fbpx

[Video] Slovenijo čaka lepša prihodnost le ob soočenju s temno stranjo naše preteklosti

Foto: Nova24TV

Evropski parlament je leta 2009 z Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu obsodil še komunizem, kot tretji totalitarizem 20. stoletja, ki je najdlje preživel in kot takšen povzročil celo več gorja in smrti kot nacizem in fašizem skupaj. Kljub načelni obsodbi, sprejeti v evropskem parlamentu, v slovenskem parlamentu resolucija še vedno ni sprejeta. Čeprav je Slovenija navzven že lep čas del demokratične Evrope, se njeni zločin(c)i še vedno izmikajo roki pravice. Tako je v nekaterih državah Višegrajske skupine in večini držav nekdanje SFR Jugoslavije. Pomemben korak je storila Hrvaška, kjer so v okviru soočenja s totalitarno preteklostjo ustanovili ‘Hrvaško nacionalno etično razsodišče’ ter izpostavili odgovornost Josipa Broza Tita in  njegovih sodelavcev za povojni genocid nad Hrvati.

Odsotnost soočenja s polpreteklo zgodovino v Sloveniji in poskusi zanikanja genocida ter spomina na totalitarno preteklost nalagajo slovenski družbi odgovornost za soočenje z zločini komunističnega režima. Velik duhovni dosežek sodobne združene Evrope je obsodba vseh treh totalitarizmov 20. stoletja. Zato je skrajni čas, da se teh opravil lotimo tudi v Sloveniji, kljub uporu ideoloških struktur, ki se z zločinsko dediščino naše mlade države niso pripravljeni soočiti.

V Sloveniji se je v novembru odvil mednarodni posvet Temna stran meseca II, nagrajenec in ikona upora proti totalitarizmu je bil politični zapornik, Ukrajinec Oleg Sencov, ki v Sibiriji po ruski ugrabitvi prestaja dolgoletno zaporno kazen.

V tokratni Polemiki smo z dr. Andrejo Valič Zver in dr. Boštjanom Kolaričem s Študijskega centra za narodno spravo spregovorili o soočenju in refleksiji naše temne strani meseca 20 let pozneje.

Franci Donko