fbpx

[Video] Polemika: Za otroke gre! Vladajoča politika naj preraste ideologijo in se vpraša, kaj je za otroke najbolje!

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi član Socialnih demokratov Jernej Pikalo, je pripravilo predlog sprememb in dopolnitev zakona o vrtcih. Predlog je v javni razprav in povzroča burne odzive v javnosti. Vzrokov je več: od očitno ideološkega ozadja do odločitve, da ga bo ministrstvo pripravilo potihoma in brez usklajevanja s stroko v delu, ki zadeva financiranje zasebnih vrtcev. V tokratni Polemiki smo s predstavniki staršev in zasebnih vrtcev spregovorili o stranpoteh Šarčeve vlade v primeru zatiranja zasebne pobude na področju vzgoje in izobraževanja.

Predlog sprememb in dopolnitev zakona o vrtcih, ki ga je pripravilo ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, nadaljuje gonjo proti zasebnemu izobraževanju. Namesto da bi zakon podpiral zdravo konkurenco in dvig kakovosti, bo s spremembami, ki jih predlaga, kakovost zatiral. Zasebne vrtce pa si bodo lahko privoščili le še premožnejši starši,” pa so predlog zakona komentirali v največji parlamentarni in opozicijski stranki SDS.

Predstavnica staršev otrok v zasebnih vrtcih Vesna Marinič je povedala: “Prva misel staršev ob oteževanju dostopa do zasebnih vrtcev: ne pristajamo na manjšanje družinskega standarda. Starši se bomo namreč pripravljeni odreči dopustom in standardu, samo da bi naši otroci lahko obiskovali takšen vrtec, kakršnega si želijo, pogosto so to zasebni vrtci, kjer so manjše skupine otrok, zato tudi manj bolezni, več pogovora, več raznolikih, inovativnih vsebin, zato smo zelo razočarani nad politiko, ki bi nam  želela odvzeti svobodno izbiro.”

“Na to preprosto ne pristajamo. Zdi se mi grozno, da bi nam, staršem, odvzeli možnost vzgoje otrok v skladu s svojim prepričanjem. Poznam nekaj mam, ki so pripravljene ostati doma in same vzgajati otroke. Za ohranitev zasebnih vrtcev smo vložili tudi peticijo, če bo potrebno, pa se bomo zbrali tudi pred parlamentom!” je povedala Mariničeva.

Zasebni vrtci pa so se morali proti ideološki vladi tudi povezati. Strnili so vrste in ustanovili Združenje zasebnih vrtcev, ki ga je v tokratni Polemiki odlično predstavljala Taja Steblovnik: “Zasebni vrtci smo obogatitev javnega prostora na področju varstva in vzgoje najmlajših. Če nam odvzamejo financiranje, bomo v veliki večini propadli, zaprli bomo vrata, ostalo bo sicer nekaj zasebnih vrtcev, a bodo namenjeni eliti.”

“Ravno v zasebnih vrtcih imamo že sedaj veliko staršev, ki so na robu revščine,” je opozorila Mariničeva. “Njim bi povsem odvzeli možnost izbire, kar se nam ne zdi pošteno. Od ministrstva do tega trenutka še nismo dobili povabila, a sekretarka Martina Vuk nam je obljubila sestanek naslednji teden. Pričakujemo, da bodo držali besedo! Naše sporočilo vladajoči politiki je, naj prerastejo ideologijo in se vprašajo, kaj je za otroka najboljše! Za otroke gre, oni so pomembni!”

Franci Donko