[ VIDEO] Onesnaženost zraka v Celju in Zagorju je alarmantna

Foto: Nova24tv

V Zagorju in Celju so prekoračitve dovoljenih standardov devetkrat višje od dovoljene koncentracije škodljivih delcev, kar pa že dosega mejo za razglasitev oranžnega alarma. 

Po podatkih ARSO so prekoračitve dovoljenih standardov občasno beležili že od začetka novembra. Te so dva do trikrat višje od dovoljene koncentracije, v skrajnih primerih pa tudi do devetkrat. Najmanj onesnažen zrak imajo v Mariboru.

“Onesnaženost zraka je tudi v Ljubljani že več tednov zelo visoka, še posebej problematični pa so fini delci smoga, ki povzročajo številne zdravstvene težave,” pojasnjuje Janja Turšič z ARSO.

Posledica toplega vremena
Visoke vrednosti smoga so posledica tako nenavadno toplega in sončnega vremena kot tudi pomanjkanja padavin in vetra. Še posebej trpi Zasavje in večji del Slovenije, kjer na nekaterih območjih ni deževalo že več kot dva meseca.

Ukrepov na vidiku ni, dajejo samo priporočila
Ukrepov s strani pristojnih služb ni. Največ, kar bi lahko storili, je opozorilo ljudem s kroničnimi respiratornimi ali kardiovaskularnimi boleznimi, naj bodo čim manj časa zunaj. Posebej velja to za starejše in otroke.

Kaj lahko storimo sami?
Emisije lahko zmanjšamo se s plinom oziroma uporabljamo daljinsko ogrevanje. Če že kurimo na drva, Turšičeva svetuje, da uporabljamo suha. “Kar se tiče emisij iz prometa, lahko največ pripomoremo s tem, da uporabljamo javni prevoz in se ne vozimo z osebnimi avtomobili,” je poudarila.

Kronični bolniki, ki imajo težave z dihali, naj predvsem v večernem prostoru ostanejo notri, prav tako pa Turšičeva v tem obdobju odsvetuje prekomerno telesno aktivnost.

Tako onesnaženje zraka na Balkanu je povzročila gospodarska kriza
Na Balkanu je bila gospodarska kriza precej izrazita, zato so ljudje za ogrevanje še toliko bolj uporabljali drva. Poglavitni vzrok za onesnaženje v zadnjem času pa so meteorološki pogoji. Pojavlja se temperaturna inverzija, vetra praktično ni, padavin pa prav tako ne. Te namreč delce sperejo, zato se koncentracije le-teh znižajo. “Pomagata nam lahko samo veter in dober dež,” je še dodala Turšičeva.

 

S. P. S., N. K.