fbpx

[Video] Psihoanalitik Vodeb analiziral Stevanovića: “Trka na emocije in kuje načrte, kako bo prišel h koritu – za vsako ceno”

Zoran Stevanović (Foto: FB)

Kakšne neumnosti govori ta Zoran Stevanović, zato da bi bil všečen. Trka na emocije, na čustva naroda,” je dejal Roman Vodeb in dodal, da mu narod celo še nasede. Poudaril je, da ta človek ne sme več smetiti po naši državi, ob tem pa pripomnil, da niti ni bilo primerno, da se je prišel pokazat nekdanji predsednik Milan Kučan s kolesarsko masko. Glede na svojo moč bi moral namreč pozvati k sodelovanju z vlado, ki se trudi zajeziti epidemijo. “Brez logotipa Resni.ca ni protestov, on samo kuje načrte, kako bo prišel h koritu, razvajenci ga pa podpirajo, ker všečno govori,” je Stevanovića še ocenil Vodeb, ki se sicer ukvarja s psihoanalitiko.

Roman Vodeb je poudaril, da je na  strani zdravnikov, ki so kakih trideset let študirali epidemiologiji, imunologijo. Na strani zdravnikov, ki se pač spoznajo na viruse, en pa razni zobozdravniki, internisti, zdravniki, kot so Matjaž Figelj – spomnimo, to je zdravnik, ki je javno nasprotoval ukrepom, covid-19 enačil z gripo, če bi bilo po njegovo, pa bi tudi domove za starejše med epidemijo puščal odprte. Zanj Vodeb meni, da je apriorni disident, razlog za to pa je pojasnil že pred časom. “Jaz poslušam tiste ljudi, ki so v našem sistemu, ki smo ga zastavili oz. po celem svetu se je nek sistem vzpostavil, kjer se najbolj sposobni ljudje odločajo za težke poklice. In biti zdravnik, narediti medicinsko fakulteto ni enostavno,” je Vodebovo mnenje, dodal pa je še, da ne moreš iz neke triletne gumarske šole – to ima očitno končano Anica Bidar – priti na medicinsko fakulteto in biti konkurenčen. “Ali naj poslušam šarlatane, ki se v objemu nevednosti poglabljajo v viruse,” se je retorično spraševal Vodeb.

Zoran Stevanović s svojo stranko Resni.ca je po Vodebovem mnenju eklatanten primer komolčarja, ki ne more brez časti in slave in predvsem zato rine v politiko  – rad bi prišel h koritu moči in oblasti. Glede na to, kaj vse si zadnje čase privošči Stevanović, je Vodeb prepričan, da se mora razviti kritična beseda. Pred časom smo imeli v Sloveniji skupino intelektualcev, ki so se podpisovali pod peticijo, da Janez Janša ne bi bil predsednik vlade, in to v težkih časih, ko je bila hujša kriza z epidemijo. Kljub temu so si želeli predčasnih volitev, češ da Janša ni legitimen. “Janša se je legitimno vzpostavil, Marjan Šarec je skočil iz letala,” je spomnil Vodeb in podkrepil z dejstvom, da v tem času tudi predsedujemo Svetu EU.  Poleg epidemije je tudi to razlog, da ni primeren čas za predčasne volitve. “Kdorkoli je sedaj predsednik vlade, ga je treba spoštovati, on ne bo zanalašč vladal slabo. Njegov pogled na vladanje je tak, kot pač je, ve pa se, da so konservativne vlade učinkovitejše pri vladanju v krizah – to so vedeli že sto let nazaj,” je izpostavil. Vodeb je prepričan, da v teh časih najbolj potrebujemo red. Že lani je celo dejal, da rabimo diktaturo, saj se zaveda, kaj pomeni načelo ugodja. Zdaj ni čas za nebrzdano svobodo, treba se je držati pravil oz. ukrepov, da zajezimo to krizo. Za to je potreben razum, ki nam ga daje tudi medicinska stroka in seveda moralna razsodnost. Kje so sedaj intelektualci, da utišajo Stevanovića?

Stevanović bi rad prišel na oblast za vsako ceno
Treba je paziti na zdravje, na to, da naši starostniki ne bodo množično umirali. Množičnih okužb tudi naš zdravstveni sistem ne bo prenesel, medicinskemu osebju se bo zmešalo. Zmešalo pa se bo tudi policajem, če bodo kar naprej nekaj protesti. Protestnike, ki bi radi imeli svobodo, dihanje, življenje brez ukrepov, je Vodeb  primerjal z nogometno ekipo, ki je doživela letalsko nesrečo. Ostali so ujeti med gorami, v zimskih razmerah. Ljudje so sčasoma začeli umirati in preživeli so bili v dilemi, ali naj se za svoje preživetje hranijo z mrliči. Do trenutka, ko ni šlo več drugače. Po Vodebovem mnenju  mi še nismo v tem trenutku, ko bi morali jesti mrliče, zato se je treba držati ukrepov. Tudi nekdo, ki ima raka, lahko zaradi covida umre v enem tednu, sicer pa morda živi še nadaljnjih deset ali dvajset let. To je logika, po kateri se ravnajo medicinci, ostali pa jih moramo poslušati – ker imamo nadjaz, moralno razsodnost, imamo vest. Stevanović pa naštetega nima, na oblast bi rad prišel za vsako ceno. Vodeb meni, da gre za patološkega narcisa, ki ga mora sistem umiriti. Zato ker trka na čustva ljudi, ker podpihuje ovce, ki bi samo uživale in imele svobodo. Skozi mainstream medije se protestnikom ne da dopovedati nič –  mainstream medijev, ki bi bili lojalni vladi, namreč nimamo, je še pripomnil Vodeb.

Foto: Zajetje zaslona

Na eni strani imamo leve anarhiste, petkove protestnike, potem imam “too much motence”, na drugi strani so desni radikali, domoljubi. Potem pa so še tisti v sredini, ki sploh nimajo političnega kompasa – kot je bil na primer Andrej Šiško. Varda, Troha, to je verska sekta. Stevanović je pa isti, ni ne levi ne desni, je ranjena duša, ki hoče za vsako ceno h koritu moči in oblasti. “In zdaj zna s fintami premamiti ovce. Ovce bi pa rade uživale, jedle mrliče, občutka, kaj je moralno prav, pa ti protestniki nimajo. In Stevanović apelira ravno na tiste, ki premalo razmišljajo, ki bi uživali, ki so na robu živčnega zloma – ni jim pa jasno, da bo toliko in toliko ljudi umrlo, zdravstveni sistem pa bo kolabiral. Edina resnica, ki jo ima Stevanović, je tista patološka, v njegovi glavi,” je še mnenja Vodeb.

V času epidemije rabimo red, ne pa anarhije, protestov in predčasnih volitev
Ne delamo po diktatu Janše, delamo po diktatu NIJZ-ja, ki je na zvezi z vsemi NIJZ-ji po Evropi. Tam so znanstveniki in znanstvenike, ki jih moramo poslušati. A tudi norci so ljudje in trenutno imamo dvajset ali  trideset odstotkov norcev, je mnenja Vodeb. Tisti, ki se niso cepili, tisti, ki bi razpustili vse ukrepe, ki se ne držijo PCT pogojev – to so nebrzdani uživači plus neki norci, verske sekte. Če bi bile jutri volitve, bi lahko ti ljudje celo prišli v parlament, če se ne bodo med seboj pobili. V skupini patoloških narcisov je namreč vsak prepričan, da mora biti na vrhu zgolj on. “Red rabimo Zoran, red,” je Vodeb pozval Stevanovića. Ne rabimo anarhije, protestov in predčasnih volitev. Če nismo zadovoljni s političnimi strankami, ki v parlamentu zastopajo naše interese, se počaka na volitve in se pač izbere druge. Ne gre pa se z molotovkami nad parlament – to namreč delajo anarhisti brez vesti. Prav tako ni prav, da se z neupoštevanjem ukrepov skuša rušiti Janševo vlado. “Zdaj ni čas za sesuvanje vlade,” je še enkrat poudaril Vodeb.

Sara Bertoncelj