tomahawk bombardirali Irak.

Leta 2007 je USS Porter 28. oktobra napadel in potopil dva gusarska čolna ob somalijski obali, potem ko je prejel klic na pomoč tankerja MV Gloden Nori, ki je postal tarča gusarskega napada. A vse ni bilo samo rožnato. Leta 2012 je Porter v Hormuški ožini trčil v tanker MV Otowasan, ki je prevažal nafto. Zaradi nesreče je bil s položaja poveljujočega častnika umaknjen kapetan fregate Martin Arriola. Popravila ladje pa so stala 700 tisoč dolarjev.

Rušilec sodeloval v napadu na Sirijo
Od leta 2015 je mornariško pristanišče v Roti v Španiji domači pristan ameriškega rušilca, skupaj s še štirimi bojnimi ladjami šeste flote pa patruljira oborožena z balističnimi raketami, s čimer naj bi nudili podporo poveljniku šeste flote, ki je zadolžena za varnost v Mediteranu in ob priliki vse do Baltika.

Pod palubo rušilca USS Porter (Foto: Ivan Šokić, Nova24TV)

Zanimiv pregled zgodovine ameriškega rušilca se konča z bojno operacijo v Siriji, kjer so leta 2017 v povračilo za domnevni kemični napad, za katerega naj bi bile odgovorne uradne sirske oblasti, zbombardirali vojaško zračno bazo Shayarat v Siriji. To je bila poteza predsednika Donalda Trumpa, ki so jo predsednikovi nasprotniki v veliki meri podpirali.

Kapetan korvete Craig Trent na krovu rušilca USS Porter (Foto: Ivan Šokić, Nova24TV)

Trenutni poveljujoči častnik USS Porterja, kapetan korvete Craig Trent je službo na ladji nastopil po bombardiranju Sirije.

Na krovu rušilca USS Porter služi okoli 300 mož, med njimi naj bi bilo okoli 70 žensk, ki po besedah kapetana korvete Trenta zasedajo vse položaje – tako častniške kot nečastniške. Patrulje ameriške mornarice po navadi trajajo štiri mesece, USS Porter pa je s trenutno misijo začel v avgustu, tako da imajo pred seboj še tri mesece na morju. Na programu imajo veliko urjenja in vojaških vaj z zavezniškimi državami.

Glede samih bojnih nalog je bil Trent bolj skop z odgovori. Na vprašanje, ali bi lahko parametri njihove misije vključevali tudi vkrcanje na iranske tankerje, kar je v zadnjem času postalo stransko opravilo britanske mornarice, je odgovoril, da to ni izrecno njihova misija, a bi lahko v določenih okoliščinah obsegala tudi kaj takega.

Trent je še povedal, da so pri obisku Slovenije imeli veliko sreče, zaradi česar so lahko maksimizirali prosti čas posadke in “uživali v Sloveniji, uživali v gostoljubju, kulturi, hrani in vseh lokalnih znamenitostih”.

Močan simbol skupnega doprinosa k regionalni in globalni varnosti
Ameriški rušilec je obiskala tudi novoimenovana ameriška veleposlanica Lynda C. Blanchard, ki je nagovorila zbrane. “Imeti ameriški rušilec v pristanišču je močen simbol trajnega bilateralnega obrambnega razmerja in skupnega doprinosa k regionalni in globalni varnosti članic zveze Nato.”

Rušilec USS Porter v Luki Koper (Foto: Ivan Šokić, Nova24TV)

Zbrane je nagovorila tudi državna sekretarka Nataša Dolenc, ki je opozorila, da se obrambni minister Karl Erjavec trenutno nahaja na obisku v Koloradu.

Ivan Šokić