[VIDEO] Predčasnih volitev v Sloveniji najverjetneje ne bo, saj se le teh v SD in DeSUS mrzlično bojijo

Foto: epa/STA

Prejšnji teden se je politično prizorišče precej razburkalo, kajti zaznati je bilo mogoče prvo resno politično krizo zaradi nestrinjanja koalicije glede sporazuma s Fidesom. Kljub pregovarjanju SMC, stranki SD in DeSUS nista podprli sporazuma in opozorili na to, da si vlada s tem odpira fronto s sindikati javnega sektorja, ki si bodo hoteli prav tako kot zdravniki prisvojiti svoj del pogače. Iz tega razloga smo na Nova24TV dali izdelati raziskavo javnega mnenja, ki jo je izvedla družba Parsifal SC, na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, se je največ vprašanih opredelilo za SDS.

V včerajšnji oddaji Hobotnica na Nova24TV sta politična analitika Matevž Tomšič in Sebastjan Jeretič skupaj z voditeljem oddaje Borisom Tomašičem analizirala aktualne politične razmere in razkol v koaliciji. Vprašanje je: Bo vlada preživela in ali se nam obetajo predčasne volitve?

SDS po anketah krepko prednjači pred stranko SMC
Na podlagi raziskave javnega mnenja, ki ga je izdelala družba Parsifal SC, bi na volitvah, če bi te bile te to nedeljo, za SDS glasovalo 12,5 odstotka vprašanih. SDS sledijo SMC (8,5 odstotka) in SD (7,4 odstotka). Na zastavljeno vprašanje o volilnih in strankarskih preferencah 17,6 odstotka anketirancev ni znalo odgovoriti, 18,9 odstotka ne bi volilo nobene stranke, 8,9 odstotka vprašanih ne bi šlo na volitve, 1,1 odstotka pa bi volilo kakšno drugo stranko.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Več kot polovica vprašanih ni zadovoljna z delom vlade
Dejstvo, da vlada nima visoke podpore v javnosti je pričakovano, videti je, da se s trajanjem mandata podpora oblastnikom vztrajno znižuje. Aktualna vladna ekipa, ki opravlja svoje delo z dokaj nizko podporo, se s kakšnim obsežnejšim seznamom dosežkov ne more pohvaliti. Stavka zdravnikov in interpelacije Cerarjevi vladi so splošni odraz nezadovoljstva. Več kot polovica (56,3 odstotke) anketiranih ni zadovoljna nad njenim delom, medtem ko jo 37,2 odstotka vprašanih podpira.

Več kot dve tretjine vprašanih meni, da so predčasne volitve verjetne in da je za Cerarjevo ekipo bolje, da konča svoj mandat. Desetina vprašanih je zaradi splošnega nezadovoljstva dejalo, da menijo, da so volitve zelo verjetne, 45,7 odstotkov vprašanih pa meni, da so te zelo malo verjetne. Na vprašanje odnos do katere teme je tisti, ki najbolj vpliva na odločitev glede podpore politika na volitvah, je največji delež vprašanih odgovoril, da je področje gospodarstva ključno (40,5 odstotkov), sledi pa mu z 29,9 odstotki tudi področje socialne in zdravstvene varnosti, med tem, ko je 12 odstotkov vprašanih neopredeljenih.

Državljani niso optimistični, da bodo odgovorni za bančno luknjo tudi odgovarjali
Preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanec Anže Logar, se ukvarja z ugotavljanjem zlorab v slovenskem bančnem sistemu, v katerem je izginilo več kot 10 milijard davkoplačevalskega denarja. Do danes pa za to ni še odgovarjal nihče. Na vprašanje ali menite, da se bo po sprejetem vmesnem poročilu Logarjeve preiskovalne komisije o bankah, začel tudi kazenski pregon povzročiteljev bančne luknje, je večina vprašanih odgovorila (56, 3 odstotke), da ne, 27,1 odstotkov pa jih meni,da se bo pregon odgovornih za bančno luknjo pričel, 16,6 odstotka vprašanih pa je neodločenih.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Raziskava javnega mnenja je potekala v času od 30. 11. do 2. 12. 2016 na vzorcu 614 anketirancev. Anketiranje je bilo telefonsko, od tega 30 odstotkov preko stacionarnega omrežja, 70 odstotkov pa preko mobilnega omrežja.

Ne moremo s 100% gotovostjo trditi, da bodo rezultati javnega mnenja enaki tudi na volitvah
Tomšič je rezultate raziskave komentiral kot zelo pričakovane, saj so v sozvočju z rezultati ostalih anket, ki so bile v zadnjem času opravljene. Po njegovem prepričanju ne moremo z gotovostjo trditi, da bodo točno taki tudi rezultati na volitvah ali na predčasnih volitvah. “Spomnimo, da je SDS v zadnjih desetih letih večinoma vseskozi vodila na podlagi anket, zmagala pa od leta 2004 ni več.” Po njegovem prepričanju očitno večjega dela opredeljenih volivcev ankete sploh niso zaznale. Tomšič je spomnil na nedavne volitve leta 2014, na katerih je zmagala stranka, ki je nastala praktično tik pred volitvah in prepričljivo zmagala. “Ni mogoče napovedati, da bi prišlo do reprize tega, prav tako pa tudi ni mogoče popolnoma izključiti možnosti, da bi neka nova stranka zmagala na volitvah.” 

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Delež neopredeljenih je velik
Rezultati javnega mnenja pa so tudi tokrat pokazali, da je delež neopredeljenih visok, na pomen česa je spomnil Tomšič. Po besedah Jeretiča je največji delež prebivalstva v fazi neke apatije, depresije in ignoriranja politike, zaradi česar politike ne sprejema in se glede nje noče opredeljevati. “Globoko nezaupanje v slovenski politični prostor bo tisto, ki bo v prihodnjih letih ključno za vsako politiko, ki bo želela korenito spremeniti sistem.” Po njegovo bo takšna stranka potrebovala močno podporo ne samo pred volitvami, ampak tudi po njej. Jeretič je izpostavil, da je pri raziskavah javnega mnenja ključno gledati na razmerja in ne na odstotke. “Moramo pa se zavedati, da se volitev udeleži večina, ki je danes že opredeljena.”

Z veliko gotovostjo lahko na podlagi mnenja Tomšiča trdimo, da se bo na naslednjih volitvah največja opozicijska stranka SDS borila za zmago, vprašanje je le kdo bo njen tekmec. “SDS bo nosilec desnice,” je povedal Jeretič, saj se do sedaj ni pojavila nobena nevarna alternativa, ki bi lahko ogrozila njihov primat.

Strukture stare levice se za nov politični projekt še niso odločile
Po prepričanju Jeretiča pa se pojavlja veliko vprašanje glede alternative na levici. “Mislim, da je malo možnosti, da bi se ponovila zgodba novih obrazov” in dodal prepričanje, da se očitno tokrat strukture stare levice za to varianto niso odločile, ker so prišle do ugotovitve, da skakanje iz enega v drug politični projekt onemogoča trajnost vladanja. Jeretič je povedal, da se je še vsak projekt novih obrazov končal klavrno in se sesul sam vase. “Videti je, da so se odločili, da bodo stavili na stranki SD in DeSUS” in dodal, da je v bitki med SD in SMC SD najverjetnejši favorit, saj ima po njegovo dobro vzpostavljeno mrežno strukturo, ki je SMC še ni uspela vzpostaviti. “Po drugi strani pa ne bi povsem odpisal SMC-ja”, saj je po njegovo možno, da bi lahko stranka s pomočjo dobrega javnega komuniciranja znala ohraniti nek bazen volivcev.

Nove in stare leve stranke druži med seboj tisto česar nočejo in to je, da ne želijo, da bi Janez Janša prišel na oblast, je izpostavil Tomšič in dodal, da se pojavi problem že takoj po zmagi pri oblikovanju ukrepov.

Foto: STA

Foto: STA

Kangler ima trenutno večjo podporo kot Primc
Na desnici sta se pojavili dve novi stranki: Nova ljudska stranka Franca Kanglerja in Gibanje za otroke in družine Aleša Primca, glede na rezultate raziskave javnega mnenja pa je večji delež vprašanih podrl Kanglerjevo stranko- 4 odstotki vseh vprašanih, gibanje Primca pa ne bi prestopilo volilnega praga. Jeretič je pojasnil, da je za vse potreben svoj čas in dodal, da blagovna znamka ne more nastati kar čez noč. Podal je mnenje, da bi moral Primc iz gibanja čimprej ustanoviti stranko, saj mora ta čimprej priti v politično zavest ljudi.

Tomšič je komentiral, da je prepričan, da večina vprašanih sploh ni vedela s kom povezati Gibanja za otroke in družine. “Gre za projekt v nastajanju” in dodal, da moralo biti ime stranke veliko bolh povezano s Primcem. “Potrebna bo stalna aktivnost, kajti ležanje na preteklih lovorikah glede družinskega zakonika ne zadostuje.” “Glede na to, da gibanje v zadnjem času ni aktivno, se lahko zgodi v primeru pasivnosti, da ostane pred vrati,” je povedal Tomšič.

Po prepričanju Jeretiča ima Franc Kangler ustrezno prepoznavnost in karizmo. “Ljudje so bili lahko priča njegovi kalvariji, prav tako pa lahko tudi na lastne oči vidijo kaj se po njegovi odstavitvi dogaja z Mariborom.” Izpostavil je, da je glavni problem v tem, ali lahko v parlament pridejo 4 desne stranke in dodal, da bodo med njimi najverjetneje SDS, NSi in Primčeva stranka, vprašanje pa je kdo bo 4? “Ali bo to stranka SLS Marka Zidanška, Slovensko nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ali stranka Marjana Podobnika, če bo ta nastala?”

Na desnici je mogoča povezava majhnih strank
Jeretič je povedal, da se lahko zgodi, da se bodo majhne desne stranke povezale po vzoru Združene levice. Po njegovo bi lahko s pomočjo koalicije stranke zbrale potrebnih 50.000 glasov, zaradi česar bi lahko prestopile volilni prag. “Najslabše bi bilo, da bi vsaka izmed malih strank zbrala nekaj glasov, kar pa ne bi bilo dovolj za prestop pragu,” zaradi česar bi šli po prepričanju Tomšiča glasovi v nič. “Povezava bi bila tako verjetno najbolj smiselna.”

(Sebastjan Jeretič) Foto: Nova24TV

(Sebastjan Jeretič) Foto: Nova24TV

V SMC imajo premalo političnih izkušenj
Glede prihajajočih volitev je Tomšič komentiral, da bo volilna udeležba ključnega pomena in dodal, da glede podpre vladi dvomi, da je za novim pristopom kakšna nova vsebina. Opozoril je, da so po sporu v koaliciji glede Fidesa v SMC odreagirali zmagoslavno, saj je premier dobil občutek, da je on tisti, ki v tej državi drži vajeti v rokah. “To pa je daleč od resnice.” Izsledki javnega mnenja so pokazali, da vlado podpirajo večinoma moški- 41% vseh vprašanih in 33% žensk. Jeretič je izpostavil, da je podpora vladi najmanjša v obalno-kraški regiji (16%), saj je tam SMC v največ konkretnih stvareh pogrnil, pri čemer je izpostavil dogajanja v Luki Koper, mečkanje z drugim tirom in dilemo glede uporabe vinjete v predoru Makovec.

Jeretič je glede vladne krize povedal, da je bilo v tem primeru mogoče videti, da se SMC spopada s pomanjkanjem političnih izkušenj, saj so zaradi groženj stavke popustili in popolnoma pozabili na to, da so s tem odprli pot za oblikovanje večjega problema glede sindikatov javnega sektorja. “Če en otrok dobi čokolado, jo bo želel tudi drugi.” Komentiral je, da se lahko zaradi nestrinjanja glede sporazuma s Fidesom, stranki SD in DeSUS odločita, da ne bosta podprli predlogov SMC, ki ne bodo priljubljeni v javnost, s čimer se bodo lahko distancirali od Cerarja. “Od sedaj naprej je teža koalicijskih trenj na strani predsednika vlade, po tem, ko je bil na tako pomembni točki preglasovan.”

V Sloveniji bi potrebovali prenovitev volilnega sistema
Proporcionalni volilni sistem, ki ga imamo v Sloveniji, po prepričanju Tomšiča ni dober zaradi prevelike fermentacije. Izpostavil je, da imamo v SMC veliko poslancev, katerih obrazov sploh ne poznamo  ter dodal, da je situacija v Veliki Britaniji popolnoma drugačna glede na to, da imajo tam večinski sistem, ki podpira poglobljen stik z volivci. Jeretič je poudaril, da je obstoječi volilni sistem zapisan v Ustavo in dodal, da bi morali biti sposobni s pomočjo procedur povečati učinkovitost vladanja. “Preveč poudarka je na doseganju konsenza, zato toliko časa capljamo na mestu. Nekje je pač tako, da konsenz ni mogoč.” Po mnenju Tomšiča je potrebno zavedanje, da volilni sistem ni čarobna palčica in dodal, da je ključna vloga vidna v politikih.

(Matevž Tomšič) Foto: Nova24TV

(Matevž Tomšič) Foto: Nova24TV

Predčasne volitve niso toliko verjetne
Glede predčasnih volitev je Tomšič napovedal, da te po njegovem prepričanju ne bodo in dodal, da se bo stabilnost nadaljevala vse do rednih volitev. “Ne vidim velikih ambicij in potez, ki bi nakazovale, do so stranki SD in DeSUS predčasne volitve v interesu.” Jeretič je povedal, da meni, da se jih v SD in DeSUS celo bojijo in dodal, da tudi tehnična vlada ni verjetna.

N. Ž.

 • ogledalo

  Primerjati Slovenistan z GB je neokusno in žaljivo za Britance. Sekti tudi ne odgovarjajo predčasne volitve, saj bi bil rezultat identičen tistim od leta 2004. Če se slučajno zgodi čudež in sekta zmaga, pa tako ne bo mogel ljubljeni vodja sestaviti koalicije, saj se je zameril prav vsem v Državi. Tudi političnim strankam. Zakaj naj bi se DS in DESUS bala volitev? Prav toliko kot vsi ostali koritarji iz ostalih strank! “Za korita gre”!…bi rekel Primc, ki tako ne bo prišel v parlament. Madonca vas fopajo! Na koncu vedno narod gor plača.

 • PIA PlA

  Oh, hvala za možnost komentiranja.

  Itak, da se nesposobna vlada boji volitev in vsi trepetajo za svoje stolčke.
  Pa vendar vlada ne odloča o tem ali bo stolčke obdržala ali ne, pač pa odločni in pametni posamezniki v parlamentu, ki ne sedijo tam zaradi denarja in navidezne časti, pač pa zato, ker želijo kaj dobrega narediti za slovenijo in njene prebivalce.

  • ogledalo

   Takih, ki bi želeli narediti kaj dobrega za Slovenijo, na žalost, še ni bilo dosedaj v parlamentu. Oni drugi, pa se ne pustijo nagnati!

 • PIA PlA

  Preberite si knjigo “Umetnost manipuliranja” Josef Kirschner in njegovih osem zakonov vplivanja na ljudi. O manipuliranju politike z ljudmi bi se dalo marsikaj napisati. O tem je bilo napisanih že nekaj knjig. Citiram komentar s Facebooka in prilagam link, vreden ogleda. Prispevek je v srbščini.

  “Nikoli ampak res nikoli ne bom razumel kako ljudje/volilci tega ne vidijo? Kapo dol Gospodu Malagurskemu in Gospodu Pernarju. https://www.youtube.com/watch?…

  BTW Priporočam ogled filma WAG THE DOG iz leta 1997 z igralci kot so Dustin Hoffman in Robert De Niro, kar garantira kakovost. Film kateri ježe v tistih časih lepo prikazal enostavnost manipuliranja ljudi.”

 • RATATA

  Trenutno je nemogoče, da koalicija, ki bo vladala v Sloveniji večinsko ne bo levičarska.
  Dlje bo trajalo to razmerje, bolj se bodo levičarji utrjevali in sprememb ne bo.
  Rtv dela dobro za levičarje na vseh programih, zato se je potrebno osredotočiti nanjo.

 • RATATA

  Mam raj mokrega psa v naročju, kot pa desus v koaliciji.

 • domovina mili dom

  To je že vse skozi namen komunistov. Prerivajo se pri koritu s ciljem vzdrževati meglo in izničiti osvoboditev Slovenije. Derivat tega pa je ropanje države in izkoriščanje slovenskega človeka.
  To ne bodo nikdar spustili iz rok. Židan s svojimi komunisti, pa še ima namen vzpostaviti kakšno državno podjetje, za člane ZKS, ki bo zajedalo proračun. Karlova stranka je pa itak derivat ZB-NOB.
  Tako bomo Slovenci še kar naprej ujetniki titovih maškar.

 • Nata

  Seveda se bojijo . Nikoli pravzaprav ne veš , kaj bo državljane uščipnilo !
  Morda se pa le spravijo na volitve , saj ne živijo v Indiji Koromandiji , ampak v obubožani Sloveniji !
  In vladajoči prav dobro vedo , koliko je obubožana. Prav gotovo !!

 • GetSmart

  Tako dan današnji, včerajšnji in vsa zgodovina dokazuje, da so $erbus-kultiji in muslićkultiji ena sama velika ljubezen,
  “pis, ljubav, bok”,
  prosto po “najnovejši” murgl$rbski jugokømunistični LĐS “novo-obrazni” cmeravi lutki.
  Če bi se hecali in če je smešno klanje, rezanje vratov, kamenjanje, posiljevanje, sužnjelastništvo in kar je še tipik
  “ljubeznivega” muslićkultizma in $erbusnega “oslobađanja” slovenskih otrok njihovi ževljenj s klanjem ali betoniranjem še živih,
  kar je le stranski produkt oziroma stranska veja K0munizma K0munistične internacionale,
  pri njenem, torej pri “smrtnih neprijatelja ljudi” neprestanem boju proti ljudem, Človeštvu, ki mu sami pravijo — kømuni$tična R€V0LUCIJA.*
  * — re-volutio, re-volutione … nazaj zasukati, nazaj zaviti, nazaj zasukano, nazaj zavito …
  Človek se razvija, se uči, rase, napreduje …
  Kaj pa K0MINTERNA oziroma samoimenovani “smrtni neprijatelji ljudi”?
  Tudi Køminterna sledi človeškemu razvoju, vendar pa hoče in mora za “Nov svetovni red” (red razredov: gazde, psičuvaji, sužnji)
  in nadvlado nad Človekom človeške pridobitve ohranjati le zase, kar vztrajno tudi počne,
  Človeka pa mora vseskozi “vrteti nazaj”, ga držati na nivoju kamenodobnih muslićkultijev.
  Človek se znova in znova izvije iz krempljev kreatur, vendar pa so kreature v svojem neprestanem boju proti Človeku
  vseskozi v stanju pripravljenosti in takoj, ko je mogoče, Človeku zapičijo nož v hrbet ter ga pahnejo nazaj,
  zavrtijo nazaj, zasukajo nazaj — naredijo R€VOLUTIO — zasuk nazaj —
  (zahrbtno pobijejo najprej in predvsem ljudi, ki najbolj prispevajo k napredku Človeške družbe;
  koga je murgl$rbska jugokømunistična banda v Sloveniji klala v prvi vrsti???).
  .
  »Po njihovih delih jih boste spoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
  .
  Lastništvo medijev murgl$rbske Kømunistične partije Jugo$lavije:
  D€L0 $.nøvi¢e N€D€LJ$ki dn. DN€VNIK V€č€R dolenski list prekmurski primorske gorenjski glas svet24 jane lady obrazi …
  vse to je “v LASTI” Foruma 21 = KÞ Jugo$lavije in njenih slamnatih nabiralnikov,
  poop kanalizacija je v lasti Køminternističnih tavarišev,
  žurnali24, mladin€ … pa v lasti nabiralnikov, ki jih je [email protected]* ustanovila v tujini, v kakor zamejstvu.
  * – Uprava državne bezbednosti Jugo$lavije.
  Zapolnitev prostora med sicer temeljnim poslanstvom “družbenopolitičnih delavcev”—vojakov R€VOLUCIJ€—watchdogićev —
  samoimenovanih psovčuvajev tekovina r€volucije – z besedami tavariša MiłanaKućana:
  “Družbenopolitični delavec je namreč vojak r€volucije.”
  Razumemo koncept lastništva?
  Murgl$rbski jugokømunistični gazda (CK.KÞJ SK0J Førum 21 [email protected] K0S V0S … in vse njegove današnje novoobrazne kreacije
  in njihove kreature $MC SĐ De$u$ Zł ZaaB nepovezani praznilci kahel, verniki v Šøltesa ŁĐS P$ id$ Tr$ itd. itd.
  vse to je ena in edina KÞJ in njen podmladek SK0j)
  in njegovi murgl$rbski jugokømunistični watchdogići—psi čuvaji tekovina r€volucije,
  ki za piškotek mahajo gazdi z repkom in ko gazda zažvižga, takoj zalajajo na Človeka oziroma na pošteno, resnicoljubno in
  svobodno Slovenijo, ki kot veste “ni njihova opcija in je ne morejo smisliti”,
  nakar na ljudi skozlajo vse, kar so použili na murgl$rbskih jugokomuni$tičnih [email protected]ških tečajčkih
  za blatenje ljudi ter z lastnimi fekalijami in podtikanji lastnih zločinov nad ljudmi blatijo ljudi —
  tako deluje køminternistični agitrop po vsem svetu in tako deluje murgl$rbski jugokømunistični agitprop tudi v okupirani Sloveniji.
  .
  SĐ je torej po vseh pravnih in stvarnih normah (de iure in de facto) “pravna oseba” Kømunistična pærtija Jugø$lavije v Sloveniji.
  .
  Kømunistična þartija Jugo$lavije > ZKJ (Zveza kømuni$tov Jugo$lavije) > ZK$-$DP (Zveza kømunistov Slovenije-$DP) > $DP (Stranka demøkratične prenove) > $DP Slovenije ($o¢ialdemokratska prenova Slovenije) > Združ€na łista > ZŁ$Đ (Združena łista $o¢ialnih demøkratov > $Đ ($o¢ialni demøkrati).
  .
  LĐ$ je førmalnopravna naslednica $K0J-a ($avez kømunističke omladine Jugo$lavije):
  $K0J > $K0J se razcepi na $ K O J in USA0J (Ujedinjeni $avez antifašiştičke omladine Jugoslavije) > USAOJ se preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije) in imamo $K0J in N0J > nato se S.K.O.J. in N.O.J spet združita, sedaj pod imenom N0J > nakar se NOJ preimenuje v SS0J ($avez $o¢ijali$tičke omladine Jugo$lavije) > tukajšnji oddelek se imenuje SS0S ($avez $o¢ijaliştičke omladine $rbije v Sloveniji = Z$MS = Zveza $o¢iali$tične mladine $rbije) – in ta podružnica na prvih vsaj za silo demokratičnih volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom Z$M$, na naslednjih (1992), pa se je organizacija Z $ M $ preimenovala v L Đ $ (Łiberalno demøkratska stranka). Čez par let se preimenuje v LĐ$ – Łiberalna demøkracija Slovenije. Iz svojih drugorazrednih članov vseskozi ustanavljajo “nove øbraze” – nekaj zadnjih:
  sms, unija, par različic zelenih, najprej okupirana in nato totalno prevzeta $n$ s padalcem, baletnikom, apotekarjem, ids, trs, pirati, solidarnost, zare$—nova politka, zare$—$øcialno łiberalni, P$—Pøzitivna$rbija, [email protected], Zł – združeni ids, trs in radnička parŧija viølete tømić, Verjamem v Šølte$a, $MC – stranka m.¢erara mlajšega, $MC – stranka mødernega centra.
  Vse to je ena in edina murgl$rbsko køminterni$tična K0MUNISTIČNA parŧija JUG0$LAVIJE.
  .
  .
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

  • radames

   Je še kje kakšen forum, kjer ne smetiš?

   • Osti jarej

    …vi smetite po vseh

 • totex39

  Pri nas je na žalost še vedno tako, da ljudje slovenski levici še vedno verjamejo in tako bo tudi v prihodnje. Dokler bodo imeli denar in omogočene socialne sfere, jim očitno še ne bo hudo in zaradi tega tudi ne razmišljajo o čem drugem.

  • Caetano

   Ampak tudi moč SDS raste… problem so bolj dobri zavezniki v boju za prevzem oblasti.

   • totex39

    Res je, stranka SDS sedaj potrebuje dobre zaveznike.

  • avtohtoni neandartalec

   Socialna je zadnje zatočišče, ko državljan spozna, da je vse skupaj le farsa in dejansko živi med fašisti, v fašizmu, da je sam in se cel narod obnaša kot sovražna, okupacijska vojska, pri nas ne grejo med kriminalce in teroriste ampak se zabubijo doma, v svoj svet, v katerem leta minevajo kot dnevi, ki se vlečejo od ene socialne pomoči do druge. In tako včasih že 20 let, ampak delati za fašiste bi bilo tudi nemoralno in za marsikoga nevzdržno.

   To so gola dejstva, ne obstaja pri nas inštitut ali organizacija, ki bi se ukvarjali s fenomenom posledic totalne korupcije, popolnoma isto kot tudi za časa nacistične Nemčije ni nihče javno omenjal neverjetnih grozot nacional socializma, evgenike in rasne higiene, čeprav so bili najbolj razvita in napredna civilizacija tistega časa na planetu. Gre za posebno obliko masovne psihoze, na neki točki je Hitler to izkoristil in prav na takih začel svoj morilski pohod, vzel jim je še tisto miloščino, jih razglasil za kriminalce in barabe, jih zreduciral na nivo goveda ter jih obsodil na smrt, ko se je kanibaliziran Nemški narod napil lastne krvi, se je celemu narodu do konca zmešalo in so šli do konca, isto pričakujem, da se bo v neki obliki zgodilo tudi pri nas, ker iz tega pekla skoraj ni druge rešitve. Mogoče bi nas lahko rešil edino še bankrot in splošna anarhija, v smislu Ameriškega filma Purge, ko bi ljudje čez noč obračunali vse za nazaj.
   Pazite, ne govorim o nobenih partizanih in domobrancih, to so krivice in posledično sovraštvo zadnjih 25 let, ki je v celoti krivda samostojne Slovenije, ja sami vidimo, da smo na samem dnu lestvic pravnih in socialnih držav, to niti približno ni normalno, čeprav smo majhen narod, gre za usode milijonov ljudi.

   • Osti jarej

    ..tukaj te štekata en ali dva

    • radames

     Ti se prištevaš k tretjim!

   • Ros

    Ali pa, če bi imeli normalno državo. Kar bi bilo, um.. Normalno in logično.

 • Osti jarej

  ooo,madona…vse skupaj ni 20 komentarjev..klele…no,dejte mal brat.. :-)..če ne,pa sestra…

  ********************************
  Domorodni Indijanci so mogoče dosegli končno zmago v Severni Dakoti in rešili svojo zemljo pred požrešnim kapitalom. Mesece so protestirali, zadnje dneve pa so jim prišli na pomoč celo Veterani. Tisti, ki so dojeli, da so bili žrtve krvavih ameriških vlad in so morali zanje pobijati na tujih ozemljih nedolžne, pa tudi sami doživljati krute posledice, saj so bili lastnim oblastnikom le postranska škoda. Danes so mnogi reveži ali invalidi. A to, kar so naredili včeraj, je nekaj nepojmljivega in srce ti mora močno skočiti v nek svet normalnega človeštva. Veterani, ki so se pridružili indijancem, so se na kolenih opravičili starodavnim pokradenim lastnikom zemlje, ki jo danes imenujejo ZDA, za zločine nad njimi skozi stoletja. Vsekakor izjemna človeška izpoved, ki bi jo morali posnemati vsi potomci krvoločnih zločincev skozi stoletja, naj bo to v Afriki, Južni Ameriki, Avstraliji, Aziji ali Novi Zelandiji. Zaprosimo te veterane, da pride skupina tudi v Slovenijo in poduči enakega dejanja zločince, ki so delovali s Hitlerjem, danes pa dvigujejo enak glas proti narodu. Pa se niti po 71 letih še niso opravičili za svoje zločine! /virFreeThoughtProject/

  http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2016/12/06/publishwall_1481050199_9720134.jpg

 • Caetano

  Primcu bo uspelo priti v DZ, moramo ga podpreti tudi z desnimi mediji. Upam, tudi da bo cerkev toliko pametna, da mu nakloni vsaj nekaj načelne podpore.

  Marjan Podobnik in Kangler naj se združita, da preprečita prihod Zidanškove SLS v parlament.

  Jelinčiča se je pa za pazit, ker je pripadal udbi in tudi potem poagal njeni naslednici Organizaciji, pri prevzemu oblasti v Sloveniji.

  • avtohtoni neandartalec

   Na nasledniih volitvah bo tako malo volilcev, da se bodo nekdanje partijske stranke tegale za vsak glas, ne le Primc, tudi NSi ne bo več prišla do parlamenta.
   Počasi se bodo gladovi pri nas koncemtrirali, 25 let ke mimo, generacija se je počasi zamenjala, ljudke ne volijo več strank, ki so nastale po zamrznitvi komunistične partije, čedalje manj ljudi se poistoveti z njimi, ker so postali neke ozko zaprte lože, kamor sprejemajo nove člane predvsem po družinski in poslovni pripadnosti.
   Stranke trgujejo s korupcijo, kupujejo popularne osebnosti in velike družine, kjer potem vsi člani in sledilci volijo njihov politični klan, največji generator volilcev so še vedno javna uprava in državna podjetja. Pravzaprav se ve celo kdo je oddal glas in kdo ne, usluge niso zastonj, ko si enkrat njihov, si za vedno njihov in gorje tistim, ki jih izdajo.
   V Sloveniji marašča edino razred ljudi, ki se me more več uvrstiri nikamor, ampak dobesedno nobene pripadnosti več ne čutimo, ne do maroda, ne do države, politike, ne do vere, gospodarstva, kulture ali karkoli, pa to ni nobeno vsegliharstvo ampak osebne izkušnje, vsi so isti fašisti, ne poznam niti ene izjeme, kar je noro samo po sebi.

   • Caetano

    V Sloveniji imajo svoje stranke trenutno samo rdeči fašisti Potem so še kolaborantski mnogostolčkarji in pa pravi demokrati, zbrani predvsem okrog SDS. Je pa danes naloga SDS pomagati tudi drugim demokratičnim gibanjem in alternativam, da se razvijejo.

  • Primoz Papez

   Cerkev se ne vmešava v politiko?????
   Ovce ji pa sledijo

   • Caetano

    Tudi cerkev je del civilne družbe in ji ne more biti vseeno za družbeno dogajanje. Upam pa na njeno razsodnost pri tem.

    KP-jevci so se še kako trudili, da bi imeli ”svoje duhovnike”, tudi Stalin je imel svoje NKVD pope, ostalih 90% pa je pobil ali zaprl v gulage.

  • ogledalo

   Zaradi vmešavanja Cerkve v politiko je bilo že preveč gorja. Cerkev na j skrbi za pastoralo in ne za lastno bogatenje preko hrbtov naivnežev. V politiki je za RK Cerkev prav toliko prostora kot za Čezvesoljsko Zombi Cerkev blaženega zvonjenja. Se pravi, nazaj v hrame in tam ropotajte in zvonite svojim bogovom! Poštenje in skromnost nekaterih slovenskih cerkvenih “dostojanstvenikov” je doseglo dno!

   • Caetano

    Razumem do neke mere to kritiko cerkve ali RKC vendar moje mnenje je, da je daleč bolj nevaren islamizem in komunizem oz. naši rdeči monopoli.

 • avtohtoni neandartalec

  Jaz za Cerarja ne bi volil, Janše pa tudi ne bi rad še enkrat štiri leta nemočno gledal kako nam sere in laže, da sam sebi verjame.
  Ostali so pa očitni samo surogati obeh skrajnosti, ki jih volijo samo njihovi člani in priskledniki, volilce premikata samo SDS in vse te inkarnacije mladih udbašev iz LDS.
  Vprašanje se mi zdi isto kot koga bi volili v kokunizmu, ste bolj za delavčke ali kmetavzarje, mogoče za upokojence ali državne birokrate, kulturnike ali športnike, verjetno se večima na komcu odloči za večne študente, ki so tudi najbolj dinamični in agresivni. Zato že od začetka zmaguje neka oblika mekdanjih nacionalno socialističnih omladincev, izhajajo iz povezanih partijskih družin, delajo v pokradenih družnenih podjetjih in sistemih, družijo se le med sabo in živijo v svojem svetu od rojstva, sosedje in znanci vedo le, da so nekaj študirali in so jim starši zrihtali pomembne funkcije.
  Mi o njihovem svetu ne vemo skoraj nič, pa je zelo zabaven in čudežen, res škoda, da pri nas ni raziskovalnega novinarstva. Lahko vzamejo delo od nekoga drugega in rečejo, da so sami to naredili, ne delajo popolnoma nič, pa se jih pohvali za izjemne uspehe, sploh jih ni v šoli, pa zdelajo s povprečno oceno, neprestano igrajo namišljene vloge, režirajo si usodo ali jo skupaj zaigrajo za druge, nikoli niso bili lačni ali drugače v stiski, še sami ne vedo koliko bančnih računov imajo, v svetu teh psihopatov ima realnost popolnoma drug pomen.

  Potem imamo tu še Večne emigrante, Slovence iz tujine, ki se me spomnijo več kdaj so njihovi predniki postali Slovenci, ki so se neprestano selili skupaj s starši po celem plametu in si počasi služili denar, maenkrat so se spomnili, da imajo v Sloveniji neko zemljo in žlahto, spakirali so culo in pri nas odprli neka podjetja, ki delajo za tujino ali pa so jim našli službo v javni upravi, ker je bil to pogoj, da nekdo v občinah posluje s tujci. Ti so še hujši psihopati, oni pa sploh nimajo nobenega odnosa do Slovenije, za njih smo vsi potomci komunistov, na katerij se je trena izživljat in nas ropat, zatirat in poniževat na vse mogoče načine, že zato, ker smo tega navajeni in ker smo tako butasti. Takim ke vseeno, če Slovenija jutri propade, enostavno bodo spet spokali culo na rame in odrinili drugam, enako kot vsak parazit v naravi, ko upostoši svoje življenjsko okolje.

 • Stajerka

  definitivno NI odvisno od SD in DeSuS, kakšne so njihove glasbene želje……o tem bosta odločala neposredno Štrukelj in Novak-Kožuhova, posredno pa njuni bivši predsedniki in partijski kolegi……
  a je Kučan že bil kaj na obisku pri predsedniku vlade???
  je pa še drug problem……levaki se bojijo dveh porazov v enem letu……naslednje leto so predsedniške volitve, zato udarca na parlamentarnih ne bi preživeli…….

  • avtohtoni neandartalec

   Mekaj sem popolnoma prepričan, sploh me dvomim, da bodo nastavili drugo marioneto, ampak ko Pahorja me bo več, bomo doživeli prvo olajšanje po 15 letih popolne teme in nevzdržmega trpljenja. Ta tip je enostavno nor, v tistem najbolj zlobnem in nečloveškem smislu, ne znam drugače povedat, stara Udba je bila Kekec proti sodobnim fašistom.

 • Olga

  Daj nam Bog pamet na volitvah, kadarkoli te že bodo, saj gre za našo edino domovino, ki je zaradi levaške politike popolnoma obubožana in brez ugleda!

 • Olga

  Spet je tema za levaške vsegliharje! Koga napadajo?!! Kaj novega?! Najbolj zanesljive za demokracijo v Sloveniji so Janševa SDS, Kanglerjeva Nova SLS in Primčeva bodoča stranka!

  • Anonimni_Profesor

   Pametnega vsegliharja še nisem videl. Sploh pa ne na teh forumih. Vsi so iracionalni, lucidni in wannabe revolucionarji neke neomarksistične ali neonacistične različice.

   Včasih mi izgleda, kot da bi vsi pisali iz enega centra, vendar tudi to najbrž ni čisto res, ker so eni tako polpismeni, da se vidi da niso končali običajne OŠ, drugi pa se imajo celo za intelektualce, ampak so seveda doktorirali iz psevdoznanosti.

   Saj z večino sem že tako opravil!

   • Osti jarej

    ..kamor “pridete”komentirat oprani tabeli,je špeter

    aja….vi niste žlahta,od rdečeglavčkov,pobite inteligence…ta ni bla bela…

    • radames

     Zelo, zelo si nesramna. Včeraj sem ti napisal, da bi ti bilo treba za podobno nesramnost pljuniti v ksiht.

     • Anonimni_Profesor

      Ah, saj s to sem tudi že zaključil pred časom. Zaradi neumnega in neumestnega spamanja menda.

      Sem pa zdaj pogledal kaj je napisala. Zanimivo očitno si je zapomnila kaj sem govoril z mojim kolegom Sprehajalcem tukaj.

     • Osti jarej

      …no,zdaj se pa še izključi…koliko nickov si že imel samo na tem portalu??

     • Osti jarej

      …me prav zanima,če bi si upal….kar se pa nesramnosti in idiotizmov tiče….niti do tamalega prsta na nogah vam ne sežem…pa bi se morda celo lahko pomatrala…čeprav dvomim,dabi vas “dosegla”….zgolj resnico sem napisala….le resnico…ki pa vam smrdi

     • radames

      Nižje doli si naredila copy/paste in tam piše tole: “Zaprosimo te veterane, da pride skupina tudi v Slovenijo in poduči
      enakega dejanja zločince, ki so delovali s Hitlerjem, danes pa dvigujejo
      enak glas proti narodu. Pa se niti po 71 letih še niso opravičili za
      svoje zločine! /virFreeThoughtProject/”

      Dojenčki in malenkost starejši otroci niso “delovali s Hitlerjem” pa so jih zločinski komunisti vseeno pobijali. Med vojno in po vojni. Se pravi, da se strinjaš s pobijanjem otrok. Zato bi ti moral pljuniti v ksiht. Zato!!!! Nemoralna baba, ki nima nikakršnega sočutja!
      Ni čudno, da so bile partizanke ene najbolj sadističnih bitij. Recimo Milka Planinc. Tako si ogabna, tako nečloveška, da te je lahko sram.
      Da o kretenu, ki je to spisal niti ne govorim. Ste eni najhujših izmečkov človeštva!

   • avtohtoni neandartalec

    Ti bom namignil kje so bili pravi vsegliharji, da boš razumel za kakšen tip ljudi gre, judi v koncentracijskem taborišču. Poglej si dokumentarne posnetke, kako so gledali, ko so jih končno prišli rešiti in so jim odprli vrata, donro si poglej tiste popolnoma tope, apatičme poglede, tako danes vodimo Slovenijo nevolilci. Nobenega upanja ni več, nič ne boli, samo čas še brez veze teče, popolnoma vseeno je, če bi nas ta hip vse pobili ali razveljavili vse fašistične postopke in dali vse nazaj, nobene razlike ni.

  • avtohtoni neandartalec

   Potem demokracije v Sloveniji preprosto ni, kot ugotavljamo že dlje časa.
   Sploh se ne pogovarjamo več o realnosti, zato se zdijo volilcem vsi isti.

 • avtohtoni neandartalec

  Zaman s trudite, SDS ali neka druga navidezno desna opcija lahko pri nas zmaga damo na en in edini način, če se bodo neposredni nasledniki komunistov spet odločili za čistko in bodo rabili nekoga, ki bo za njih uvajal brutalne, represivne in antirevolucionarne reforme, ki seveda niso popularne in so za večino poštenih ljudi zelo škodljive, če jih bodo rabili, da spet ustvarijo razlog za absurdno zadolževanje, ne onstaja drugačna možnost in osehno menim, da je to tudi edini smisel opozicije, ki si deli koščke kanibalskega in nekrofilskega plena ter imajo zato vsaj nekaj privilegijev.
  Poslušajte dnevno politiko, poglejte nenazadnje sami sebe, a se vam zdi, da komentiramo stvari, ki se nam osebno dogajajo v vsakdanjem življenju, a sploh kdo omenja pravo realnost? Kakšne kaplice resnice se včasih pokažejo tu pa tam, ampak se takoj najdejo diverzanti ter jih popačijo, zatrejo, spremenijo v nekaj drugega, kar se ne da razumeti in smiselno debatirati, takoj jih zamenjajo neki neumni stereotipi, izmišjeni klišeji in nelogične prispodobe, ki nimajo veze z realnostjo, ki jo živimo.

  • Osti jarej

   ..točno…ampak tile tukaj ne štekajo,da jim bo janko še tazadnje gate z riti potegnil…četudi usrane….

   • avtohtoni neandartalec

    Saj jim bo druge dal, bodo vzeli pa iz EU sredstev za migrante.

    • Osti jarej

     ….nč ne…bo tko,kakor bo angela rekla,,,če pa nje ne bo več ,bo kakšen drug komando dal

     • avtohtoni neandartalec

      Slovenske izvoznike lahko zamenja katera koli druga država na balkanu, sploh pa recimo kakšna Turčija.

 • Unikatna

  Saj smo vedeli, da predčasnih volitev ne bo! Mnogi bi izgubili tisto kar imajo – stolčke in visoke plače!!

  • avtohtoni neandartalec

   A so jih že kdaj, pod katero koli vlado?

 • radames

  “Kljub pregovarjanju SMC…”
  Prigovarjati ali prEgovarjati? V tem kontekstu zapisa ste najbrž mislili “prigovarjanju”.
  Če pa gre za pregovarjanje, pomeni nekaj v smislu razprtij.
  Saj bo! Sčasoma se bodo tudi novinarji navadili slovenščine.

 • Osti jarej

  ..pazi!!!…zdaj ima govor ddr. modeldolfe…..

 • Slovenec 33

  Veste ljudje, da nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštuejo nobenih etičnih in morlanih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  V tej zgodbi je JJ samo rdeča cunja s katero mahajo, da se preusmeri pozornost, dejansko pa gre za ropanje, ropanje in še ropanje slovenskega materialnega potenciala, ki ga lahko nekaznovano plenijo, ker jim dajejo podporo vse veje oblasti (vlada, parlament, sodstvo, mainstream mediji in usmerjeno izobraževanje pod vodstvom fdvizma).

  • ogledalo

   Ropanje se je začelo s krediti tajkunom F21. Pravzaprav že prej, s prodajo orožja.