[VIDEO] Slovenija 2016 − od razreda gospodarskih parazitov pa vse do ‘kolobarjenja’ v državnih podjetjih

Foto: STA

Svetovni gospodarski forum je že pred časom izdal poročilo o indeksu globalne konkurenčnosti držav, ki obravnava 138 držav. Slovenija je zasedla 56 mesto, kar je dve mesti bolje kot lani. Čeprav gre za napredek na lestvici, podroben pogled pokaže, da ni razloga za zadovoljstvo. Pred nami so Češka, Poljska, Bolgarija, Estonija … To so države, ki so bile pred desetimi leti še daleč za nami. V času prve Janševe vlade smo se uvrstili na 33. mesto najbolj konkurenčnih držav na svetu.

Nato pa smo pod Pahorjem padli na 70. mesto. Glavni problemi ostajajo enaki. Najslabši smo pri oceni razvoja finančnih trgov, kjer smo zasedli 118. mesto, in na področju učinkovitosti trga dela, kjer zasedamo 85. mesto. Predzadnje mesto, od nas je slabša le Brazilija, smo zasedli pri oceni vpliva obdavčitve na spodbudo za delo. Med zadnjimi pa smo tudi na področju najemanja in odpuščanja delovne sile. Na področju birokratizacije smo zasedli 112. mesto, kar pomeni, da se naša država duši v birokratskih postopkih. Katastrofalno smo ocenjeni tudi na področju zapravljivosti vlade, kjer smo na 125. mestu v družbi z Nigerijo, Zimbabvejem in Brazilijo.

Vlada se hvali z uspehi, svet pa nas uvršča na sam rep razvitih držav
Zunanji opazovalci torej opažajo, da sta v Sloveniji razširjeni korupcija in politična nestabilnost, naša vlada pa se hvali, da je vse uredila in da rastemo. A že sam podatek, da je 92 odstotkov rasti odvisne od izvoza, govori sam zase. Doma torej nismo ničesar uredili. Alojz Kovšca, predstavnik obrtnikov v Državnem svetu, je dejal, da obrtniki trenutno stanje občutijo kot zelo boleče. “Vsi, ki se ukvarjamo z gospodarsko dejavnostjo, ne moremo delati na izvozu. Nekateri smo omejeni na domači trg in so tudi naše storitve in proizvodi namenjene domačemu trgu,” je izvozno naravnanost Slovenije komentiral Kovšca.

Slovenija konceptualno ne išče poti iz krize, ampak rine vedno globlje v krizo. Država, namesto, da bi se umikala iz upravljanja gospodarstva, svoje lastniške deleže oziroma svojo lastnino obremenjuje tudi s svojim upravljanjem. Postavlja se vprašanje, zakaj so nas države Višegrajske skupine, ki so bile desetletja za nami, sedaj prehitele. “Eden izmed razlogov je tudi ta, da je tam konkurenčnost zaželena, pri nas pa država s svojimi ukrepi, preko svojih podjetij na trgu, to konkurenčnost zmanjšuje,” meni Kovšca.

Konkurenčnoti si naša vladajoča elita ne želi − najbolje, da se vrnemo k planskemu gospodarstvu
Eden zadnjih takšnih izumov je državno podjetje za gozdove. To podjetje lahko ustanavlja tudi druga podjetja, ki se ukvarjajo s predelavo lesa. To pomeni, da bo vlada postala glavni akter na področju lesno- predelovalne industrije. “Če je država glavni akter na področju financ, zdravstva, energentov, potem je jasno, da je tuja konkurenca že v naprej obsojena na neuspeh in da glavni igralci na trgu ne morejo propasti, če slabo delajo, ker so v državni lasti in so vedno znova dokapitalizirani. Mi, realno gospodarstvo, pa smo molzna krava za najrazličnejše ekonomsko socialne eksperimente,” meni Kovšca.

V slovenskih državnih podjetjih gre za neke vrste ‘kolobarjenje’. Eni in isti ljudje se selijo iz enega podjetja v drugega in jih obvladujejo. Do podatkov o denarnih tokovih ni mogoče priti. Gospodarstvo nima odločilnega vpliva na zakonodajo, ki zadeva gospodarstvo.

Država ne ustvarja delovnih mest − ustvarja jih gospodarstvo
Uspešni podjetniki zaradi visokih davkov bežijo iz Slovenije. “Danes že vsak garažni podjetnik ne tekmuje več s svojim sosedom, ampak tekmuje na globalnem trgu,” pravi Kovšca. Čudi ga, da so ljudje še vedno naivni in verjamejo, da država ustvarja delovna mesta. “Država nikoli ne ustvarja delovnih mest. Država lahko ustvarja delovna mesta zgolj umetno, tako da pobere denar državljanom in gospodarstvu, ga investira v neko delovno mesto, ki samo po sebi ne bi nikoli nastalo. In to delovno mesto traja toliko časa, kolikor dolgo trajajo subvencije.”

“Realna delovna mesta ustvarja gospodarstvo. Država pa mora omogočiti gospodarstvu, da se normalno razvija in da delovna mesta rastejo z organsko rastjo proizvodnje in povpraševanja,” je jasen Kovšca.

Zaradi trenutne klime v Sloveniji smo prišli v fazo, ko gospodarstvo ni več sposobno samo investirati. Vračamo se v začarani krog. Država postaja največji investitor. Investicije v glavnem izvaja država oziroma paradržavni aparat, ker realno gospodarstvo ni tako močno. “Opozoriti želim, da se država obnaša dvolično. Ko gre za domačega podjetnika, ga obremenjuje. Ko pa ta podjetnik poklekne pod težo bremena, se tujcu omogoči bonus pri vseh pristopnih pogojih,” meni Kovšca.

Javna naročila so ‘rana’ pravih delavcev
Pomembna je zagotovitev poplačil podizvajalcev pri javnih naročilih. Situacija na tem področju je jasen pokazatelj, koliko je državi do tistih, ki dejansko delajo, ki izvajajo javna naročila. Zakon o javnih naročilih 3 je ukinil obvezo poplačila podizvajalcev. “Omogočil je nastanek posebnega razreda gospodarskih parazitov, vmesnikov, ki vedno znova zmagujejo na javnih razpisih, vsi drugi pa so jim podrejeni,” je še dejal Kovšca.

Obrtno podjetniška zbornica je zahtevala, da zakonodajalec implementira določilo, da na javnih razpisih lahko konkurira tisti, ki jih lahko tudi izvede. “Sedaj pa na javnih naročilih zmagujejo tisti, ki dejansko nimajo operative. Nimajo ne zaposlenih, ne strojev, ne zmogljivosti za izvedbo javnega naročila. To so inženiringi, ki nimajo kakšnih hudih poslovnih rizikov,” meni Kovšca.

Pri izvajanju javnega naročila lahko ti inženiringi kadarkoli zamenjajo podizvajalce, ne da bi kakorkoli obvestili naročnika. Takšna podjetja obvladujejo novi slovenski gradbeni “baroni” Stanko Polanič, Stojan Petrič in Blaž Miklavčič. Pogosto podizvajalcev ne plačajo in jih tako spravijo v insolvenčno stanje, potem pa jih naznanijo, ker delavcem ne izplačujejo plače. “S tem jih trajno, za obdobje treh let, izključijo iz sistema javnega naročanja. Z drugimi besedami, podizvajalci so v izredno podrejenem stanju,” je jasen Kovšca.

“Mi ves čas ponavljamo eno in isto: pustite nam delati, ustvarite stabilno okolje, v katerem lahko načrtujemo svoj razvoj in delo, omogočite nam enakopraven dialog z delodajalskimi organizacijami in omogočite nam, da vplivamo vsaj na tisti del zakonodaje, ki ni državotvorna, ampak za nas predstavlja samo administrativne ovire in samo duši svobodnega duha podjetništva,” je bil jasen predstavnik obrtnikov in podjetnikov v Državnem svetu Alojz Kovšca.

Aleksander Rant

 • indijanka

  Država bi morala zagotoviti, da so v sistemu javnih naročil vsi, ki izvajajo to naročilo pošteno plačani. Predpisati bi morala obvezo investitorju, da za vsako sklenjeno podizvajalsko pogodbo izda podizvajalcu plačilno bančno garancijo.

  • Viktorh

   Problem pa je prav tem, ker je bilo že v naprej dogovorjeno, da bodo podizvajalci ostali brez. Celo zelo verna Hilda je pristala na takšno raboto, ko so ji Ljubljančani pokazali dovolj velik kup denarja.

   • RATATA

    Hilda je pristala tudi na to, da je zelo zlo dolgo verno reševala Lojza Peterleta.
    Veruje pa zgleda v napačnega, saj ji ta verovanec ni mogel nič pomagati, da bi se izognila zapiranju v zaklenjene cimre.

  • janez.pokoncni

   Uh, kako se s tem ne strinjam …
   Torej tistim, ki so na nek način vključeni v proces javnih naročil bi naj država zagotavljala “pošteno” plačilo, vsi ostali pa ostajamo drugorazredni, prepuščeni sami sebi????

   Poglejmo, kako ima zadevo urejena Avstrija ZA VSE vrste poslovanj ne glede na to ali je eden od poslovnih subjektov država ali gre za posel med dvema gospodarskima družbama.

   Hitra sodišča. V kolikor dolžnik toži naročnika za neplačilo, sodišče tak “spor” v Avstriji razreši v 7 dneh. Res? JA!!!
   Kako je to možno? Samo v mutibarski balkanski greznici smo se je ob takšnih zadevah pripravljeni praskati po glavi. Vse je več kot preprosto. V kolikor v 8 dneh ne zavrneš računa, terjatev priznavaš -AMEN!

   In še, kako je stvar dodatno enostavna med DDV zaveznaci, ki itak predstavljajo glavnino poslovanja.
   Če en poslovni subjekt izstavi račun drugemu in ga ta drugi zavede v svoje poslovne knjige, je to že 100% potrdilo, da ta terjatev priznava. V kolikor DDV zavezanec uveljavlja vstopni DDV na eni strani, se ne more na drugi strani preseravati in neplačan račun razglašati kot sporno terjatev. Dokazov za to sodišča sploh ne bi potrebovala, ampak bi preko FURSovih podatkov sama izvršila samo vpogled v izstavljen račun na eni strani in prejet na drugi strani.

   • indijanka

    :) Moja vzornica s tega področja deluje v neki večji avstrijski banki in vedno uživam, ko jo poslušam. Posle je potrebno zavarovati. Nobeno sodišče ne izloči vsa tveganja. Tam, kjer je država plačnik, bi država morala skrbeti, da njena investicija povzroči pravi efekt. Drugače pa mora zagotovo prodajakec zavarovati svoje tveganje in se predvsem zavedati, koliko jih lahko sprejme.

    • janez.pokoncni

     Gospodarska sodišča v Avstriji rešujejo tožbe zoper neplačnike v rok takoj. Kaj več od države podjetnik ne rabi.

  • traktor

   Ja itak, zdaj pa je ravno nasprotno v modi. Kot podizvajalec moraš temlem gospodom vnaprej dati garancijo ali bianco menice, da si sposoben posel izpeljati. Oni ne dajo ničesar in tudi, ko opraviš delo se navadno obrišeš, ker imajo bataljon ljudi,ki so zadolženi samo zato, da poiščejo vzrok zaradi katerega jim potem ne bi bilo potrebno plačati.

   • indijanka

    Drži. Stranke v poslu niso enakovredne. Plačilne garancije bi vzpostavile ravnotežje.

 • Viktorh

  “..od razreda gospodarskih parazitov do…”

  Osebno me moti takšno imenovanje ljudi, ki so v resnici navadni kriminalci. Tej skupini ljudje v državni upravi in v podjetjih v državni lasti na nezakonit – kazniv način omogočajo izkoriščanje – goljufanje in pridobitev velike finančne koristi.Korupcija je sama po sebi kaznivo dejanje, pridobitev posla s koruptivnimi dejanji. pa tudi.

  Največjo korist od takšnih poslov imajo naročniki, saj izvajalci zagotavljajo visok zaslužek naročnikom, ki so povezani z rdečim podzemljem.

  Vsem je znano kako smo gradili avtocestni križ in velika stanovanjske naselja, podizvajalci so ostali goli in bosi, glavna pogodbenika pa sta si mela roke.

  Že v osnovni šoli smo se učili o parazitih in simbiozi, zato vemo, da je to naraven pojav “skupnega” življenja rastlin ali živali s parazitom običajen v naravi, ne pa v organizirani družbi.

  Recimo bobu bob in “GOSTITELJE” ODSTRANIMO – kaznujmo in zaprimo, potem pa “parazitov” ne bo.

  Toda, dokler bo pri nas tako, da je nekaterim dovoljeno vse, BO PAČ tako, kriminalci – na obeh straneh – naročnik in izvajalec, pa bodo uživali še naprej in si delili nezaslužen denar.

 • Adolf Hitler

  Rubin Do zadnega Cents in to Brezel pogojno

 • Duhec

  Popolnoma vsi na sliki bi moral bit v zaporu… in bi bli, če neb blo vse skorumpirano. Rešitev?! Je očitno več ni…

 • Miha

  Ali je kdo od teh že odgovarjal za te svinjarije in kriminal ? Nobeden.
  Dokaz, da pravna država ne deluje.

  In kaj nam preostane, če ne deluje pravna država ?
  Enkrat se bo nekomu strgal in to povsem upravičeno.

 • Miha
 • janez.pokoncni

  Z državno lastnino ni nič narobe na Norveškem, morda čisto v redu upravljajo z njo tudi v Švici AMPAK za Slovenijo, je državna lastnina popolno prekletstvo in izvirno sranje vsega slabega, kar se dogaja z našo ubogo državo.
  Bolje kot to, kar smo si naredili v zadnjih 25letih bi bilo, če bi leta 1991 vse porušili in začeli s vsem na novo. Takrat bi štartali iz NIČLE, danes pa smo od NIČLE že oddaljeni skoraj 40 miljard !

  • traktor

   Najhuje pa je to, da beboti, ki jih volimo nimajo niti najmanjšega pojma, kako priti zopet vsaj do ničle.

   • janez.pokoncni

    Jim na kraj pameti niti ne pride, da bi se trudili v tej smeri. Ravno nasprotno.

   • radames

    Ne vem koga si volil. Jaz NIKOLI nisem volil rdečih. Bebci pa volijo SMC, pingvine, preViranta, Zares, ZaAB in podobne “stranke”, ki jih nikjer ni več. Tudi SMC čez nekaj let ne bo več.
    Pingvini so že na Antarktiki. Kdo se jih še spomni?

    • traktor

     Noben normalen ne bi volil stranke ustanovljene 2 dni pred volitvami. Stranke, ki ni imela programa pred volitvami in, ki ji ni uspelo sestaviti programa niti po 3 letih vladanja.To je možno le v Sloveniji.

  • Franc Šink

   Prav imaš. Tudi Nemčija je bila leta 1945 porušena. Vsakemu mislim da so dali vsem vsem po 20 mark in zgodil se je gospodarski čudež..

   • radames

    Fragment iz daljšega posta nekoga pred leti na Financah:

    “Pa ti res misliš, da temeljita denacifikacija in totalen družbeni kolaps, soočenje z resnico ena na ena v Nemčiji nima nobene zveze z njeno kasnejšo uspešnostjo?”

  • radames

   Leta 91 bi morali vse tardeče spraviti v zapore. Dosmrtne zapore.

   • janez.pokoncni

    Še boljše bi bilo, če bi jih vse postrelili leta 1940.

  • fmg9

   Malo off-topic:
   Janez, že večkrat sem te mislil vprašati, ker berem tvoje komentarje. Glej, familijo imaš porihtano, biznis tudi… A si kdaj razmislil, da bi šel aktivno v politiko? Take bi potrebovali.

   • janez.pokoncni

    Eden temeljnih problemov slovenske demokracije so volilci. V Sloveniji te imajo ljudje radi, če si luzer, lolek, smotko. (Skoraj) nihče ne mara uspešnih, ali bog ne daj takšnih, ki so se finančno odcepili od povprečja.
    Sem član SDS, v podmladek sem “potisnil” tudi enega od sinov, ampak bolj z namenom podpore SDS oziroma nasprotovanju kaviar socialistom.
    Na občinskem nivoju (govorim za svojo občino) je politika tak podn, da me res ne zanima, pot do državnega zbora pa je predolga, “konkurence” je preveč. Če sem povsem pošten; enostavno več ne bi bil pripravljen žrtvovati svojega življenja. Nisem mladenič (skoraj 51), zavedam se minljivosti, aktivno se ukvarjam s kar nekaj športi, rejo konj (ogromno jaham) + kar precej potujem. Vsak dan mi je mnogo prekratek. Komaj sem se nekako rešil službe in preostanek življenja nameravam posvetiti predvsem sebi in družini.

 • Osti jarej

  …seznam je nepopoln…pristranskost pa taka

  • Duhec

   Nemogoče, če so v službi resnice… in še prvi.

   • Osti jarej

    ..aha….danes lahko kupiš nobelovega nagrajenca,pa bo potrdil katerokoli (ne)resnico…

   • Franc Šink

    Duhec še vedno straši.

  • Montana

   …o pristranskosti se lahko govori na MMC in RTV Slovenija…

  • radames

   Raje glej športna poročila.
   Ali pa moj post zgoraj.

 • Olga

  Volitve in LUSTRACiJA ter kazenski pregon!

 • Anton

  to so ljudje ki so praviloma strokovno nepismeni in so na omenjene funkcije prišlji zgolj s pomočjo političnih zaslomb.

  • traktor

   So kar dobro podkovani in pokvarjeni so do skrajnosti. Tile so v kompletu uničili gradbeništvo. Čeprav je v gradbeništvu vedno več dela, pa so cene najmanj 30% pod možnostjo preživetja.Gospodje na fotografiji dobivajo posle, potem pa iščejo tiste, ki jim voda teče v grlo, jim še znižajo cene, na koncu pa iščejo dlako v jajcu, ne plačajo in potopijo male izvajalce. Zalega parazitska pa se bogati.

 • totex39

  Žalostno je, da je pri nas v ozadju zelo močna klientela, ki enostavno uničuje dobra jedra v gospodarstvu in med samostojnimi podjetniki. Ravno zaradi tega včasih nekateri ne najdejo izhoda iz tako zavožene oziroma skrompirane države.

 • radames

  Glejte TVSLO! Zavedajo se, da smo pred katastrofo. Zato na prvo mesto v poročilih ali Dnevnikih na vse viže hvalijo uspehe naših športnikov in to razvlečejo na minute dolgo. Vse lepo in prav, da so naši športniki uspešni. Toda OD NJIH NI ODVISEN USPEH države! Zato so zame športni uspehi “zadnja rupa na sviralu”.
  Športniki znajo, vlada pa ne zna. Vlada ne skrbi za državo, ampak za državno mafijo. Vladi za navadne državljane ni mar!!!!
  zato sem se spomnil tele izjave:

 • Adolf Hitler

  golsen pridružit v KZT zraven kamelo fukarjem