fbpx

[VIDEO] Predčasnih volitev v Sloveniji najverjetneje ne bo, saj se le teh v SD in DeSUS mrzlično bojijo

Foto: epa/STA

Prejšnji teden se je politično prizorišče precej razburkalo, kajti zaznati je bilo mogoče prvo resno politično krizo zaradi nestrinjanja koalicije glede sporazuma s Fidesom. Kljub pregovarjanju SMC, stranki SD in DeSUS nista podprli sporazuma in opozorili na to, da si vlada s tem odpira fronto s sindikati javnega sektorja, ki si bodo hoteli prav tako kot zdravniki prisvojiti svoj del pogače. Iz tega razloga smo na Nova24TV dali izdelati raziskavo javnega mnenja, ki jo je izvedla družba Parsifal SC, na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, se je največ vprašanih opredelilo za SDS.

V včerajšnji oddaji Hobotnica na Nova24TV sta politična analitika Matevž Tomšič in Sebastjan Jeretič skupaj z voditeljem oddaje Borisom Tomašičem analizirala aktualne politične razmere in razkol v koaliciji. Vprašanje je: Bo vlada preživela in ali se nam obetajo predčasne volitve?

SDS po anketah krepko prednjači pred stranko SMC
Na podlagi raziskave javnega mnenja, ki ga je izdelala družba Parsifal SC, bi na volitvah, če bi te bile te to nedeljo, za SDS glasovalo 12,5 odstotka vprašanih. SDS sledijo SMC (8,5 odstotka) in SD (7,4 odstotka). Na zastavljeno vprašanje o volilnih in strankarskih preferencah 17,6 odstotka anketirancev ni znalo odgovoriti, 18,9 odstotka ne bi volilo nobene stranke, 8,9 odstotka vprašanih ne bi šlo na volitve, 1,1 odstotka pa bi volilo kakšno drugo stranko.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Več kot polovica vprašanih ni zadovoljna z delom vlade
Dejstvo, da vlada nima visoke podpore v javnosti je pričakovano, videti je, da se s trajanjem mandata podpora oblastnikom vztrajno znižuje. Aktualna vladna ekipa, ki opravlja svoje delo z dokaj nizko podporo, se s kakšnim obsežnejšim seznamom dosežkov ne more pohvaliti. Stavka zdravnikov in interpelacije Cerarjevi vladi so splošni odraz nezadovoljstva. Več kot polovica (56,3 odstotke) anketiranih ni zadovoljna nad njenim delom, medtem ko jo 37,2 odstotka vprašanih podpira.

Več kot dve tretjine vprašanih meni, da so predčasne volitve verjetne in da je za Cerarjevo ekipo bolje, da konča svoj mandat. Desetina vprašanih je zaradi splošnega nezadovoljstva dejalo, da menijo, da so volitve zelo verjetne, 45,7 odstotkov vprašanih pa meni, da so te zelo malo verjetne. Na vprašanje odnos do katere teme je tisti, ki najbolj vpliva na odločitev glede podpore politika na volitvah, je največji delež vprašanih odgovoril, da je področje gospodarstva ključno (40,5 odstotkov), sledi pa mu z 29,9 odstotki tudi področje socialne in zdravstvene varnosti, med tem, ko je 12 odstotkov vprašanih neopredeljenih.

Državljani niso optimistični, da bodo odgovorni za bančno luknjo tudi odgovarjali
Preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanec Anže Logar, se ukvarja z ugotavljanjem zlorab v slovenskem bančnem sistemu, v katerem je izginilo več kot 10 milijard davkoplačevalskega denarja. Do danes pa za to ni še odgovarjal nihče. Na vprašanje ali menite, da se bo po sprejetem vmesnem poročilu Logarjeve preiskovalne komisije o bankah, začel tudi kazenski pregon povzročiteljev bančne luknje, je večina vprašanih odgovorila (56, 3 odstotke), da ne, 27,1 odstotkov pa jih meni,da se bo pregon odgovornih za bančno luknjo pričel, 16,6 odstotka vprašanih pa je neodločenih.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Raziskava javnega mnenja je potekala v času od 30. 11. do 2. 12. 2016 na vzorcu 614 anketirancev. Anketiranje je bilo telefonsko, od tega 30 odstotkov preko stacionarnega omrežja, 70 odstotkov pa preko mobilnega omrežja.

Ne moremo s 100% gotovostjo trditi, da bodo rezultati javnega mnenja enaki tudi na volitvah
Tomšič je rezultate raziskave komentiral kot zelo pričakovane, saj so v sozvočju z rezultati ostalih anket, ki so bile v zadnjem času opravljene. Po njegovem prepričanju ne moremo z gotovostjo trditi, da bodo točno taki tudi rezultati na volitvah ali na predčasnih volitvah. “Spomnimo, da je SDS v zadnjih desetih letih večinoma vseskozi vodila na podlagi anket, zmagala pa od leta 2004 ni več.” Po njegovem prepričanju očitno večjega dela opredeljenih volivcev ankete sploh niso zaznale. Tomšič je spomnil na nedavne volitve leta 2014, na katerih je zmagala stranka, ki je nastala praktično tik pred volitvah in prepričljivo zmagala. “Ni mogoče napovedati, da bi prišlo do reprize tega, prav tako pa tudi ni mogoče popolnoma izključiti možnosti, da bi neka nova stranka zmagala na volitvah.” 

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Delež neopredeljenih je velik
Rezultati javnega mnenja pa so tudi tokrat pokazali, da je delež neopredeljenih visok, na pomen česa je spomnil Tomšič. Po besedah Jeretiča je največji delež prebivalstva v fazi neke apatije, depresije in ignoriranja politike, zaradi česar politike ne sprejema in se glede nje noče opredeljevati. “Globoko nezaupanje v slovenski politični prostor bo tisto, ki bo v prihodnjih letih ključno za vsako politiko, ki bo želela korenito spremeniti sistem.” Po njegovo bo takšna stranka potrebovala močno podporo ne samo pred volitvami, ampak tudi po njej. Jeretič je izpostavil, da je pri raziskavah javnega mnenja ključno gledati na razmerja in ne na odstotke. “Moramo pa se zavedati, da se volitev udeleži večina, ki je danes že opredeljena.”

Z veliko gotovostjo lahko na podlagi mnenja Tomšiča trdimo, da se bo na naslednjih volitvah največja opozicijska stranka SDS borila za zmago, vprašanje je le kdo bo njen tekmec. “SDS bo nosilec desnice,” je povedal Jeretič, saj se do sedaj ni pojavila nobena nevarna alternativa, ki bi lahko ogrozila njihov primat.

Strukture stare levice se za nov politični projekt še niso odločile
Po prepričanju Jeretiča pa se pojavlja veliko vprašanje glede alternative na levici. “Mislim, da je malo možnosti, da bi se ponovila zgodba novih obrazov” in dodal prepričanje, da se očitno tokrat strukture stare levice za to varianto niso odločile, ker so prišle do ugotovitve, da skakanje iz enega v drug politični projekt onemogoča trajnost vladanja. Jeretič je povedal, da se je še vsak projekt novih obrazov končal klavrno in se sesul sam vase. “Videti je, da so se odločili, da bodo stavili na stranki SD in DeSUS” in dodal, da je v bitki med SD in SMC SD najverjetnejši favorit, saj ima po njegovo dobro vzpostavljeno mrežno strukturo, ki je SMC še ni uspela vzpostaviti. “Po drugi strani pa ne bi povsem odpisal SMC-ja”, saj je po njegovo možno, da bi lahko stranka s pomočjo dobrega javnega komuniciranja znala ohraniti nek bazen volivcev.

Nove in stare leve stranke druži med seboj tisto česar nočejo in to je, da ne želijo, da bi Janez Janša prišel na oblast, je izpostavil Tomšič in dodal, da se pojavi problem že takoj po zmagi pri oblikovanju ukrepov. 

Foto: STA

Foto: STA

Kangler ima trenutno večjo podporo kot Primc
Na desnici sta se pojavili dve novi stranki: Nova ljudska stranka Franca Kanglerja in Gibanje za otroke in družine Aleša Primca, glede na rezultate raziskave javnega mnenja pa je večji delež vprašanih podrl Kanglerjevo stranko- 4 odstotki vseh vprašanih, gibanje Primca pa ne bi prestopilo volilnega praga. Jeretič je pojasnil, da je za vse potreben svoj čas in dodal, da blagovna znamka ne more nastati kar čez noč. Podal je mnenje, da bi moral Primc iz gibanja čimprej ustanoviti stranko, saj mora ta čimprej priti v politično zavest ljudi.

Tomšič je komentiral, da je prepričan, da večina vprašanih sploh ni vedela s kom povezati Gibanja za otroke in družine. “Gre za projekt v nastajanju” in dodal, da moralo biti ime stranke veliko bolh povezano s Primcem. “Potrebna bo stalna aktivnost, kajti ležanje na preteklih lovorikah glede družinskega zakonika ne zadostuje.” “Glede na to, da gibanje v zadnjem času ni aktivno, se lahko zgodi v primeru pasivnosti, da ostane pred vrati,” je povedal Tomšič.

Po prepričanju Jeretiča ima Franc Kangler ustrezno prepoznavnost in karizmo. “Ljudje so bili lahko priča njegovi kalvariji, prav tako pa lahko tudi na lastne oči vidijo kaj se po njegovi odstavitvi dogaja z Mariborom.” Izpostavil je, da je glavni problem v tem, ali lahko v parlament pridejo 4 desne stranke in dodal, da bodo med njimi najverjetneje SDS, NSi in Primčeva stranka, vprašanje pa je kdo bo 4? “Ali bo to stranka SLS Marka Zidanška, Slovensko nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ali stranka Marjana Podobnika, če bo ta nastala?”

Na desnici je mogoča povezava majhnih strank
Jeretič je povedal, da se lahko zgodi, da se bodo majhne desne stranke povezale po vzoru Združene levice. Po njegovo bi lahko s pomočjo koalicije stranke zbrale potrebnih 50.000 glasov, zaradi česar bi lahko prestopile volilni prag. “Najslabše bi bilo, da bi vsaka izmed malih strank zbrala nekaj glasov, kar pa ne bi bilo dovolj za prestop pragu,” zaradi česar bi šli po prepričanju Tomšiča glasovi v nič. “Povezava bi bila tako verjetno najbolj smiselna.”

(Sebastjan Jeretič) Foto: Nova24TV

(Sebastjan Jeretič) Foto: Nova24TV

V SMC imajo premalo političnih izkušenj
Glede prihajajočih volitev je Tomšič komentiral, da bo volilna udeležba ključnega pomena in dodal, da glede podpre vladi dvomi, da je za novim pristopom kakšna nova vsebina. Opozoril je, da so po sporu v koaliciji glede Fidesa v SMC odreagirali zmagoslavno, saj je premier dobil občutek, da je on tisti, ki v tej državi drži vajeti v rokah. “To pa je daleč od resnice.” Izsledki javnega mnenja so pokazali, da vlado podpirajo večinoma moški- 41% vseh vprašanih in 33% žensk. Jeretič je izpostavil, da je podpora vladi najmanjša v obalno-kraški regiji (16%), saj je tam SMC v največ konkretnih stvareh pogrnil, pri čemer je izpostavil dogajanja v Luki Koper, mečkanje z drugim tirom in dilemo glede uporabe vinjete v predoru Makovec.

Jeretič je glede vladne krize povedal, da je bilo v tem primeru mogoče videti, da se SMC spopada s pomanjkanjem političnih izkušenj, saj so zaradi groženj stavke popustili in popolnoma pozabili na to, da so s tem odprli pot za oblikovanje večjega problema glede sindikatov javnega sektorja. “Če en otrok dobi čokolado, jo bo želel tudi drugi.” Komentiral je, da se lahko zaradi nestrinjanja glede sporazuma s Fidesom, stranki SD in DeSUS odločita, da ne bosta podprli predlogov SMC, ki ne bodo priljubljeni v javnost, s čimer se bodo lahko distancirali od Cerarja. “Od sedaj naprej je teža koalicijskih trenj na strani predsednika vlade, po tem, ko je bil na tako pomembni točki preglasovan.”

V Sloveniji bi potrebovali prenovitev volilnega sistema
Proporcionalni volilni sistem, ki ga imamo v Sloveniji, po prepričanju Tomšiča ni dober zaradi prevelike fermentacije. Izpostavil je, da imamo v SMC veliko poslancev, katerih obrazov sploh ne poznamo  ter dodal, da je situacija v Veliki Britaniji popolnoma drugačna glede na to, da imajo tam večinski sistem, ki podpira poglobljen stik z volivci. Jeretič je poudaril, da je obstoječi volilni sistem zapisan v Ustavo in dodal, da bi morali biti sposobni s pomočjo procedur povečati učinkovitost vladanja. “Preveč poudarka je na doseganju konsenza, zato toliko časa capljamo na mestu. Nekje je pač tako, da konsenz ni mogoč.” Po mnenju Tomšiča je potrebno zavedanje, da volilni sistem ni čarobna palčica in dodal, da je ključna vloga vidna v politikih.

(Matevž Tomšič) Foto: Nova24TV

(Matevž Tomšič) Foto: Nova24TV

Predčasne volitve niso toliko verjetne
Glede predčasnih volitev je Tomšič napovedal, da te po njegovem prepričanju ne bodo in dodal, da se bo stabilnost nadaljevala vse do rednih volitev. “Ne vidim velikih ambicij in potez, ki bi nakazovale, do so stranki SD in DeSUS predčasne volitve v interesu.” Jeretič je povedal, da meni, da se jih v SD in DeSUS celo bojijo in dodal, da tudi tehnična vlada ni verjetna.

N. Ž.