[VIDEO] SDS predlaga preiskovalno komisijo o odgovornosti Kučana in drugih

Poslanec Žan Mahnič (Foto: Nova24tv)

Poslanec SDS Žan Mahnič je na novinarski konferenci spregovoril o zahtevi za sklic nujne seje odbora za obrambo, na kateri bi obravnavali odgovornost predsednika predsedstva Republike Slovenije Milana Kučana in drugih pri razoroževanju Teritorialne obrambe leta 1990.  V ta namen bi ustanovili tudi preiskovalno komisijo. 

Potem ko so bile v Sloveniji izvedene prve večstrankarske volitve in je Demosova vlada prevzela oblast, je bilo jasno, da bo Demos naredil vse, da bi izpeljal svojo glavno točko programa – osamosvojitev Slovenije, je pojasnil Žan Mahnič. “V dneh od 15. do 19. maja 1990 pa je potekala razorožitev takratne Teritorialne obrambe (TO), ki se je zgodila zato, da Slovenke in Slovenci ne bi mogli z orožjem zavarovati te odločitve, v kolikor bi prišlo do uresničitve te točke Demosovega programa, ki je bila izglasovana na plebiscitu,” je dodal poslanec SDS .

Predsedstvo ni preklicalo ukaza o razoroževanju TO
Poslanec Mahnič je izpostavil, da je Slovenija v letu 1990 razpolagala z orožjem za 100.000 ljudi, po celi Sloveniji pa je bilo po ukazu odvzetega 80 % orožja Teritorialne obrambe. “Takratno predsedstvo glede na to, da ni bilo vlade, ni storilo nič, da bi preklicalo ukaz o razoroževanju TO, za kar bi moral poskrbet takratni predsednik predsedstva Milan Kučan, ki se je kasneje sprenevedal, da za to ni vedel,” je pojasnil.

Zavlačevanje in sprenevedanje
Dodal je, da “dokumenti, ki obstajajo in bodo tudi priloženi zahtevi za sklic seje, jasno dokazujejo, da so vsi občinski štabi predsedstvo in predsednika Kučana obveščali že od 15. maja 1990 naprej, da poteka razoroževanje TO in da je bil Kučan z ukazom generala Hočevarja o razorožitvi 15. maja tudi seznanjen.” Mahnič je ob tem tudi povedal, da Kučan kljub vedenju “ni preklical ukaza o razorožitvi niti ni naročil občinskim štabom, naj orožja ne predajo, vse dokler ni 17. maja dolžnosti prevzela Demosova vlada. Ko so častniki TO z vseh strani pritiskali na predsedstvo z zahtevami, da se razoroževanje zaustavi, se je to zgodilo 18. maja, pa še to na način, da se je s tem zavlačevalo,” je pojasnil poslanec SDS.

Odreditev komisije lahko zahteva 30 poslank in poslancev
Odreditev preiskovalne komisije lahko zahteva 30 poslank in poslancev, kar pomeni, da se v takšnem primeru komisija mora ustanoviti, lahko pa se ustanovitev komisije predlaga tudi kot točka dnevnega reda na seji Državnega zbora, o čemer ta potem glasuje.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je Kučana sicer že ovadilo zaradi veleizdaje. V ovadbi mu očitajo, da je kot predsednik predsedstva maja 1990 zagrešil veleizdajo, sabotažo in pomoč pri njej, ker ni preprečil razorožitve TO.

N. K.

 • MEFISTO

  Tema za tarantela in enakostranični trikotnik,ki se bosta iz obupa metala na žnable.

  • stajerc5

   Sicer ne vem kako se bo zadeva koncala, vem pa samo, da bom cel cas “cirkusa” neizmerno uzival!

   • macon

    Končala se bo še z dodatno razgalitvijo našega pravosodja, ki bo delalo oslovske prevale, da bo zaščitilo kučana. Vse to je treba posredovati ven v EU, da bodo razumeli s kako zavratnim kriminalnim levim režimom imajo opravka.

  • tarantela

   Oh, zares se veselim, ko bo edini rezultat te preiskovalne komisije nekaj kozlovskih bobkov. Pa kaj bi Ti pravila…

 • radames

  Kučan, da bi bil kaj kriv? Ne ga srat! On je EDINI, ki nas je osamosvojil!
  (Po shemi, da je bil tito edini zmagovalec 2. svetovne vojne. Tako namreč pri nas še mnogi mislijo.)

  • resnicaboli

   Verjetno že tovarišice v vrtcu pravijo takšne pravljice pa tovarišice v šoli…… nekaj se pa prime.

 • Kučko pod pručko

  Kučanu ni več pomoči
  ——————————

  Kdor je videl Kučanovo poklapano kreaturo na petkovi proslavi v počastitev Državnosti, mu je vse kristalno jasno, zato preiskovalne komisije niti ne rabimo. Skrivenčen od bremena, ki si ga je s svojim dvojnim veleizdajstvom nakopal, se zaveda, za kako velikega veleizdajalca ga imamo Slovenci. Njegov potuhnjeni pogled je povedal vse, prav tako povešene rame in roki, uprti na bingljajoče noge, ki skoraj niso dosegle tal. Ubogo revše je dajalo vtis, da se počuti kot najbolj beden človek na svetu. In res je bil tak.

  Kučan se še kako zaveda, da je njegovim murgelskim trobilom odklenjkalo in da je iz dneva v dan več Slovencev, ki ga prezira. Njemu ni več pomoči in ni daleč dan, ko ga bodo odpisali tudi njegovi najožji sodelavci. Ko pride do potopa, pričnejo podgane bežati z ladje in tako se bodo od potuhnjenca oddaljili tudi tisti, ki so z njegovo pomočjo dolga leta zastonj jedli z bogato obložene mize, polne nakradenih dobrot. Ker vse to ve, je v znak glancanja njegove s patino prekrite podobe vključil ves svoj medijsko-propagandni stroj, ki pa mu v končni fazi ne bo koristil. Kot tudi ne sto Repetov in še kakšen za povrh!!!

 • garfi

  Dobro. Zakaj nebi jugokomunajzarjem vrnili kar počno Slovencem že 25 let

 • samsara

  No NSi, pokažite se.
  Milka lahko spotoma kaj pove o afriški natalitiei in revščini…

 • resnicaboli

  Zadnji čas dokler je še živ.

 • Caetano

  Včeraj sem govoril z enim pristašem NSI in mi je rekel, da je po njegovem Janša in njegov krog vodilnih privržencev kriv, da je prišlo do preloma med pomladnimi strankami. Podprl, da je Primca in Kanglerja in tako škodoval NSI in SLS. Sem mu odgovoril, da je že možno, da ima tudi SDS kdaj slabo strategijo, ampak da po mojem bi se morali drugače dogovoriti za sodelovanje. Ali ni celo Marjan Podobnik rekel Zidanšku, da bi se morali pogovoriti s Kanglerjem?

  In pa kar je najbolj pomembno sem poudaril, da se ne sme iti podpirati Kučana, za maščevanje Janši in SDS. To je pa čez rob, politika je eno, podpiranje in ščitenje udbašev in kolaborantov z JLA pa nekaj drugega!!

 • sodnikisozločinci

  Upam, da bo Janša zavrnil srečanje z narodnima izdajalcema in multikulturnima fašistoma Pahorjem in Cerarjem,

  • domovina mili dom

   G. Janša naj sprejme povabilo, vendar pod pogojem, da se mu v državnem zboru opravičijo Brglez, Cerar, vsi poslanci, vsak posamezno, za manipulativno proceduro prenehanja poslanskega mandata.

  • Vera

   Cerar je pravkar v TV dnevniku dal izjavo, da Janše na srečanju ne rabi . Narod slovenski pa misli, da bi se morali vsi skupaj usesti in se pošteno pogovoriti , kako naprej , saj Cerar tega ni zmožen sam ! Še vzvišen upa nastopati , sram ga je lahko tega Cerarja .

 • črnaovca

  Še ena preiskovalna komisija namenjena samo temu da jih bo nekaj dodatno zaslužilo. Značilno je da to predlaga SDS katere člani morajo del svojih dohodkov odvajati stranki in vse te na njihov predlog ustanovljene komisije imajo edini cilj prinašati denar stranki. Ugotovitve so postranska stvar

 • domovina mili dom

  Poizkusit je treba, vendar bo uspeh jalov. Eden bo postal dementen, komunisti pa imajo večino.

 • Jovo Jamnica

  Žan Mahnič je za mene “ad acta”. Žan Mahnič je manjkal na glasovanju v poslanski skupini SDS, katera je vložila interpelacijo proti ministrici Anji Kopač Mrakovi. Žan Mahnič je ta zdrs ali nečednost, skrival pred javnostjo. Žan Mahnič je neverodostojen!

  • Olga

   Še kako je verodostojen!

   • Jovo Jamnica

    Za mene ne, za druge pa me ne briga…

 • tarantela

  Ustvarjalno! Če bojo še globje brskali in kopali se zna zgoditi, da bodo našli vse zaklade rimskega imperija. Pa bomo rešeni pufov in bomo živeli v blagostanju na veke vekov. Amen!

  • Peter

   Res, ustvarjalno. Saj, kadar desni predlagajo kaj ustvarjalnega, ste tudi proti. Lahko bi človek še celo pomislil, da ste proti vsemu, kar predlaga desnica, no.

  • Peter

   25 let smo ob vsaki priložnosti poslušali obtožbe o preprodajanju porožja, nekaj manj o klinikah v Avstraliji, parcelah v trenti, audijih, plačilih, ki so jih vplačevale sestrične… pa tarantelce nisem enkrat bral, da bi pi…ila, da to ni ustvarjalno.
   Čudno, no.

   • tarantela

    Pismo, če to, da bomo živeli v blagostanju, ni ustvarjalno, pa sploh ni treba, da govorite o demokraciji.

 • Kučko pod pručko

  LAGANJE ni sprenevedanje
  ————————————–

  SDS poslanec Žan Mahnič je bil izredno uvideven do veleizdajalca Kučana, ko je govoril o njegovem sprenevedanju. Tako kot vsi demokratični Slovenci tudi on še kako dobro ve, da se je Kučan na debelo lagal in da se tistemu sprenevedanju v resnici reče LAGANJE!!!

 • Jovo Jamnica

  Milan Kučan je človek, ki ve največ od vseh, kaj je res in kaj ni res. Milanu Kučanu je najlažje prilepiti sodbo, da laže. Ker pa nas prepričujejo, da živimo v kakor pravni državi, pomeni, da je nujno laž tudi dokazati pred roko pravice.

 • macon

  kučana naj pokličejo kot pričo, da bo njegovo laganje sodno pregonljivo, ne kot zaslišanca, da bi imel pravno pravico lagati. To napako so že naredili v preteklosti.

 • Olga

  Pred preiskovalno komisijo ponavadi postanejo vsi bebavi! Bomo videli, kako se bo odrezal Plavi, saj na soočenje na Nova 24 TV ni mogel priti!

  • Jovo Jamnica

   In kakšen je izplen tega, da ga ni bilo na soočenje???

   • Olga

    Videli smo, da je obično usrane!

    • Jovo Jamnica

     To sem jaz vedel že mnogo prej. Takrat sem tudi napisal, da soočenja služijo predvsem pozitivni promociji. Ni ga človeka, ki bi šel na javno soočenje zaradi tega, da bi mu popularnost upadla.

  • Novakec1

   Edino pravilno da jim je dal košarco..

 • xtc

  kAKŠNA komisija:
  NorvežANI so s Quislingom & co rešili brez komisije:

 • Janez

  Saj!
  Ni le vloga Kučana nejasna !
  Na tisoče člavov ZK?
  Kaj so pa počeli oni ? Npr. preds. B. Pahor ?
  Tudi za vse znane ex KP, ZK t.i. “sistemčke” ?
  Je ali ni jasno kaj so med napadom JLA na Slovenijo !?
  Mislim na vse nad 45 let stare sedanje člane SD, SMC, DESUS, DESUSA, ZL ! L.r. JANEZ KOMENDA
  In njih podpornike seveda !

 • Krtača17

  Kaj v sds nimajo več nobenega drugega programa kot zalezovanje tamalga? Kaj pa prihodnost? Ni pomembna?

  • Bettyliza

   Pa to je prihodnost. Kam si “zalutala” ?

 • Danes sem spet prebral neke levaške neumnosti, čisto so adijo

  Generalni državni tožilec
  prof. dr. Zvonko Fišer
  Vrhovno državno tožilstvo RS
  Trg OF 13, 1000 Ljubljana
  [email protected]

  Datum: 26.6.2016

  Spoštovani Generalni državni tožilec,
  gospod prof. dr. Zvonko Fišer!

  Državljani, združeni v civilni iniciativi SKUPINA KAZENSKA OVADBA, ugotavljamo, da državno tožilstvo v petindvajsetih letih samostojne države ni opravilo svoje dolžnosti, kot mu je na podlagi določbe 135./1. člena Ustave RS naloženo z Zakonom o kazenskem postopku in Zakonom o državnem tožilstvu. Niso bila raziskana in sankcionirana najtežja kazniva dejanja, ki so spremljala osamosvajanje države ter privatizacijo družbene lastnine.

  Razkritja so namesto kriminalistov in tožilcev obelodanili preiskovalni novinarji in posamezniki, kot so Brane Praznik v svoji knjigi Branilci domovine II – Trgovci s smrtjo, Matjaž Frangeš v svojih knjigah Kaj nam pa morete I – Od trgovine z orožjem do Depale vasi in Kaj nam pa morete II – Orožarski tajkuni, Matej Šurc in Blaž Zgaga v Trilogiji (o nedovoljeni trgovini z orožjem) V imenu države – Odprodaja, Preprodaja in Prikrivanje, Draga Potočnjak v knjigi Skrito povelje, Barbara Furjan v knjigi V imenu resnice ter Matej Šurc v nedavno izdani knjigi Prevarana Slovenija – Domoljubje, zapisano z ničlami.

  Omenjeni avtorji so v svojih knjigah opravili obsežno preiskovalno delo. zbrali so več kot dovolj dokaznega gradiva za pregon storilcev opisanih kaznivih dejanj, dokumentov, tako iz uradnih državnih arhivov, kot iz osebnih arhivov pričevalcev. Mnogi inkriminirani primeri so zastarani. Krivdo za to je med drugim iskati povsem konkretno pri tožilcih, kot sta npr. Tomaž Miklavčič in Barbara Brezigar, ki sta zavrgla številne ovadbe, zlasti tiste v zvezi s prodajo orožja na vojna območja bivše države. Vendar pa še vedno ostajajo primeri, ki zagotovo niso zastarani. Ti izhajajo iz že navedenih raziskovalnih del, zlasti pa iz zadnje knjige preiskovalnega novinarja Mateja Šurca, ki je oprta na 15.000 listinskih dokazov PREVARANA SLOVENIJA – DOMOLJUBJE, ZAPISANO Z NIČLAMI! Med drugimi gre za nepojasnjeno smrt majorja Streharja, ki je preveč vedel o nedovoljeni trgovini z orožjem, za urjenje ustaških formacij v Sloveniji ipd. Slednje po mednarodnem pravu sodi v vojno hudodelstvo.

  Nedopustno tudi je, da se morajo, že tako prizadeti sorodniki žrtev iz tega kritičnega obdobja, v kazenskih postopkih osebno izpostavljati, ker tožilstvo ni opravilo svojih dolžnosti. Namreč, sami na svoje stroške vodijo pregon zoper domnevne storilce sorodniki pilota sestreljenega helikopterja, Tonija Mrlaka ter sorodniki vojaka Blaža Furjana.

  tožilec M.P. ki odloča o zadevi , a ne ve kaj piše v tožilskem spisu, napisanega ne razume, ali NOČE razumeti

  Raziskave in pričanja, ki so jih zbrali preiskovalni novinarji (Matjaž Frangeš, Matej Šurc, Blaž Zgaga in Draga Potočnjak), so dobesedno sestavljeni kot obtožni predlogi in je temu potrebno zgolj slediti in ustrezno strokovno izpolniti dolžnosti, ki jih nalagajo pooblastila po 45/1. členu ZKP tožilski službi, medtem, ko so usklajevanje, navodila in nadzor po ZDT v pristojnosti Vrhovnega državnega tožilstva, ki ga vodite.

  Zato od vas, kot prve najbolj odgovorne osebe v Republiki Sloveniji za pregon kriminala, zahtevamo in predlagamo, javno in osebno:

  1. da ob upoštevanju 145. člena Zakona o kazenskem postopku RS po uradni dolžnosti zahtevate uvedbo kazenskih postopkov v vseh nezastaranih primerih iz pričujočih raziskovalno-knjižnih del in drugih razpoložljivih informacij in dokazov, ki zadevajo nedovoljeno trgovino z orožjem od 1991 do 1995, sumljive smrti, urjenje ustaških in paravojaških formacij iz leta 1991 in kasneje v Republiki Sloveniji in druge;
  2. da zahtevate obravnavo pred Komisijo za etiko in integriteto zoper Vrhovno državno tožilko svetnico Barbaro Brezigar, zaradi kršitev II. točke Kodeksa državno tožilske etike;
  3. da Vrhovno državno tožilstvo, kot najvišji organ pregona v državi, z največ znanja in informacij na tem področju, pripravi predlog spremembe Kazenskega zakonika, po katerem kazniva dejanja, povezana z vojnim dobičkarstvom v obdobju 1990−1995 ne bi zastarala, tako kot je to storila Hrvaška leta 2010;
  4. da začnete pregon po mednarodnih predpisih, ki urejajo opisana ravnanja, kjer in kolikor je to mogoče;
  5. da kot Generalni državni tožilec, odgovoren za uspešno delovanje tožilcev, organizirate njihovo delo po pomembnosti zadev in sicer tako, da se tožilci ne bodo enakovredno ukvarjali s tako imenovanimi kurjimi tatiči, temveč kot zdravniki rak ran slovenskega kriminala prednostno obravnavali najbolj akutne zadeve.
  S temi zahtevami Skupina Kazenska ovadba, kot civilna družba, uresničujemo svojo, z Ustavo zajamčeno, oblast ljudstva in pravico do pravne države.

  Vaš konkreten odgovor pričakujemo do 15. septembra 2016. Kolikor odgovora ne bomo prejeli, bomo upravičeno sklepali, da ne nameravate izpolniti naših zahtev in bomo primorani nadaljevati z drugimi postopki na poti uresničevanja pregona opisanih kaznivih dejanj.

  Lepo pozdravljeni!

  Skupina Kazenska ovadba

  V vednost:

  · Državno tožilski svet
  · Komisija za etiko in integriteto
  · Minister za pravosodje
  · Predsednik države
  · Predsednik Vlade RS
  · Predsednik Državnega zbora
  · Predsednik Državnega sveta
  · Predsednik Vrhovnega sodišča RS
  · Veteranska društva
  · mediji

  • tarantela

   Odlično, že veš, zakaj…

 • tarantela

  Iz zapisa Društva SRP, pišejo o Krkoviču:
  “Nekoliko bolj problematično se nam zdi njegovo (Krkovičevo) ravnanje 17. maja 1990, ko je bil osebno prisoten pri oddaji orožja OŠTO in upravnega organa za LO Kočevje. Brez vsakega protesta je veselo kramljal z podpolkovnikom Čačićem iz topniškega polka iz Ribnice, ko so vojaki JLA nalagali orožje na tovornjake. O odvzemu orožja upravnega organa za LO , ki mu je bil predstojnik, je obvestil republiškega sekretarja za obrambo naslednji dan, 18. maja 1990. Sedaj pa g. Krkovič sprašuje g. Kučana, zakaj je predsedstvo prepoved oddaje orožje izdalo 18. maja”

 • Shalalabayzer

  Vprašanje: Ali je možno da socialist/komunist govori resnico?
  Radio Erevan: Načeloma da, vendar se morate prepričati, da se njegove ustnice ne premikajo.

 • Novakec1

  S takimi SDS zgublja na cel front.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!