fbpx

[VIDEO] SDS: Ne želimo iskati krivcev, rabimo pa rešitve

Foto: STA

Zaradi zaključevanja roka predbolonjskega študija se številni študentje in profesorji soočajo z več težavami. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so se v SDS odločili za sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino glede problematike zaključevanja predbolonjskih študijskih programov.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je uvodoma pojasnila, da se na poslanke in poslance vse pogosteje obračajo študentje in zaposleni na fakultetah – bodisi profesorji bodisi asistenti – z navedbami, da prihaja zaradi zaključevanja roka, ki je bil določen z zakonom leta 2004 v zvezi s predbolonjskim študijem, do velikih težav. “V ta namen smo podali tudi predlog za sklic nujne seje pristojnega odbora, za katero upamo, da bo sklicana čim prej,” je upanje izrazila poslanka Bah Žibertova.

Ne želijo iskati krivcev, temveč rešitve
Ob tem je dejala, da ne želijo iskati krivcev za nastalo situacijo, temveč želijo poiskati boljše rešitve in tako enim kot drugim pomagati iz nastale situacije, ter poudarila, da se letos izteka rok za dokončanje študija po programih, ki so veljali pred bolonjskim sistemom izobraževanja.

Ministrstvo priznava, da je na tem področju veliko težav
“Na majski seji sem v ustnem poslanskem vprašanju ministrico o tej temi tudi povprašala, in sicer me je zanimalo, kakšno je njeno videnje in kako namerava ministrstvo ravnati glede na to, da v zvezi s tem prihaja do zapletov,” je še pojasnila poslanka. Ministrica je takrat priznala, da je na tem področju kar veliko vprašanj, dilem in težav, a obenem poudarila, da o podaljšanju roka ne razmišljajo.

Mentorji ne morejo zagotoviti, da bodo študentje pravočasno zaključili študij
“Problemov je torej več. Predvsem je problematično, da se zatika pri tistih, ki so v roku, ki so jih posamezne fakultete določile, oddali svoje naloge, sedaj pa dobivajo odgovore mentorjev, da zaradi prenatrpanosti, zaradi številnih podobnih primerov ne bodo obravnavani. Skratka, fakulteta je določila posamezen rok za oddajo nalog, nekatere naloge so v drugem in tretjem branju, sedaj pa kandidati od mentorjev dobivajo odgovore, da so preobremenjeni in da ne morejo več zagotavljati, da bodo lahko zaključili študij do omenjenega roka,” je nekatere od problemov naštela poslanka.

SDS pričakuje razpravo
V SDS torej želijo, da se o vsem tem opravi razprava ter da se preuči, kakšni so načini, s katerimi bi se lahko pomagalo tistim študentom, ki so tik pred diplomiranjem in jim, če v predpisanem roku študija ne bodo uspeli zaključiti, lahko propadejo vse doslej opravljene študijske obveznosti. Ob tem je poslanka še dodala, da je za te študente dodaten problem v tem, ker se nekateri programi ne razpisujejo več ali pa bi se morali ponovno vpisati, in to po bolonjskem sistemu, pri čemer bi morali ponovno zbrati finančna sredstva za vpis, nekateri pa bi morali opravljati tudi vrsto diferencialnih izpitov, kljub temu da jim je za zaključek študija ostal zgolj zagovor diplomskega dela.

N. K.