fbpx

[Video] Predsedniki Levice, LMŠ, SAB in SNS bojkotirali domoljubno proslavo ob dnevu državnosti!

Predsedniki LMŠ, SAB, Levice in SNS bojkotirali domoljubno proslavo ob dnevu državnosti (foto: STA)

Državna proslava ob dnevu državnosti je bila tokrat drugačna, bila je domoljubna, spravljiva in je poudarjala naš boj za samostojno državo leta 1991. Tokrat ni bilo grotesknih norčevanj iz Slovenije in Slovencev kot na preteklih proslavah, pač pa se je pela slovenska pesem, kjer se je govoril slovenski jezik. Predstavniki leve politične opcije niso mogli skriti svojega razočaranja nad proslavo, ki ni bila čaščenje prejšnjega sistema.

Predstavniki levih strank, ki so se udeležili proslave, so bili mnenja, da jim bo nekdo nekaj ukradel. Vsi so poudarjali, da ne bodo dovolili, da bi jim kdo ukradel proslavo. Milan Kučan je predvečer dneva državnosti opisal: “Z občutki, da so rojstni dnevi te države različni in ta je prav poseben,” predsednica Socialnih Demokratov Tanja Fajon pa je imela občutek, da ji je nekdo ukradel proslavo, ki pravi: “Ne želim, da bi nam kdo ukradel proslavo.” V stranki SAB pa si očitno želijo enotnosti, saj Maša Kociper pravi: “V stranki SAB ne pristajamo na te delitve, na leve in desne in si ne pustimo vzeti te proslave.”

Fajonovi se zdi, da si lahko ona in njena stranka lastijo državo in tudi proslavo. Prav tako je zamešala Jugoslavijo in Slovenijo, dejala je namreč, da so borci osamosvajali našo državo in jih je Janša izgnal iz države, nakar je še navrgla: “Žal mi je, da smo prišli v situacijo, ko je narod tako razdeljen, ampak to je tudi krivda tudi te vlade, ki je izključila praporščake in veterane, borce iz te države.”

Vsi politiki levih strank so govorili, da narod ni bil nikoli razdeljen kot sedaj, a to je laž, meni poslanec SDS Branko Grims: “Tukaj ne gre za razdeljenost med narodom, to se umetno spodbuja, spodbujajo to nekateri politični voditelji, nekateri masovni mediji in zaradi tega te stvari tudi odmevajo. To dejansko vpliva, ljudje gredo daleč, predaleč in vidimo, kaj se po svetu dogaja in jaz samo upam, da se kaj takega v Sloveniji ne bo zgodilo.”

Foto: posnetek zaslona

Nekateri politiki so bili pripravljeni za svoje osebne zamere iti celo tako daleč, da se proslave niso hoteli udeležiti. Med njimi Zmago Jelinčič, Alenka Bratušek in Marjan Šarec, kaj takšna ignoranca predstavlja, sta lepo povzela minister za kulturo Vasko Simoniti in prvi zunanji minister Slovenije, Dimitrij Rupel. Simoniti obrazloži: “To je stvar neke elementarne kulture, treba se je zavedati, kaj ta državni praznik pomeni, kaj je slovenska država in z njo se na tak način igrati, je malo neprimerno.” Rupel pa pojasni: “Jaz mislim, da ne pričakujete, da se bom jaz solidariziral s komerkoli in bojkotiral tole proslavo, ta proslava mora biti in zasluži vse spoštovanje.” Tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zelo jasno povedal, da mu nekaj nesprejemljivih potez drugih ne bo pokvarilo čudovitega praznika.

Osrednja državna slovesnost ob dnevu državnosti. (Foto: STA)

Proslava je minila v res prijetnem vzdušju, pele so se slovenske pesmi, spominjalo se je usodnih dogodkov izpred 29 let, deklamiralo se je slovensko poezijo, da je bila to najboljša proslava, pa sploh edina proslava v zadnjih letih, so se strinjali tudi udeleženci proslave. “Proslava je bila lepa, jaz mislim, da smo bili vsi zadovoljni. Bilo pa je veliko tistega, kar smo pogrešali na mnogih prireditvah prej, se pravi domoljubja, tistega, kar iščemo v Sloveniji, lepote, povezovanja in dobrih ljudi,” še dodaja Grims. Jožef Horvat poslanec Nove Slovenije še pravi: “Jaz imam rad takšne državne proslave, kjer program razumem in meni je srce zaigralo, ko sem poslušal te glasbene točke, ta bogata besedila in všeč mi je bila.”

Osrednja državna slovesnost ob dnevu državnosti. (Foto: STA)

“To je bila proslava, s katere greš z veselim srcem, kar se ti mora na proslavi zgoditi, zlasti če praznuješ rojstvo države, bila so povedana prava sporočila, v pravem duhu, z domovinskim čutom, z ljubeznijo do Slovenije in meni je bilo lepo,” se strinja tudi Lojze Peterle. “Meni, ki mi je zelo všeč taka domoljubna glasba, domoljuben pristop se je meni zdela lepa celotna prireditev,” pravi tudi predsednik SLS Janez Podobnik.

Osrednja državna slovesnost ob dnevu državnosti. (Foto: STA)

Peterle je celo dejal, da v preteklosti sploh nismo imeli proslav, ampak predstave, s katerih je odhajal več ali manj žalosten. “Jaz sem dvakrat z državnih proslav odšel, ker sem postajal žalosten, ker ni bilo sporočila, ali je bilo sporočilo mimo. Mi smo imeli večkrat predstave, ki so bile same po sebi dobre, nismo pa imeli proslav, to kar smo doživeli danes, je bila proslava.” Proslava je zaradi okrepljenega varovanja potekala relativno mirno, zmotilo jo je le vpitje po megafonu privilegiranega raperja Zlatka, prav tako pa so pripadniki Antife poskušali po Vegovi vdreti na proslavo, a jim je to preprečila policija.

Foto: STA

Na začetku proslave je navzoče pričakal dež, poslanec Horvat pravi, da je šlo za pravi blagoslov. “Jaz sem drugače videl, z neba je prišel blagoslov, to so bile solze, to je bil blagoslov za ta narod, za to državo, za našo domovino.” Proslava je združila Slovence pred ekrani in dala vedeti, da bo Slovenija spet vstala kot feniks, v naših srcih še bijeta domoljubje in ponos in letošnja proslava je bila prva po mnogih letih, ki se iz Slovencev ni norčevala in dala vedeti, da je ta košček sveta naš in da smo lahko na svoj jezik, na svojo kulturo in svojo domovino več kot ponosni, Živela Slovenija!

Povzeto po Nova24TV

Sara Kovač