fbpx

[Video] Poglejte, kako so na 24ur manipulativno zmontirali posnetek, da bi očrnili Trumpa

Izsek, ki kaže, kako je Acosta fizično preprečil pripravnici Bele hiše, da bi mu odvzela mikrofon (vir: twitter)

Ameriški predsednik je v sredo uro in pol odgovarjal na novinarska vprašanja v zvezi z rezultati vmesnih volitev. A celoten dogodek je zasenčil izpad novinarja CNN Jima Acoste, ki je prestopil vse meje splošno sprejetega obnašanja. Namreč, ko mu je predsednik dal besedo in tudi odgovoril na njegovo vprašanje, Acosta ni želel predati mikrofona in pustiti tudi drugim novinarjem, da zastavijo svoje vprašanje.

Ko mu je pripravnica Bele hiše želela vzeti mikrofon, je položil roko nanjo, kar je razjezilo predsednika. Ta se je umaknil od svojega mikrofona in ni želel odgovarjati na vprašanja, dokler Acosta ni predal mikrofona. A Acosta je tudi zatem spet vztrajal, vstajal in se oglašal. Njegov izpad, ki ni prvi tak, je sodu izbil dno, zaradi česar so zvečer iz Bele hiše sporočili, da so CNN-ovemu novinarju odvzeli akreditacijo za vstop v Belo hišo.

Preberite še: Povest o dveh novinarjih

Vseeno pa si na 24ur niso mogli pomagati, da ne bi skušali obračati resnice. Tako so očitno namerno izrezali posnetek, ki prikazuje Acostovo neprimerno obnašanje, in skušali očrniti ameriškega predsednika ter celoten dogodek prikazati kot Trumpov izliv žolča nad “nedolžnim novinarjem, ki si drzne postavljati vprašanja”. Vprašamo se lahko, kaj imajo na POP TV od tega? Zakaj so posnetek zmontirali in skušali prevaliti krivdo na Trumpa?

Zanimivo je tudi, da so levičarski mediji v anglosaškem svetu skušali obtožiti posnetek Infowarsa na Twitterju, kjer je jasno vidno, da Acosta položi roko na pripravnico in ji ne pusti vzeti mikrofona, da je prirejen. A kaj, ko so neodvisni strokovnjaki hitro potrdili, da posnetek ni bil v nikakršnem pogledu spreminjan, ter da so edina odstopanja posledica kompresije videoposnetka, ki nastane zaradi pretvorbe v drug format datoteke pri nalaganju na splet.

Lažne novice na 24ur
Zdaj pa imamo v Sloveniji očiten primer, kako izgledata manipulacija posnetkov ter igranje z izrezanimi izjavami. Ob tem je dopisnica 24ur Tadeja Lampret celo izjavila: “Nekaj ur kasneje je Bela hiša Jimu Acosti odvzela dovoljenja za delo. Trdijo, da je nedopustno odrinil mladenko, ki mu je skušala odvzeti mikrofon, čeprav posnetki kažejo ravno nasprotno.” Če Lampretova na kateremkoli, izvirnem ali zmontiranem posnetku vidi, da je pripravnica odrinila Acosto, ki ji je želel vzeti mikrofon, potem priporočamo obisk pri okulistu.

Začelo se je, ko je Trump Acosti dal besedo. Ta je želel vedeti, zakaj Trump kolono migrantov, ki napreduje iz Srednje Amerike proti ZDA, imenuje invazija. Trump je pojasnil, da je to zanj invazija. Ko je Acosta nasprotoval takšni oznaki, je Trump odvrnil, da ima vsak svoje mnenje. Trump je ravno tako povedal, da so priseljenci dobrodošli v ZDA, a da morajo priti legalno. Enaka pravila morajo veljati za vse. Acosta je nadaljeval s podvprašanjem o Trumpovi kampanji, ki je prikazovala oglase, v katerih so migranti plezali preko ograj in zidov.

Karavana migrantov je invazija
Trump je odvrnil, da so to res počeli, da to niso igralci iz Hollywooda. Ko Acosta ni želel odnehati, mu je Trump odvrnil: “Iskreno, mislim, da bi morali pustiti meni, da vodim državo, vi pa se ukvarjajte s CNN. In če bi to počeli dobro, bi bila vaša gledanost precej boljša.” Tu se je začel incident, zaradi katerega je Acosta ostal brez akreditacije. Ne samo, da ni dovolil drugim novinarjem do besede in je še naprej vztrajal pri vprašanjih, temveč je tudi položil roko na pripravnico in ni želel spustiti mikrofona.

Trump ga je večkrat opozoril, da je bilo dovolj, naj preneha s takim obnašanjem. Da je nevljuden, da se vedno grdo obnaša do tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Sanders. Ko Acosta še vedno ni dojel, da je čas, da se usede in umolkne, se je Trump odmaknil od svojega mikrofona in dal vsem jasno vedeti, da ne misli odgovarjati na nadaljnja vprašanja Acoste. Ta je nato le izpustil mikrofon. Trump je nato predal besedo naslednjemu novinarju, a si Acosta ni mogel kaj, da ne bi spet vstal in se začel pregovarjati s predsednikom. Trump mu je povedal, da se lahko CNN sramuje zaradi takega načina dela, in omenjeno novičarsko omrežje označil za lažne novice. “Ko poročale o lažnih novicah, ste sovražnik ljudstva,” je bil jasen ameriški predsednik.

Ivan Šokić