fbpx

[Video] Podnebni shod v resnici namenjen špricanju pouka! Mladi sploh niso vedeli, zakaj protestirajo, prišli so samo zato, da jim ni bilo treba v šolo!

Foto: sta

Nekaj tisoč mladih se je tik pred petkovim poldnevom zbralo na Kongresnem trgu v Ljubljani in z glasnim protestom ter številnimi transparenti od politikov zahtevalo odločne podnebne ukrepe. Sistemske namesto podnebnih sprememb, so pozvali in opozorili, da nimamo planeta B. A kaj kmalu se je pokazalo, zakaj so se mladi udeležili shoda: vsi so bili namreč opravičeni izostanka od pouka in čeprav so organizatorji zatrjevali, da ne stavkajo zato, da lahko zamudijo pouk, smo se prepričali ravno v nasprotno. Očitno je, da nikogar od mladih ne bi bilo, če bi bil štrajk v soboto, ko so šole zaprte!

“Jaz sem tukaj, da mi ni treba biti na pouku. Tukaj sem, ker sem moral iti sem in da nisem pri pouku. Tisti, ki smo se udeležili tega protesta, imamo prosto uro,” so le trije iskreni odgovori mladih protestnikov, ki potrjujejo, da mladi sploh niso vedeli, zakaj protestirajo, ampak jim je bilo pomembno zgolj to, da niso v šoli.

Kot smo izvedeli, mnogi sploh niso vedeli, zakaj so se protesta sploh udeležili. Še več! Nekateri so se na protest pripeljali kar z motorjem, za katere pa vsi vemo, kako zelo onesnažujejo okolje!

Novinarka Nova24TV Ines Kumalić in protestnik na motorju, ki ji je priznal: “Jaz sem tukaj zato, da mi ni treba iti k pouku.” (Foto: printscreen)

Iniciativa Mladi za podnebno pravičnost je sicer pozvala mlade, naj se ji pridružijo na tem protestu, ki se je istočasno odvijal v Ljubljani, Mariboru, Kopru in še nekaterih drugih krajih v Sloveniji. Pri tem gre v resnici za politični propagandni shod nekaterih levičarskih strank. K njemu sta namreč pozvala tako poslanka Tanja Fajon in celo minister, pristojen za šolstvo, Pikalo. In to kljub temu, da njuna stranka že vse od leta 1945 onesnažuje, prav oni pa so največji krivci tudi za zloglasen projekt TEŠ6. Očitno levim politikom ne gre za okolje, temveč za promocijo.

Vir: Twitter

Tudi nekdanji poslanec Stranke Alenke Bratušek Andrej Šušmelj je podobnega mnenja. Na Facebooku je med drugim zapisal: “Moji pradedki in prababice so kurili z lesom, se občasno kot oglarji preživljali s postavljanjem oglarskih kop in puščali kar visok ogljični odtis v toplotno neizoliranih hišah. Seveda razumem učence, ki bodo pozdravili vsak razlog, da v petek odpade pouk ob opozarjanju na posledice, za katere niso krivi.”

Vir: Facebook

Glede na to, da so protestniki zahtevali odločne podnebne ukrepe, smo jih še vprašali, kako sploh pridejo do šole? Pričakovali smo, da uporabljajo kolo ali pa se morda odpravijo peš, pa odgovori niso bili takšni. “Jaz grem pa z avtobusom.”, “Z busom.” in z motorjem je bilo le nekaj odgovorov.

Tudi proizvodnja in uničevanje mobilnih telefonov zelo obremenjuje okolje. Mladi, ki so stavkali, pa se tej navadi niso pripravljeni odreči. O telefonu je celo ena od mladih protestnic izjavila, da to tako ali tako “veliko ljudi uporablja, večinoma to vsi uporabljajo“, eden od protestnikov pa je priznal, da telefon uporablja tako v šoli kot doma, torej vsaj štiri ure na dan. Nič kaj ekološko, kajne?

Po vseh odgovorih, ki so jih podali, so se nekateri začeli zavedati, da protestirajo proti samim sebi. Počnejo prav tiste stvari, ki po njihovem mnenju niso v redu. Pa bodo od tega trenutka svoje navade kaj spremenili? Večini ta predlog, da bi se morali odpovedati motorju, telefonu … ni nič kaj všeč.

A tudi javnost se zaveda, da gre pri vsem tem za hinavščino brez primere. Več pa v tem prispevku:

J. G.