[Video] Predsednik Strateškega sveta za digitalizacijo Andrijanič: Današnja tehnološka tekma je globalna in neizprosna, kar pomeni, da ne prizanaša neodločnim in počasnim!

Foto: Nova24TV

Slovenija je konec prejšnjega tedna dobila prvi strateški svet za digitalizacijo, ki ga sestavlja več kot 30 vodilnih strokovnjakov na številnih področjih, povezanih z digitalnimi tehnologijami. Za začetek imajo nalogo, da v roku petih mesecev za predsednika vlade pripravijo okvirni predlog sistemskih potrebnih sprememb za pospešitev digitalizacije slovenskega gospodarstva, javnega sektorja in državne uprave. Gosto oddaje Tema dneva je bil predsednik sveta Mark Boris Andrijanič, ki je med drugim povedal, da moramo moramo v Sloveniji ustvariti okolje, ki ne samo, da mladih ne bo preganjalo v tujino, pač pa jih bo vabilo nazaj, da bodo lahko tu izkoriščali svoje talente.

Mark Boris Andrijanič, vodja javnih zadev v srednji in vzhodni Evropi pri Uberju v Varšavi je dejal, da je ponosen, da so v skupino prišli z vseh vetrov – v strateškem svetu je namreč zares pisana druščina, in pojasnil da so skupaj stopili zato, ker je nujno nekaj narediti. Slovenija zaostaja na področju digitalizacije za najuspešnejšimi državami v Evropi, s tem da že sama Evropa zaostaja za Združenimi državami, poleg tega pa tudi že za Kitajsko. “Današnja tehnološka tekma je globalna in neizprosna, kar pomeni, da ne prizanaša neodločnim in počasnim,” je poudaril Andrijanič v oddaji Tema dneva. Glede članov je pojasnil, da so uspeli pritegniti nekaj najbolj prodornih inovatorjev, raziskovalcev in podjetnikov, ki pišejo globalne zgodbe ter da so želeli poudariti glas gospodarstva in podjetništva, torej ljudi, ki se vsak dan srečujejo z včasih precej nepotrebnimi izzivi.

[/color-box]

Slovenija je danes premalo digitalna in premalo moderna, po glavnih indikatorjih zaostajamo oziroma se uvrščamo nekje v povprečje v EU, pri čemer so najbolj razvite države, nekatere tudi v naši soseščini, daleč pred nami. Digitalizacija ni sama sebi namen, je sredstvo, s katerim lahko zagotovimo boljše plače in pa višje pokojnine. Andrijanič je poudaril, da moramo končno zavihati rokave in začeti delati na tem, obenem pa poudaril, da je bilo veliko dobrega že narejenega in da bodo poskusili biti nekakšen pospeševalnik dobrih in čim bolj konkretnih predlogov, ki so že bili izoblikovani v kakšnih drugih krogih, poleg tega pa bodo skušali dodati tudi kakšnega svojega.

Gre za digitalizacijo na številnih področjih, začenši z digitalno upravo, zdravstvom, šolstvom in jasno tudi gospodarstvom, če sem konkreten, super bi bilo, če bi imeli v Sloveniji mobilno aplikacijo, preko katere bi državljani lahko dostopali do storitev javnega sektorja. Bilo bi super, če bi uspeli povezati in združiti baze javnih podatkov, tako da nam ne bi bilo treba izpolnjevati vsakič istih obrazcev. Skrajni čas je tudi, da postane informatika obvezen predmet v osnovnih in srednjih šolah – to je nekaj, kar pozna praktično že vsa Evropa, nujno pa je tudi povečati vpis na študij računalništva in informatike, če gledamo dva koraka naprej, je pa prav, da si zadamo ambiciozne cilje – eden izmed teh je lahko tudi postavitev enega izmed vodilnih evropskih centrov umetne inteligence,” je Andrijanič naštel, kaj vse je v načrtu strateškega sveta za digitalizacijo.

Izjemnega pomena je digitalno opismenjevanje starejših generacij
Izjemnega pomena pa je tudi opismenjevanje starejših generacij, ne za njih, ampak tudi za uspeh digitalizacije v celotni družbi. Pandemija je pokazala, da nam tehnologija lahko olajša marsikatere stike in komunikacijo. Digitalizacija je torej danes nujnost pa tudi priložnost, da so naša življenja lažja in prijaznejša. “Starejše generacije so nujen del tega napora za doseganje sprememb,” je opozoril Andrijanič. Pomembno je tudi ustvariti prijazno podjetniško okolje, potem se bodo lažje razvijala tako domača podjetja, kot tudi tuja. Pri tem je pomembno, da nam uspe pritegniti prvo tujo investicijo, da lahko tukaj odpremo razvojni center kakšnega velikega tehnološkega podjetja, ki bi služil kot kakšen referenčni center  oziroma referenčna investicija. Potem bi bilo lažje pridobiti tudi vse nadaljnje investicije. Moramo ustvariti okolje, ki ne samo, da mladih ne bo preganjalo v tujino, pač pa nas bo vabilo nazaj, da bomo lahko tu izkoriščali svoje talente.

Foto: Nova24TV

Voditelj oddaje Luka Svetina je spomnil še, da je bil Andrijanič v zadnjem času na tnalu osrednjih medijev, saj je bil prihod Uberja v Sloveniji deležen precejšnjega odpora taksistov, Andrijanič pa je nekako lobist Uberja v vzhodni Evropi. Zanimalo  ga je, ali gre lahko tu za navzkrižje interesov. Nikakor ne, se je glasil odgovor,  saj je na vladni ravni bil ta zakon sprejet že decembra lani – na vladno proceduro torej niti teoretično ni mogel vplivati strateški svet, ki je bil ustanovljen šele pred nekaj dnevi. “Uber danes ni več prihodnost ampak je del preteklosti. Danes se pogovarjamo o umetni inteligenci, danes se pogovarjamo o kibernetski varnosti. Uber in podobne platforme so nekaj, kar že desetletja uporablja praktično ves svet, z izjemo Slovenije. Digitalizacija mora biti nacionalni interes in stvar širšega političnega konsenza, se prav daleč ne bomo premaknili,” je pojasnil Andrijanič

Sara Bertoncelj