[Video] Slovenijo čaka lepša prihodnost le ob soočenju s temno stranjo naše preteklosti

Foto: Nova24TV

Evropski parlament je leta 2009 z Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu obsodil še komunizem, kot tretji totalitarizem 20. stoletja, ki je najdlje preživel in kot takšen povzročil celo več gorja in smrti kot nacizem in fašizem skupaj. Kljub načelni obsodbi, sprejeti v evropskem parlamentu, v slovenskem parlamentu resolucija še vedno ni sprejeta. Čeprav je Slovenija navzven že lep čas del demokratične Evrope, se njeni zločin(c)i še vedno izmikajo roki pravice. Tako je v nekaterih državah Višegrajske skupine in večini držav nekdanje SFR Jugoslavije. Pomemben korak je storila Hrvaška, kjer so v okviru soočenja s totalitarno preteklostjo ustanovili ‘Hrvaško nacionalno etično razsodišče’ ter izpostavili odgovornost Josipa Broza Tita in  njegovih sodelavcev za povojni genocid nad Hrvati.

Odsotnost soočenja s polpreteklo zgodovino v Sloveniji in poskusi zanikanja genocida ter spomina na totalitarno preteklost nalagajo slovenski družbi odgovornost za soočenje z zločini komunističnega režima. Velik duhovni dosežek sodobne združene Evrope je obsodba vseh treh totalitarizmov 20. stoletja. Zato je skrajni čas, da se teh opravil lotimo tudi v Sloveniji, kljub uporu ideoloških struktur, ki se z zločinsko dediščino naše mlade države niso pripravljeni soočiti.

V Sloveniji se je v novembru odvil mednarodni posvet Temna stran meseca II, nagrajenec in ikona upora proti totalitarizmu je bil politični zapornik, Ukrajinec Oleg Sencov, ki v Sibiriji po ruski ugrabitvi prestaja dolgoletno zaporno kazen.

V tokratni Polemiki smo z dr. Andrejo Valič Zver in dr. Boštjanom Kolaričem s Študijskega centra za narodno spravo spregovorili o soočenju in refleksiji naše temne strani meseca 20 let pozneje.

Franci Donko

 • Andrej

  Zakaj je potrebno soočenje s temno stranjo zgodovine? Da se razčistijo dejanja, ki niso bila dobra. Da bi se iz tega naučili nekaj dobrega. Le to je lahko temelj za prihodnost. Če pa gradimo na zlagani in nerazčiščeni zgodovini uspeha ne moremo imeti. In točno to hočejo komunisti. Pravijo: pustimo zgodovino, mi gledamo naprej. Ja, za njih je to dobro, a samo za njih. Narod kot celota pa ne more napredovati. V takih kalnih razmerah se pa komunisti odlično znajdejo.

 • BlackOpsSystem

  za preteklost me boli kurac……nč nemoremo spremeniti…..me pa zato toliko bolj briga za prihodnost…….ampak takih je peščica……medtem, ko ostali kradejo, izdajajo in politično prodajajo!

 • Van Der Waals

  JA JA KOMUNAJZERJI POČSI PRIHAJATE NA VRSTO ZA OBSODBO!

 • Caetano

  Poljaki so vzorno opravili s komunizmom in levico. V njihovem parlamenetu ni po novem nobenega levicarja vec.

 • Caetano

  Veliko zlocinov komunizma in njegovih lazi ter zavajanj je ze bilo postavljenih na luc dneva.

  Recimo komunisti tudi KPJ so pozdravljali Stalinovo aneksijo vzhodne Poljske in nasilno boljsevizacijo, kar je vse potekalo ob sporazumu s Hitlerjem. Tudi cistke in masovni poboji so bili medsebojno usklajeni ceprav so potem komunisti po zacetku vojne med SZ in Nemcijo govorili, da branijo Slovane pred nemskim nacrtom unicenja, zasuznjenja, izgona, evgenicne kastracije in kar je se takih reci. Ta nacrt pa za obmocje bivse Jugoslavije sicer sploh ni nikoli veljal.

  • jakob kovač

   Če ne bi bilo rdeče armade bi ti tu čivkal po nemško,če te ne bi prej sežgali v Majdaneku ali kje drugje.

   • Caetano

    Kvečjemu italijansko v javnosti, vendar ali ni to celo manjše zlo kot umreti v gulagih, po neštetih breznih in jamah ali v Sibiriji. Bilo bi še veliko hujše če ne bi zahod vzel Jugoslavijo pod zaščito po letu 1948 in pogojeval s pomočjo vsaj delno mehčanje režima.

 • Jann SI

  Ah to so neumnosti. Bodimo iskreno, tudi desnica se ne želi soočiti s preteklostjo. O čem pa bi recimo že na tem portalu pisali če ne bi bilo udbe, kučana, komunistov, itd itd..

 • janez cepec

  fajn bi blo, če bi usi desnakarji prebral kolumno Boštjana “Marije” Turka u Reporterju, v kateri razkrinka “demokratičnost” Milana Zvera in njegove žene Andreje V. Zver. rzkrije tudi bogato komunajzarsko preteklost Zvera, njegovega mentorja, tud pravovernga komija, dones demokrata Janka Prunka, pa še par njegovih udarnih člankov, ko še ni “spregledou”. njegova žena, tud dohtarca, se danes pase na džavnih jaslih, kej prida konkretn’ga pa ni od nje.(u smislu demokracije, uglavnem bel drek meša, kot njen šef, vel’ki luzer).
  fajn je, ko se desnakarji med sabo jebejo, ergo, tardečim se ni bat za oblast. zakuga pa, sej majo svojga človeka za dosmrtn’ga prezidenta opozicije

  • xtc

   Reporter žal počasi vse bolj postaja Odlazkovo-Kučanova greznica.
   Čeprav ima Turk nemalokrat prav.

   • janez cepec

    se vid,de si kreten,Reporte nima veze s tem, de sta zakonca Zver bla,s ta in bosta pravoverna komunajzarja, isto kot njih Princ teme. Boštjan “marija pomagi” Turk ima to pot prav.

 • gorjanc

  Desnica se je soočila z realnostjo z izvensodnimi likvdacijami in je svojo ceno že plačala!

 • xtc

  Dokler v SLO ne bo odstranjen zadnji komunistični NOB spomenik-z Greznico narodnih herojev vred,ukinjeni privilegiji,penzije in druge beneficije iz komunističnih časov ne bo nič,le v d****** lezemo.
  ZAkaj SLO komunisti tako branijo Yugo komunizem?
  Zato,ker branijo še živeče zločince,oriviligirance,kršilce človekovih pravic in lastne privilegije.
  Če se zgodovina napiše objektivno so luzerji in zločinci,kar jih dohiteva z dokazi,zato skušajo z nekim “fake sovražnim govorom” ,ki po mnenju BMZ ne zdrži presoj ESČP skušajo utišati resnice ,ki jih dohajajo in se rešiti odgovornosti,saj če jih resnica dohiti,v bistvu nimajo kaj pokazati niti se sklicevati na nič in to je glavna težava.

  • jakob kovač

   Če poznaš živeče zločince je tvoja dolžnost da jih prijaviš,ne pa da nekaj nakladaš,Slo komunistov ni več so samo bivši in veliko jih je v vodstvih levih in desnih strank!

 • RATATA

  “Študijski center za narodno spravo” (?)
  Kateri narod bi se naj spravil?
  Spravil bi se naj s kom ali s čim? Sam s seboj?
  Sam s seboj se lahko spravi le človek sam, zato bi potrebovali Inštitut za človekovo spravo … za spravo človeka, slovenskega človeka (ČE ŽE JE TREBA IMET KAK INŠTITUT????).
  Le resnica je potrebna vsem, ne pa inštituti!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!