fbpx

[Video] Svetovalec ministra za gospodarstvo Sebastjan Jeretič povedal, kaj se bo zgodilo, ko bo izdano revizijsko poročilo!

Politični strateg Sebastjan Jeretič (Foto: Nova24TV)

“Ko bo končno revizijsko poročilo izdano, ga bodo mediji, ki so naklonjeni opoziciji enostavno spregledali, bili tiho in iskali nove kosti za glodanje. Mislim, da se tudi opozicija ne bo opravičila, da je blatila vlado in konkretne ljudi s tem, da so lopovi in kriminalci. To bodo enostavno dali ad acta in iskali nove zgodbe, s katerimi bodo skušali razbijati to vlado,” je povedal svetovalec ministra za gospodarstvo, Sebastjan Jeretič. Dodal je tudi, da je stranka SMC stabilna, zanesljiva in tudi dovolj enotna, da nadaljuje svojo pot tako, kot si je začrtala.

Že nekaj časa se je špekuliralo in ugibalo, kater medij bo dobil in objavil osnutek revizijskega poročila, ki bi sicer moral ostati tajen. Osnutek revizijskega poročila, ki ga je Računsko sodišče pred dnevi poslalo revidirancem, so pridobili v časopisu Delo. V poročilu je po navedbah časopisa popisano ravnanje vseh deležnikov pri nabavi zaščitne opreme v prvem valu epidemije, skupna ugotovitev pa je, da delovanje vlade ni bilo učinkovito. Med drugim je sodišče ugotovilo, da se je vlada Janeza Janše ob nastopu mandata 13. marca 2020, znašla pred praznimi skladišči, vlada Marjana Šarca pa do odhoda ni pripravila ustreznih podlag za nujne nakupe. Razen revidirancem, nikomur drugemu niso posredovali osnutka poročila glede nabave zaščitne opreme, zato predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel ne razume, kako je lahko prišlo v javnost. Hkrati pa tudi ocenjuje, da gre pri medijskem povzetku za enostranski prikaz in predstavljanje delnih informacij.

Na javno objavo poročila se je odzval minister za gospodarstvo,  Zdravko Počivalšek: “Tako poročilo KPK-ja kot tudi osnutek poročila računskega sodišča seveda govorita o veliki sistemski zmedi in njuna priporočila bosta zelo pomembna za oblikovanje bolj učinkovitega sistema za naprej. Z vsemi organi, ki preiskujejo to zgodbo korektno sodelujemo in si prizadevamo za to, da dokončno razčistimo stvari in dokažemo, da smo delali korektno in pošteno. Imeli smo samo en cilj, zdravstvenemu sistemu zagotoviti opremo takoj. Zaradi slabega sistema in zaradi svetovne zdravstvene oziroma nabavne vojne za opremo, torej navkljub težavam, nam je ta nabava uspela, zato sem zelo razočaran nad opozicijo, s katero smo v prejšnji vladi korektno sodelovali oziroma smo bili partnerji, grdo so namreč zlorabili to zgodbo zaradi njihove ambicije po zrušitvi vlade.

Sebastjan Jeretič, svetovalec ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, je komentiral govorice na družabnih omrežjih, češ da bi lahko osnutek v medije prišel tudi z njihovega ministrstva in poudaril, da to zagotovo ne drži. Osnutka pravi, da nisti sam še ni videl. Sistem prevzema pošte, ki so ga vzpostavili, zagotavlja, da dobijo osnutek v roke izključno ljudje, ki morajo po službeni dolžnosti imeti opravka z njim. “Vedeli smo, da obstaja tveganje, da pride osnutek v javnost, takrat se ni niti vedelo kaj bo notri, zato se je vzpostavil tak sistem. Z ministrstva za gospodarstvo torej osnutek gotovo ni prišel v medije,” je pojasnil svetovalec.

Osnutek poročila je napisan korektno
Po besedah Jeretiča, je Počivalšek začutil olajšanje, ko je videl, da je poročilo zapisano korektno, kar se tiče dela ministrstva za gospodarstvo. “V zadnjih mesecih se je namreč namigovalo, da bo prišlo do nekega sfabriciranega poročila, ki bi njega prikazal kot glavnega krivca. Nič od tega ne drži, poročilo kot sem slišal ima določena priporočila, ampak na samem ministrstvu za gospodarstvo zelo malo,” je dejal Jeretič. Več je kritik na račun samega sistema na področju zdravstva, to smo lahko prebrali tudi v Delu. Jeretič je glede tega še povedal: “Gre za to, da je treba vzpostaviti dosti boljši sistem in s tem se vsi strinjamo. Ta vlada je podedovala nek birokratski aparat, neko stanje in v tem stanju je naredila največ, kar se je pač dalo narediti.

Foto: Nova24TV

Vesel pravi, da je osnutek revizijskega poročila očitno odvzet iz konteksta, kar je skrajno neodgovorno ravnanje, gre pa seveda tudi za kršitev zaupnosti – Vesel torej namiguje, da je v osnutku še kaj, o čemer mediji niso poročali, je navedel voditelj oddaje Tema dneva Luka Svetina in vprašal gosta, ali bi lahko bilo končno poročilo drugačno, torej bolj obremenjujoče za ministra. Jeretič je odgovoril, da tega ne verjame, ker je bilo zaznati – kot je že povedal – olajšanje pri ljudeh, ki so osnutek prebrali, ta naj bi bil namreč korektno napisan. “Zagotovo so v njem še druge stvari, ki jih v Delu niso pokazali, ampak nič takega, kar bi obremenjevalo ministra Počivalška,” je komentiral.

Obtožba, da se je poleti precej zamujalo z dokumentacijo, je po mnenju Jeretiča pretirana
Predsednik Računskega sodišča Vesel je imel v zadnjem času veliko nastopov, v njih je omenil  tudi slabo kooperativnost ministra oziroma ministrstva nasploh, ali se to sodelovanje sedaj dogaja, kot bi se moralo, je zanimalo novinarja. Jeretič meni, da zagotovo, obtožba da se je poleti precej zamujalo z dokumentacijo, pa se mu je zdela pretirana. Kolegi so mu namreč povedli, da so dobili vprašanja nekje konec julija, ko je bil večji del ministrstva na dopustu, kar se tiče strokovnih služb. “Vprašanj je bilo sicer ogromno, tako da si je bilo za njih treba vzeti čas, kot so si ga vzeli tudi odvetniki. Ne smemo pozabiti, da se je vmes zgodila tudi hišna preiskava. Zgodilo se je več potez, ki so kazale na to, da se bo zgodba nabave medicinske opreme zlorabljena v politične namene. Tako da so si takrat vzeli nekaj tednov več, odvetniki namreč pravijo, da je pomembna vsaka vejica in pika v tekstu, ki se ga preda naprej, in tudi zato se je malo zavleklo,” je pojasnil in opozoril, da je  tudi tokrat osnutek poročila prišel ven tik pred prazniki, kar pomeni, da je bil praktično en teden za pripravo odgovora ukraden. “Ne gre za to, da se lahko minister kar sam usede in napiše par stavkov odgovora, tu gre za dolg tekst, ki ima 260 strani, ki ga morajo ustrezne službe in pravniki temeljito pregledati. Ne gre le za ministrstvo, predvsem vlada bo morala uskladiti informacije z različnih resorjev. V vsakem primeru, pa so vsi akterji v tej zgodbi tvorno sodelovali z vsemi institiucijami in jaz mislim, da je ta očitek Računskega sodišča, da se je zamujalo, dejansko mogoče temelji na nekem komunikacijskem šumu in dejstvu, da so vprašanja prišla tik pred poletnim dopustom,” je še povedal Jeretič.

V situaciji, ko smo imeli neučinkovit sistem in svetovno vojno za opremo, so vsi naredili največ kar se je dalo
Proti koncu oddaje je Svetina še vprašal, ali je upravičena ugotovitev osnutka, ki ga je predstavilo Delo, da vlada ni delovala učinkovito. “Neučinkovito je bilo morda, če gledamo dogajanje nekje s kavča in če upoštevamo dejstvo, da ni imela učinkovitega sistema. Ta vlada je podedovala nek sistem in aparat, ne moremo zdaj kriviti le vlado Marjana Šarca, to so posledice desetletij nekega delovanja in zaradi tega vlada tudi ni mogla biti učinkovita – ni imela aparata, ki bi se lahko na tako krizo učinkovito odzval. Jaz sem prepričan, da so vsi akterji, ki so pomagali državi v tistih prvih mesecih epidemije, maksimalno oddelali svoje delo in da so v situaciji, ko smo imeli neučinkovit sistem in svetovno vojno za opremo, naredili največ kar se je dalo. Dobili so opremo, ki jo je zdravstveni sistem potreboval,” je odgovoril Sebastjan Jeretič.

 

Sara Bertoncelj